Bewustzijn

Welke kleurtype ben jij? Dit zegt jouw favoriete kleur over jou (deel 2)

Door Daniëlla van de Zande
Welke kleurtype ben jij? Dit zegt jouw favoriete kleur over jou (deel 2)

Wanneer je je bezig houdt met een meer bewuste manier van leven, kunnen kleuren veel voor je betekenen. Kleuren inspireren, geven energie. Wat betekent jouw lievelingskleur en welk kleurtype ben jij?

Uiteraard ben je nooit maar één iets. Je bent dus ook niet één kleur maar juist heel kleurrijk of misschien helemaal niet.

Staat jouw kleur er niet bij? Lees ook: Welke kleurtype ben jij? Deel 1

Wij bestaan uit kleur

We kunnen vaststellen dat we van origine kleurrijke wezens zijn. Dat komt omdat niet alleen ons energieveld uit kleur bestaat, ook onze chakra’s en ons aura bevatten kleur.

Kleur heeft ons zó ontzettend veel te vertellen! Het geeft ons informatie over hoe we ons voelen, het vertelt ons iets over onze mentale als wel over onze fysieke gezondheid en laat ons zien waar we behoefte aan hebben.

Daarnaast geeft kleur geeft inzicht in wie je bent en laat het jouw specifieke eigenschappen zien. Niet alleen datgene waar je goed in bent, maar ook die delen van jezelf welke je liever niet onder ogen komt of welke je nog graag wil ontwikkelen.

Jouw voorkeur vertelt je wie je bent. Uiteraard ben je nooit maar één iets. Je bent dus ook niet één kleur maar juist heel kleurrijk of misschien helemaal niet. Wel kunnen we vaststellen dat je verschillende aspecten bij je draagt van meerdere kleuren. Juist die persoonlijke kleurencombinatie maakt jou tot wie je bent!

Waar associeer jij een kleur mee?

Iedereen kijkt anders naar kleur en toch hebben we vaak gemeenschappelijke associaties bij een bepaalde kleur omdat deze ergens symbool voor staat. Zoals dat geel voor vrolijkheid en een nieuw begin staat.

Onbewust geven we zo kleur aan het leven. Dat wil zeggen dat we bepaalde ervaringen en personen koppelen aan een kleur en deze als zodanig wordt opgeslagen in ons geheugen. Vervolgens wordt de manier waarop we naar hedendaagse gebeurtenissen kijken beïnvloed en letterlijk gekleurd door eerder opgedane ervaringen aangezien de nieuwe ervaring meteen herinneringen oproept en ook bepaalde gevoelens los maakt in ons.

Elke ervaring geeft kleur aan jouw leven

Deze informatie-overdracht gaat vervolgens zo snel, dat je het vaak niet eens in de gaten hebt. Je ziet bijvoorbeeld de kleur roze en neemt meteen een gevoel van zachtheid waar. Roze herinnert je wellicht aan iets mierzoets wat je hebt geproefd of ervaren. Dat kan de suikerspin op de kermis zijn maar kan ook betrekking hebben op de geboorte van je kindje.

Of je ziet turkoois en het roept meteen een gevoel van vrijheid in je op. Deze kleur is voor jou bijvoorbeeld verbonden met de Griekse eilanden en de Middellandse zee, je favoriete vakantiebestemming.

Ook minder prettige ervaringen zijn gekoppeld aan kleur en hebben een sterk effect op ons. Dat komt omdat het limbisch systeem van ons brein geactiveerd wordt. In dit gedeelte van onze hersenen worden alle zintuiglijke waarnemingen gekoppeld aan gevoel en overige hersenfuncties.

Daarom roept kleur meteen een associatie bij ons op, nog voor we het doorhebben.

Zo kun je een hekel aan bruin hebben omdat de jas van je opa bruin was en zeer onaangenaam rook naar sigarenrook. Of zwart trekt je totaal niet omdat het de kleur van duisternis is en jij als kind altijd bang was in het donker.

Welke kleur ben jij?

Wit

Kun jij helemaal opgaan in wit? Dan heb je behoefte aan ruimte. Je bent integer, eerlijk en recht door zee.

