Spiritualiteit

Ontdek de 7 wijze vrouwen die je gids kunnen zijn op jouw spirituele pad

Door redacteur
Ontdek de 7 wijze vrouwen die je gids kunnen zijn op jouw spirituele pad

Op jouw spirituele weg is het fijn om een gids te hebben, iemand die je begeleidt en bij wie je terecht kunt als je met vragen zit. Er zijn veel goeroes, maar er zijn ook veel wijze vrouwen die deze rol met verve kunnen vervullen. Misschien heb je gemerkt dat de traditionele religies de neiging hebben om vooral het gezicht van het mannelijke te weerspiegelen en dat je, of je nu een man of een vrouw bent, moeite hebt om jezelf daarin te herkennen? Er is een diepe bron van vrouwelijke wijsheid, klaar om opnieuw ontdekt te worden.

Hildegard van Bingen bijvoorbeeld, en Rabia van Basra. Of Theresia van Avila of Mirabai. Er zijn zoveel wijze vrouwen in de vergetelheid geraakt. Onterecht! Want hun inzichten, ook al zijn ze eeuwen oud, kunnen ook voor jou ontzettend veel betekenis hebben. Tijdloze antwoorden op nieuwe vragen.

Deze zeven vrouwen wachten erop jouw gids te mogen zijn

1. Theresia van Avilia

De zestiende-eeuwse Spaanse mystica, Theresia van Avila, was slim, stoer en pittig. Ze durfde van de gebaande, orthodoxe paden af te wijken om een nieuwe weg te wijzen.
Zij balanceerde tussen de aanbidding van het Goddelijke en de praktische en nuchtere aanpak van wereldse zaken. Ze verlangde zo erg naar God dat ze in gebed letterlijk van de grond los zou zijn gekomen. Ze bracht de contemplatieve waarden van stilte, rust en vrijwillige eenvoud terug in haar katholieke orde. Ze zag dat de ziel van ieder mens bedoeld is als een soort koninginnenschap – een prachtige ‘innerlijke burcht’- met zachtronde kamers die steeds verder naar binnen leiden, naar een verlicht midden waar de liefde zelf woont.

Maak intuïtief contact met de wijsheid van Teresa van Avila…
Als je orde wilt scheppen in je innerlijke leven, als er om je heen starre regels gelden die je belemmeren in je gevoel van vrijheid Zij helpt je eraan herinneren je moed te cultiveren om de vruchten van je innerlijke reis in dienst van de wereld te stellen.

2. Juliana van Norwich

De middeleeuwse Engelse mystica Juliana van Norwich, was een kluizenares die zich vrijwillig liet opsluiten in een kleine cel waar ze prachtige spirituele teksten schreef. Tijdens een bijna-doodervaring kreeg ze een visioen van Jezus. Het verrassende was dat Jezus verscheen in vrouwelijke vorm. Deze God-de-moeder liet Juliana weten dat er niet zoiets bestaat als zonde en dat we onvoorwaardelijke liefde kunnen ontvangen van de Heilige. Jezus moest volgens haar wel een vrouw zijn, want wie anders dan een moeder zou al haar liefde uitstorten over haar kinderen, en hen met al haar macht liefhebben en vergeven, wat er ook gebeurt?

Maak intuïtief contact met de wijsheid van Juliana van Norwich…
Als je het even niet ziet zitten en je tot over je oren in de zorgen zit, denk dan aan Juliana van Norwich. Durf te geloven wat Juliana ons vertelt, ontvang haar liefdevolle omarming en haar krachtige belofte die door de eeuwen heen heeft geklonken: Alles zal goed komen!

3. Mirabai

Mirabai, de toegewijde Noord-Indiase bhakti dichteres (bhakti betekent devoot gelovige), laat zien hoe je kunt helen van een gebroken hart. Ze werd geboren in een leven van rijkdom en voorrecht, maar net als de Boeddha deed ze hier afstand van om in de voetsporen van Krishna, de heer van de liefde, te treden. Ze volgde de muziek van het verlangen naar liefde die weerklonk in haar hart. Ze bezong de paradox van de pijn van het afgesneden zijn van de liefde en de vreugde van het beleven van de liefde. Mirabai beleefde een eenheidservaring met Krishna/God, die ook voor ons bereikbaar is.

Maak intuïtief contact met de wijsheid van Mirabai…
Klop bij Mirabai aan als je verlangt naar eenheid met het grotere geheel en de vrouwelijke creatieve kracht in je wilt laten zinderen.

4. Quan Yin

Quan Yin is de bodhisattva van de compassie, de belichaming van de barmhartigheid, de personificatie van de genade. Zij hoort het huilen van de wereld en ziet haar wonden. Ze is de incarnatie van de Boeddha van de compassie. Ze kon kiezen voor een leven in verlichting (nirwana) of een sterfelijk leven (samsara). Als vrouw op aarde omarmde ze de mooie taak om alle wezens te troosten en te laten ontwaken, om ze te bevrijden van hun lijden.

