Bewustzijn

Meer energie: 10 tips voor meer energie

Door Suzan Oostvogels
Meer energie: 10 tips voor meer energie

Heb je ook last van weinig energie? Ben je moe en eigenlijk is alles op dit moment te veel? Ben je op zoek naar meer energie? Dan kun je in deze blog lezen hoe je meer energie kunt op doen!

Energievoorraad​​ ​ ​

​Het probleem bij te weinig energie kan fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel van aard zijn. Als je je energieniveau vanuit een holistische visie bekijkt heeft het een reden dat je weinig energie hebt; het wil je wat vertellen. Wat wil het jou vertellen? ​Hoe energiek jij je voelt en hoe productief jij bent hangt in sterke mate af van je eigen gedachten en leefpatronen. Vaak zijn er in ons allerlei onbewuste gedachten en patronen aanwezig die zonder dat we het door hebben een enorme inbreuk doen op ons energieniveau, op onze energievoorraad. Misschien onderdruk je emoties, vind je het moeilijk te ontspannen of steek je te veel tijd in alles en iedereen behalve in jezelf en het opladen van je eigen batterij. Als je onvoldoende tijd neemt om je batterij op te laden en je steeds jezelf voorbij rent dan ben je snel door je energievoorraad heen.

Tips voor meer energie

Een goede balans vinden én behouden tussen alle verplichtingen die dagelijks op je af komen is een uitdaging. Laat staan tijd vrijmaken voor dingen die je juist energie geven. Een regelmatig terugkerende uitdaging, maar geen uitdaging die niet te overwinnen is. In deze blog tien praktische tips voor meer energie!

Meer energie – lichaam

1. Meer energie: kom in beweging

Misschien denk je dat bewegen meer energie kost dan dat het oplevert, helemaal als je je echt moe voelt. Als je lekker op die bank ligt is het vaak lastig om jezelf er toe te zetten in beweging te komen. Maar uiteindelijk zorgt bewegen er voor dat je juist meer energie hebt. Als jij maar blijft hangen op die bank zal het zuurstof niveau van je lichaam steeds lager worden. Hierdoor word je eigenlijk alleen maar suf en voel je je nog ellendiger. Wanneer je actiever bent, is je metabolisme sneller en komt er ook sneller energie beschikbaar. Een half uurtje wandelen is een heel goed begin! Bouw het rustig op zonder over je grens heen te gaan. Wees lief voor jezelf en kies iets wat je leuk vindt. Je kunt gaan joggen, skaten, fietsen, wandelen, yoga-en of een les volgens op je sportschool.

2. Meer energie: Slow down en relax

Tegenwoordig zijn we zo druk met van alles en nog wat dat we onszelf voorbij lopen. Ontspannen is belangrijk om weer op te laden. Maar hoe vaak nemen we daar de tijd voor? Ook tijdens ons werk hollen we van A naar B. Je hoeft niet altijd zo hard te rennen, slow down. Zelf gebruik ik slow down als mantra in mijn dagelijkse leven. Wanneer ik merk dat ik weer als een gek van de printer naar mijn werkplek loop of door de stad hol zeg ik tegen mezelf: slow down. Het is oké om langzamer te lopen. Geniet van het lopen zelf. Als dit lukt zul je merken dat er een soort zachtheid in jezelf ontstaat. Ontspan en relax.

3. Meer energie: pure voeding

Voedsel dat zo puur mogelijk is bevat een extra hoeveelheid vitamines en mineralen die het lichaam voeden en kracht geven. Probeer zo veel mogelijk verse groenten en fruit te eten en maak bijvoorbeeld je eigen sausjes van verse producten. Blijf zoveel mogelijk weg bij suiker, melkproducten en granen maar kies voor vis, groente en fruit. Daarnaast kunnen onze verslavende middelen zoals koffie en cola ons op korte termijn energie geven, maar op de lange termijn zullen ze je voorraden energie alleen maar meer uitputten. Beperk dus de inname van deze middelen. In ‘Het tempel kookboek’ van Jacqueline van Lieshout staan overheerlijke pure en energiegevende gerechten.