 • Je houdt van het leven, draagt alle kleuren in je en absorbeert negativiteit door jouw positieve levenshouding.
 • Kansen pak je met beide handen aan, je weet dan ook exact hoe jij jouw doelen kunt behalen. Soms neig je naar perfectionisme. Dan kun je behoorlijk streng voor jezelf zijn en vind je dat je geen fouten mag maken. Terwijl je precies weet wat je dient te doen om succesvol te zijn.
 • Graag hou je de boel bij zodat er altijd plaats is voor iets nieuws. Jouw opgeruimde karakter helpt je hierbij.
 • Wanneer je teveel op buitengericht bent is dat een teken dat je juist naar binnen mag keren. Omdat je het spannend vindt om diep in je eigen ziel te duiken wil je graag de controle houden.
 • Jij oordeelt niet en vult niet in voor de ander. Liever bied je een ander perspectief en hoop je dat men hierdoor een andere kijk op de wereld krijgt waardoor er meer vrede en harmonie zal ontstaan.
 • Jij weet alles altijd objectief te benaderen en kent de weg van moeiteloosheid op je duimpje!

Helende kwaliteiten van wit

 1. Wit staat symbool voor het heilige, de eeuwigheid en het begin. Tevens staat het voor onschuld, reinheid, eenvoud en waarheid.
 2. Wit is zo ontzettend veelzijdig dat het voor alle healingen toepasbaar is.
 3. Helend voor alle fysieke, mentale als wel emotionele klachten.

Oranje

Oranje boven? Dan ben je een absolute gangmaker!

 • Met jouw enthousiasme, opgewektheid en spontaniteit ben je aangenaam gezelschap. Graag maak je plezier, je hebt een flinke dosis goede humor en jouw leven lijkt één groot feest.
 • Een flinke uitdaging ga je niet uit de weg en het mag af en toe best avontuurlijk zijn. Je hebt veel energie, houdt van spanning en sensatie en bent altijd in voor een impulsieve en spontane actie.
 • Omdat je confrontaties aan durft te gaan en goed compromissen weet te sluiten, krijg je veel voor elkaar. Jij staat graag in de belangstelling, wil succesvol zijn in wat je doet en wat je meestal ook bent.
 • Daarnaast voel je precies aan wat de ander nodig heeft. Bovendien heb je een sterk ontwikkelde intuïtie wat soms best lastig voor je is omdat je ook gauw emoties van anderen over neemt.
 • Omdat je graag de randjes en de kantjes van het leven op zoekt en ervan geniet om grenzen te overschrijden, kun je soms wat gemakzuchtig overkomen. Verbinding is belangrijk voor je. Omdat je geen afwijzing wilt voelen, kun je soms bezitterig en opdringerig overkomen.
 • Het leven met jou is nooit saai en naast een loyale en zeer trouwe vriend/vriendin ben je ook nog eens een sensuele tijger in bed!

Jouw missie is helder; inspireren en motiveren. Want jij zet iedereen in beweging!

Helende kwaliteiten van oranje

 1. Oranje brengt warmte, vreugde en vrolijkt op. Zorgt voor levenskracht en positiviteit.
 2. Helpt bij bloedarmoede, nierklachten, reuma en vermoeidheid. Werkt helend op de longen.
 3. Oranje verzacht depressie, neutraliseert angst en heeft een stimulerende invloed op het libido.

Zwart

Is zwart jouw kleur? Dan sta je met beide beentjes op de grond. Jij steekt niet zo gauw je neus in andermans zaken en je laat je niet heel snel meesleuren in andermans drama. Je hebt interesse in persoonlijke ontwikkeling en leert jezelf graag kennen.

 • Misschien ben je het (nog) niet bewust maar tevens je beschik je over een helderziende gave.
 • Je houdt van experimenteren en neemt dan soms onnodige risico’s. Meestal loopt het met een sisser af en heb jij je lesje wel geleerd.
 • Jij bent anders. Past je niet graag aan.
 • Wanneer je echter moeite hebt om je eigen schaduwkanten onder ogen te komen en jij je afzondert, ligt het gevaar van een depressie al gauw op de loer. Jouw kritische blik heeft er meer dan eens voor gezorgd dat je teleurgesteld bent geraakt in anderen en het leven. Daardoor krijgen negatieve gedachten nogal eens de overhand.
 • Als geen ander weet jij discipline op te brengen en dat werpt zijn vruchten af.

Want wanneer je verder gaat met jouw spirituele zoektocht zul je jouw eigen identiteit ontdekken en ook volledig weten te ontwikkelen. En wordt jouw ware kracht zichtbaar!

Helende kwaliteiten van zwart

 1. Zwart houdt je scherp en geeft bescherming.
 2. Laat je weten dat je niet alles bij het oude dient te laten wil jij verder kunnen.
 3. Zorgt voor doorstroming en transformatie.

Violet

Voel jij je aangetrokken tot violet? Dan ga jij heerlijk jouw eigen weg én ben je lekker in balans!