Maak intuïtief contact met de wijsheid van Quan Yin…

Wanneer je de schatten in jezelf wilt ontdekken, zonder weg te kijken van het lijden in jezelf. De energie van Quan Yin helpt je om met mededogen te kijken naar je omgeving. Ze daagt je uit om verder te kijken dan het idee van goed en kwaad. Quan Yin helpt je de gebrokenheid in de wereld én in jezelf te omarmen. Ze helpt je ook bij een gebroken hart.

5. Hildegard van Bingen

Hildegard van Bingen, was een zieneres die in de twaalfde eeuw in Rijnland woonde en een klooster leidde. Als kind kreeg ze al visioenen door van het Levende Licht. Door angstige reacties uit haar omgeving onderdrukte ze haar gave en werd daardoor ernstig ziek. Pas toen ze haar kosmische visioenen ging opschrijven, begon ze te helen van haar ziekte. Hildegard voelde een sterke band met de Goddelijke Moeder (Maria, Sophia, de aarde) als de belichaming van de levendige energie die ze ervaarde. Ze prees de Goddelijke Moeder met haar prachtige koorcomposities en extatische teksten en zorgvuldig samengestelde kruidengeneesmiddelen.

Hildegard was een earth keeper in hart en nieren. Een prachtig voorbeeld van de vrouwelijke mystici die niet geïnteresseerd zijn in het overstijgen van deze wereld, maar deze juist volledig omarmen en belichamen, waarbij ze onze verbondenheid met elkaar, met het dierenrijk en met de aarde zelf heilig houdt.

Maak intuïtief contact met de wijsheid van Hildegard van Bingen…

Als je behoefte hebt aan een aardse genezing. Roep haar ook aan als je de essentiële levenskracht die door heel de schepping stroomt, wilt voelen.

6. Rabia van Basra

Rabia van Basra was een achtste-eeuwse soefi-mystica. Nadat ze uit haar gevangenschap was ontsnapt leefde ze als een heilige kluizenares in de Arabische Woestijn. Ze kwam uit een arm gezin, werd verkocht als slavin en moest keihard werken. Hierdoor werd ze nog volhardender in haar wens om een band met Allah op te bouwen. Op een nacht schrok haar slavenmeester wakker; Rabbia was aan het bidden en hij zag dat ze was omgeven door een glanzend licht, dat helderder werd naarmate ze intenser bad. Toen ze haar hoofd optilde, leken er vonken uit haar ogen te komen en de lucht trilde van goddelijke liefde. Haar meester kon niet anders dan haar vrij laten. Ze trok door de woestijn om nog dichter tot Allah te komen en werd een dichteres en leermeesteres voor velen.

Maak intuïtief contact met de wijsheid van Rabia van Basra…

Als je in moeilijkheden zit of (chronische) pijn hebt, kan Rabia een voorbeeld zijn voor spirituele volharding. Ondanks haar moeilijke situatie bleef ze zich verbinden met het goddelijke door te bidden. Rabia luistert wanneer je hardop en ongeremd je klachten bij haar uitstort en je zult als vanzelf al verlichting voelen.

7. Moeder Maria van Nazareth

We kennen Maria misschien als een zachtmoedige en milde vrouw, maar eigenlijk was ze een joodse tiener uit een arbeiderswijk die een profeet werd. Op een nacht kreeg ze het visioen van de engel Gabriël die haar vertelde dat zij moeder zou worden van de incarnatie van het Goddelijke op aarde. Ook zei hij haar dat ze daarmee veel verdriet en pijn zou ervaren. Haar eerste reactie was ‘O, nee’, maar dit veranderde in een ‘Ja, hier ben ik!’ Voordat ze tot een volmondig ja kwam, ging ze eerst nog door de donkere nacht van de ziel. Maria werd de belichaming van onvoorwaardelijke liefde, de moeder van de wereld. Ze had de heilige kracht om het verlies van Jezus te dragen en daarmee de harten open te breken voor een nog Grotere Liefde.

Maak intuïtief contact met de wijsheid van Moeder Maria…

Wanneer je behoefte hebt aan kracht, troost en verzoening. Misschien bevind je je in een periode in je leven waarin je niet weet waar je je antwoorden moet zoeken. Voel je gesterkt door Maria wanneer je overspoeld wordt door de gevolgen van een onomkeerbare situatie, waarin je niet anders kunt dan je overgeven aan de stroom van het leven. Maria is er ook voor om je te omarmen met haar zuivere, moederlijke energie.

Boekentip: Ongetemde wijsheid

Boekentip: Ongetemde wijsheid

In haar boek Ongetemde wijsheid brengt Mirabai Starr deze en nog veel meer vrouwen en godinnen tot leven. Het is een bron van tijdloze wijsheid voor vragen van onze tijd.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
  1. Cora Hozee 8 maart 2020 - 09:32
    Reply

    Maria en Jezus waren Essenen maar moesten de Joodse wetten volgen!!

  2. Ivanka 8 maart 2020 - 11:05
    Reply

    Thank you for this message

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?