Spiritualiteit

Volle maan wandeling: dit zijn de gezonde voordelen ervan

Door Gastauteur
Volle maan wandeling: dit zijn de gezonde voordelen ervan

Wandelen is ontzettend gezond en een van de meest natuurlijke en toegankelijke vormen van beweging. Annabel Streets, auteur van Gelukkig kunnen we wandelen, is groot fan en vertelt je in dit artikel over de heerlijkheid van wandelen tijdens de volle maan. Ze geeft je fijne tips, informatie over het effect van de volle maan op mensen én dieren en je vindt inspiratie voor een wandeling tijdens de volle maan van oktober: de jachtmaan.

Wist je dat je gedurende je leven tweeënhalf keer rond de aarde loopt?

De gezonde effecten van wandelen

Regelmatig wandelen heeft miljoenen mensen geholpen. Een onderzoek concludeert dat 35 chronische ziekten voorkomen kunnen worden door lichaamsbeweging. Dit is namelijk het geval: als gevolg van lichaamsbeweging vinden er honderden complexe veranderingen plaats in ons lichaam. Een wandeling van twaalf minuten verandert 522 metabolieten in ons bloed – moleculen die de hartslag, lucht in onze longen en neuronen in onze hersenen beïnvloeden.

Als we lopen stroomt er sneller zuurstof door ons heen, wat invloed heeft op onze vitale organen, ons geheugen, onze creativiteit, stemming en denkvermogen. Door te lopen bewegen honderden spieren, gewrichten, botten en pezen zich in een lange, vloeiend opeenvolgende reeks. Hierdoor komen wij vooruit, maar het triggert bovendien een veelheid aan moleculaire paden, vergroot ons hart, versterkt onze spieren, egaliseert de wanden van onze slagaders, voert suiker af uit ons bloed en zet onze genen aan en uit, een verbazingwekkend proces dat epigenetische modificatie wordt genoemd.

Het wordt tijd dat lopen weer meer onderdeel van ons systeem wordt. Lopen is niet saai. Het plezier en de vreugde van het lopen zijn oneindig veel groter dan het afvinken van stappen. Zie het als een manier om de natuur te omarmen, een band te scheppen met je hond, om vriendschappen te voeden, vertrouwen en vrijheid te ervaren, om je reukvermogen te ontwikkelen, je behoefte aan een sterrenhemel en donkerte te bevredigen, om je te helpen de uiterst verfijnde complexiteit en schoonheid van de wereld waarin we leven te leren waarderen.

Slapen en de maan

Een Zwitsers onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cell Biology, dat zegt dat het zich baseert op onderzoek gedaan ‘onder streng gecontroleerde laboratoriumomstandigheden’, concludeert dat de duur van de diepe slaap bij volle maan 30 procent korter is. Hetzelfde onderzoek wees ook uit dat we doorgaans vijf minuten langer nodig hebben om in slaap te vallen, waarna we twintig minuten korter slapen dan tijdens andere nachten.

De onderzoekers gebruikten een eeg om de slaap van de deelnemers vast te leggen en namen speekseltests om hun hormoongehalte te meten. Ze zagen dat het gehalte van het slaaphormoon melatonine daalde en dat de slaapkwaliteit lager was rond volle maan. In hun conclusie beweren ze dat ze ‘kunnen aantonen dat de duur tot de eerstvolgende volle maanfase de menselijke slaap en het melatoninegehalte in de avond aanzienlijk beïnvloedt’. Hun overtuiging bleek terecht: minstens drie andere onderzoeken kwamen tot dezelfde conclusie.

Wil je beter kunnen slapen tijdens volle maan?
Volle maan en slecht slapen: tips & rituelen om beter te slapen
Hoogsensitviteit: drie tips om goed te slapen tijdens volle maan

Dieren en de volle maan

Het is duidelijk dat het verband tussen ons gedrag en de volle maan verder onderzocht dient te worden. Maar moeten we daarom de vele onderzoeken die een verband zien negeren? Niet direct … Onderzoek onder dieren toont aan dat gedrag kán veranderen en ook daadwerkelijk verandert door maanlicht. Inmiddels meent men dat veel dieren een innerlijke maanklok hebben en dat hun circadiaanse ritme zich afstemt op een maangetijdenklok. Afrikaanse mestkevers lopen in rechtere lijnen op maanverlichte nachten. Sommige zeedieren passen hun gedragingen aan de hoeveelheid nachtlicht aan. Leguanen op de Galapagoseilanden, die een heel nauwkeurige maanklok bezitten, leven langer dan de leguanen met een minder nauwkeurige klok. Inmiddels hebben onderzoeken verbanden ontdekt tussen de volle maan en geboortepatronen bij Europese dassen en verschillende boerderijdieren.

Dit kan natuurlijk toeval zijn. Maar het zou ook goed kunnen dat de maan in ieder geval deels nog een mysterie voor ons is dat verder opgehelderd moet worden. Veel wetenschappers zijn er immers van overtuigd dat het maaneffect bestaat. We moeten het alleen nog verder zien te ontrafelen. Bovendien voegen de vreemde, onverklaarbare bevindingen van al die onderzoeken alleen maar iets toe aan de griezelige, raadselachtige kwaliteiten van een wandeling in het maanlicht. Het landschap verandert onder een heldere hemel en een volle maan; het ziet er anders uit en voelt ook anders. En opeens lijkt de gedachte dat ook wij veranderen onder invloed van de maancyclus helemaal niet meer zo vergezocht.