 • Door jouw eigenzinnige kijk op het leven doe je het nét even anders.
 • Gelukkig hoef jij je niet anders voor te doen dan je bent. Jij weet namelijk precies wat je wilt. Bovendien ervaar je volop vertrouwen in jezelf en het leven en volg jij je hart.
 • Net als violet zelf ben jij de brug tussen hemel en aarde.
 • Jij navigeert op je intuïtie en staat open voor alles dat op jouw pad verschijnt. Jouw creatieve geest en scherp ontwikkelde intuïtie geven jou elke dag nieuwe energie en inspiratie. Met jouw enorme fantasie kun jij alles verbeelden.
 • Waak er echter voor dat je niet té veel vlucht in je eigen fantasiewereld waardoor je onbereikbaar wordt voor de ander.
 • Ook al ben je graag op jezelf, toch ben je erg betrokken en kan men altijd bij jou terecht. Graag bied je een helpende hand.
 • Omdat je niet houdt van grote groepen mensen, word je vaak beschouwd als introvert. Eigenlijk ben jij helemaal niet in één hokje te plaatsen want jij bent het beste van twee werelden!

Helende kwaliteiten van violet

 1. Bevordert de intuïtie en spirituele groei. Het geeft inzicht, vertrouwen en inspiratie.
 2. Helpt bij zenuwontstekingen, migraine en aandoeningen van de luchtwegen. Bovendien heeft paars een helende uitwerking op het lymfesysteem.
 3. Violet brengt beide hersenhelften samen en stimuleert zodoende een de bewustzijnsgroei

Rood

Sta jij in vuur en vlam voor rood? Dan heb je lef! Jij bent een doener; gepassioneerd en ondernemend. Strijdlustig ga jij graag uitdagingen aan. Je houdt van avontuur en gaat daar waar jouw rode schoentjes jou brengen. Meestal bruis je van energie, voel je je vitaal en sport je graag.

 • Wanneer jij je zinnen ergens op hebt gezet, zul jij jouw doel behalen. Ook wanneer je daar hard voor dient te werken. De meeste mensen benijden jou om jouw daadkracht en gedrevenheid. Rood trekt net als jij aan en stoot ook af. Rood wordt namelijk ook gezien als gevaarlijk.
 • Je bent niet de allermakkelijkste. Door nogal veeleisend te zijn naar jezelf en anderen komt jouw dominante kant naar voren.
 • Wanneer je merkt dat de boog te hoog gespannen is, kom dan in beweging, Dat is namelijk jouw manier van ontspannen.
 • Omdat je meestal zegt wat je doet en doet wat je zegt, weet je heel goed richting te bepalen. Soms ben je echter iets te overheersend en drijf teveel je eigen zin door. Dan is het stop.

Toon ook de moed om wat meer je gevoelens te uiten, geef wat vaker je grenzen aan en zet jezelf stevig en zichtbaar neer. Dan kunnen we gewoonweg niet om jou heen!

Helende kwaliteiten van rood:

 1. Rood is opbeurend, geeft warmte en energie.
 2. Geeft energie bij vermoeidheid, verzacht verkrampte spieren
 3. Rood bevordert het zelfvertrouwen, biedt veiligheid en maakt strijdlustig.
Zelfinzicht in je ziel

Zelfinzicht in je ziel

 • Vind jouw jouw persoonlijke zielsmissie.
 • Ga met het interactieve werkboek aan de slag om te ontdekken wie jij écht bent en zo jouw hoogste potentie te behalen.
 • Je gaat zelf aan de slag met de hulp van een interactief werkboek.
Bekijk deze cursus

Lees verder over kleuren:

Deel dit artikel online
Daniëlla van de Zande
Daniëlla van de Zande

Als Medium en Holistic Healer maar vooral als Gids op jouw Zielspad schrijf ik bezield en bevlogen over diep transformerend zielswerk en over het pad van heling dat ik zelf ben gegaan. Je vind ons op Dé Plek van Aandacht en Bezinning in Spanje waar wij offgrid leven en wij jou met open hart en armen ontvangen voor een levensveranderende Inspiratieweek. Bekijk ook onze online events, reading & healing voor mens en dier en voel je welkom voor een sjamanistisch consult www.masiamalagana.com

Reactie
 1. Willeke Oudshoorn 8 mei 2024 - 06:35
  Reply

  Ooh wat mooi te lezen ,ik hou me daar ook altijd mee bezig. En het klopt 100% ..ik ben een roodtype . Mijn huis bestaat veel uit rood .wit en oranje bijkletsen. Dus het bevestigt weer voor mij . En als ik mensen met zwart aan zie .houd me gelijk tegen . Hartelijk bedankt voor de mail .

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?