Home Bewustzijn Selfcare: de kleur roze helpt je om liever voor jezelf te zijn!

Selfcare: de kleur roze helpt je om liever voor jezelf te zijn!

Door Anne-Lies
roze

‘Wees een beetje lief voor jezelf!’ Ik zeg het zo vaak tegen mijn coachees en mijn vriendinnen als ze de lat weer eens veel te hoog leggen. Druk, druk, druk en in je hoofd wonen is heel normaal. Voelen en doen wat goed voelt is lastig. Maar hoe fijn is het als je toestaat dat het wat zachter mag? Als de mag-het-wat-zachter-coach maakt me dat blij! Ik weet als geen ander hoe belangrijk voelen is. Zeker omdat het me meer en meer helpt bij mijn werk. Maar, hoe doe je dat dan; lief zijn voor jezelf?

Vroeger moest ik er niets van hebben

Tot een aantal jaren terug vond ik er iets van als je lief was voor jezelf. Het deed me denken aan een vroegere vriendin die steeds afspraken cancelde en zei: ‘Ik ben zo moe, ik zeg de afspraak af. Ik moet een beetje lief zijn voor mezelf.’ Ze meldde zich vaak ziek, was altijd een beetje boos op de wereld om zich heen en voelde zich slachtoffer. Dus als ze dan weer eens niet kwam opdagen en koos voor een avond op de bank en lief was voor zichzelf in haar ogen, dan was ik er wel klaar mee.

Wat dan wel?

Lief zijn voor jezelf is niet jezelf sussen, maar aandacht geven aan dat wat je nodig hebt. En begrijp me niet verkeerd; bank hangen is heerlijk, met een wijntje en een hapje erbij, maar jezelf verstoppen en volstoppen is niet lief zijn voor jezelf. Althans, zo ervaar ik dat. Het is jezelf te kort doen. Lief zijn voor jezelf gaat in mijn beleving veel meer over jezelf op waarde schatten. Wat heb ik nu werkelijk nodig en wat kan ik daar aan doen? Al is het maar een klein stapje.

Wat zeggen andere vrouwen?

Ik vroeg het de vrouwen in mijn community: Lief zijn voor jezelf hoe doe jij dat?

Marrit: ‘Als ik mezelf even vergeet, of als ik het even zwaar heb, dan draag ik bewust roze en komt het roze dekbedovertrek uit de kast.’

En anderen zeggen: rommelen, niets doen of poetsen.

Opvallend in hun antwoorden is dat ze kiezen voor kleine en vaak huiselijke dingen. Voor rommelen, de boel verzetten en alles fijner maken in huis. Poetsen staat hoog in de lijst. Niet vreemd, want als je de kamers schoonmaakt, ruim je ook de kamers in je hoofd op. Gedachten de ruimte geven en door het open raam naar buiten laten vliegen. Wat een lucht geeft dat. Of zelfs strijken met een podcast en zo de kreukels uit het leven halen, glad strijken, ook dat staat hoog in de lief-zijn-voor-jezelf- top-10. En koken; een taart bakken, slow cooking of suddervlees. Het lijkt alsof het gaat over aandachtig zijn en de haast uit het leven halen.

Alleen op pad

Wat ook fijn is, is lezen in een koffietentje. De tijd hebben en nemen voor een mooi tijdschrift of een lekker boek. Marieke kiest bewust voor het leescafé in de bieb met een tijdschrift en een Latte. Op die manier ben je ook helemaal vrij van huisgenoten die tussendoor komen of een laptop of telefoon.

Sandra: ‘Als ik dan een dag of middagje plan, staat muziek op achtergrond. Is er geen moeten maar mogen, lummelen maar ook zomaar aan een klus. Of verdwalen in een mooi boek, of de tijd vergeten’

Bewust ruimte maken in je agenda

Cindy kiest heel bewust voor ruimte in haar agenda en schrijft met roze letters wat ze gaat doen. Het maakt haar eigenlijk niet uit, als het maar iets fijns is voor zichzelf. Het is belangrijk voor haar, omdat ze de gevolgen van als maar doorgaan aan den lijve heeft ondervonden door een burn-out. Het helpt haar lief te zijn voor zichzelf en de lat lager te leggen.

Voelen zonder oordeel

Nog een prachtige manier is om jezelf de ruimte te geven aan je emoties, in alle rust:
– Vergeten tranen huilen tijdens een me-time wandeling, omdat er eerder geen ruimte was.
– Boos zijn en door de bladeren stampen in het bos, omdat er tijdens de vergadering geen plek was.
– Zingend en dansend door de polder gaan als je je realiseert dat je een deadline haalde en daar echt niet bij hebt stilgestaan.

Voelen met terugwerkende kracht. Hoe cool is dat? Niet de mooiste manier, maar wel superfijn om alsnog die aandacht te geven aan dat wat er speelt.

Jacqueline: ‘Als ik een paar dagen naar zwart grijp, sta ik even stil bij het waarom. Het blijkt echt een thermometer te zijn, want ik zak snel af richting depressie in zwart. Hoe leuk het ook staat, dan vraag ik mezelf toch hoe/welke kleur ik me liever wil voelen.

Roze

Geen verrassing voor mij dat jezelf verwennen heel vaak gepaard gaat met roze of groen. Het is de kleur van het hart en maakt alles zachter, fijner, mooier, lieflijker en vooral minder stoer. Dus koop bloemen, dekentjes, kussentjes en fijne lingerie. Roze is de kleur van mag het wat zachter? Jezelf omringen met roze doet direct al je spierspanning zakken en troost je waar eerder nog geen aandacht was. Roze de kleur van zijn wie je bent en dat is helemaal goed zo.

En jij? Hoe werkt het voor jou? Wat is de ultieme mag-het-wat-zachter-tip? Mijn tip aan jou voor de komende winterperiode is deze Ik kies voor roze

Boekentip: Ben jij benieuwd wat voor invloed kleur op je heeft?

Dan is De verbazingwekkende invloed van kleuren van Jean-Gabriel Causse misschien wel wat voor jou! We zijn ons er vaak niet van bewust, maar kleuren hebben een effect op hoe we de wereld zien en welke keuzes we maken. Alles wat je te weten komt, zal van pas komen en zomaar een kleur kiezen is vanaf nu verleden tijd.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com voor € 14,99.

  • Blijf op de hoogte en schrijf je voor de nieuwsbrief van Inspirerend Leven 
    Ontvang elke zondag gratis de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop en nog veel meer. Ruim 50.000+ lezers gingen je voor.
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *

Laat een bericht achter