Het maanlicht

Het licht van een volle maan is niet (zoals je misschien zou verwachten) twee keer zo sterk als dat van een halve maan. Het is tien keer helderder, waardoor de nachtelijke hemel zo helder verlicht is dat je geen sterren kunt kijken, maar wel heel geschikt is voor een lange wandeling door het bos, of om nachtdieren te spotten.

Supermaanwandelingen

Nog dramatischer zijn wandelingen bij een supermaan. Die komt doorgaans twee keer per jaar voor tijdens opeenvolgende maanden. Het zijn de grootste, helderste lichtbollen van het jaar, waarbij de maan op zijn volst is en het dichtst bij de aarde staat. De datums waarop supermanen aan de hemel staan variëren per tijdzone, dus kijk op internet, zoek een geschikte plek en nodig vrienden uit – en hoop op goed weer.

De pracht en praal van de Oogstmaan

Hoewel een supermaan spectaculair helder is, houd ik het meest van de Oogstmaan in september. Hij komt vroeg in de avond op, meestal rond zonsondergang, en hangt dan net boven de horizon, waardoor hij groter en helderder lijkt dan andere volle manen. De Oogstmaan staat ook bekend om zijn etherische, oranje gloed. De tere, amberkleurige tint ontstaat doordat we de maan zien door een dikkere atmosferische laag om de aarde. De Oogstmaan behoudt zijn enorme grootte, vorm en positie enkele nachten, een uitstekende tijd dus voor een serie volle maanwandelingen.

Sterren kijken tijdens de nieuwe maan

De nieuw maan is veel minder helder, waardoor deze nachten heel geschikt zijn om naar de sterren te kijken. De nieuwe maan heeft dan wel niet het dramatische, duizelingwekkende licht van een volle maan, maar een ranke maansikkel kan van een vluchtige, delicate schoonheid zijn.

Wandelen tijdens de maan van oktober: Jachtmaan of Bloedmaan

De volle maan van oktober wordt ook wel de Jachtmaan of Bloedmaan genoemd. Vraag jezelf tijdens je volle maanwandeling af of je nu op het juiste pad bent, wat de rode draad in het leven is en hoe je toekomst eruit zal zien. Dat zijn onderwerpen die tijdens deze maan vaak naar voren komen. Sta ook stil bij jouw eigen bloedlijn, jouw voorouders.

Maak een stamboom: Zoek een mooie tak met zijtakken en een paar gevallen bladeren. Dep de bladeren schoon en schrijf of verf op elk blad de naam van iemand die is overleden. Hang de bladeren aan de tak en maak op die manier een stamboom vol herinneringen aan jouw dierbaren.

Uit: De weg van de heks van Lunadea

Tips om heerlijk te wandelen tijdens volle maan

  • Kijk op internet voor de precieze data van de vollemanen, supermanen en de Oogstmaan. Deze veranderen ieder jaar en zijn afhankelijk van waar je woont. Schrijf ze op in je agenda. In de Inspirerend Leven Agenda is er een maankalender opgenomen zodat je precies weet wanneer het nieuwe of volle maan is. Zo kun je bij het maken van zowel zakelijke als persoonlijke plannen rekening houden met de energie van de maan.
  • Neem de bospaden of een kustpad waarop het maanlicht boven de zee je zal blijven verrukken en verbazen.
  • Als de duisternis al is gevallen, ga dan eerst twintig minuten binnen in het donker zitten, om je ogen zonder ze te vermoeien te laten wennen alvorens op pad te gaan. Kijk niet in heldere lampen van bijvoorbeeld auto’s, want dan kunnen je ogen zich moeilijker aan het donker aanpassen. Als je druk op je ogen uitoefent verloopt de omschakeling naar nachtzicht sneller, druk daarom licht met je handpalmen op je oogkassen.
  • Als je je routes zorgvuldig kiest (vermijd bijvoorbeeld afdalingen in de schaduw) kun je voortdurend op een maan beschenen pad lopen.
  • Geluid draagt ’s nachts veel verder. Luister naar de geluiden die je overdag niet hoort: roepende uilen, verre wegen, het geschuifel van nachtdieren.
  • Waar je ook bent, loop langzaam. Een maanwandeling is geen powerwalk waarbij je je stappen telt, maar een mogelijkheid om ontspannen te lopen en je te verwonderen.
  • Vollemanen in de lente lenen zich heel goed voor wandelingen langs rotspoeltjes, als het laagwater is (eb) en de beestjes in de poeltjes tot leven komen en je hun fluoriserende kleuren met een uv-lamp goed kunt zien.
  • Vergeet de koude vollemanen in de winter niet. Niets is zo verrukkelijk raadselachtig als een vollemaan omcirkeld door wolken vol ijskristallen.
  • Let op je stemming … Voel je je wilder? Minder afkerig van risico’s? Minder slaperig? Of gewoon zoals altijd? Misschien kan de wetenschap op een dag vertellen hoe dat komt.

Gelukkig kunnen we wandelen

Gelukkig kunnen we wandelen

Dit is een fragment uit het boek Gelukkig kunnen we wandelen van Annabel Streets. In 52 vermakelijke reflecties leer je opnieuw lopen: hoe het eigenlijk moet, wat lopen in de regen oplevert, hoe je ogen en armen meedoen en nog veel meer. Vol wetenschappelijke feiten, vrolijke anekdotes en gevoelige ondertonen. Wandelen maakt je gelukkiger, slimmer en vriendelijker, en in dit boek ontdekt je waarom en krijg je nóg meer zin om op pad te gaan.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

De weg van de heks

De weg van de heks

Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Verder lezen over wandelen?

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?