4. Meer energie: zorg voor voldoende vocht

Een mens bestaat voor meer dan 70% uit vocht. Als je je vochtbalans niet goed op pijl houdt zul je merken dat je chagrijnig wordt. Gemiddeld kun je aanhouden dat je per 30 kilo lichaamsgewicht 1 liter water per dag moet drinken. Water drink je onder andere om je lichaam te reinigen en je organen te voorzien van het water dat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Zonder voldoende water kunnen je darmen bijvoorbeeld hun werk niet goed doen. Genoeg water drinken zorgt er voor dat je lichaam kan functioneren zoals het zou moeten en geen onnodige energie verliest. Start je dag met een glas water zodat je het vocht dat je ’s nachts door transpiratie verloren bent meteen weer aanvult. Wanneer je het drinken van water goed over je dag verdeelt zul je merken dat je energie en zelfs je concentratie verbeteren!

​Meer energie – geest​

5. Meer energie: kom los van je gedachten

Vaak is vermoeidheid een gevolg van een geestelijke overbelasting. Soms lijkt alles te veel en worden relatief kleine zaken in je hoofd opgeblazen tot grote rampen. Je komt in een negatieve spiraal van gedachten terecht en de situatie wordt alleen nog maar stress voller. Stress is vaak subjectief. Een situatie kan voor de een heel stressvol zijn terwijl het voor de ander peanuts is. Of je gestrest raakt of niet komt vaak door de gedachten die we hebben over een bepaalde situatie of actie. We creëren een probleem in ons hoofd door ergens enorm tegenop te zien. Houd je gedachten in de gaten: ze kunnen energie geven of energie kosten.

Wanneer je een negatieve gedachte hebt, probeer deze dan gewoon te zien als just another thought. Niets meer en niets minder. Je hoeft er niet in mee te gaan. Gedachten komen en gaan. Tijdens de mindfulness training leer je hoe je je gedachten kunt observeren zonder er in mee te gaan zodat je niet onnodig stress creëert.

6. Meer energie: zeg nee en stel grenzen

Zeg eens ‘nee’ tegen de dingen die je echt niet wilt of kunt doen. Neem niet te veel hooi op je vork. Je hoeft niet altijd die Superman of Superwoman te zijn. Genoeg is genoeg. Als je continu over je eigen grens heen gaat is dat een enorme aanslag op je energieniveau, het kan zelfs resulteren in een burn-out. Niet alleen op je werk maar ook thuis is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Beperk bijvoorbeeld afspraken met mensen die je energie kosten en zoek juist mensen om je heen die je energie geven!

7. Meer energie: neem je eigen gedragspatronen onder de loep

Maak voor jezelf een lijst met dingen die je energie geven en dingen die je energie kosten. Bekijk vervolgens hoeveel tijd je aan welke lijst besteedt en onderzoek hiermee je eigen gedrag. Hoe kun jij er voor zorgen dat je meer dingen onderneemt die op je lijstje staan met energie-gevers? Door regelmatig dingen te doen waar je energie van krijgt blijf je jezelf opladen. Toch blijkt dat we vaak alleen maar dingen doen die ons juist geen energie geven. Gun jezelf een ‘energie momentje’. Zorg goed voor jezelf en plan dit moment gewoon in je agenda!

Meer energie – omgeving

8. Meer energie: zorg voor voldoende licht

Licht zorgt voor de aanmaak van serotonine en dat geeft ons energie. Als je overdag voldoende serotonine aanmaakt zorgt dat er daarnaast voor dat we ’s avonds meer van het slaaphormoon melatonine aanmaken. Dat is dus dubbele winst! Probeer je pauzes te gebruiken om zoveel mogelijk in de zon te kunnen zijn. Ga tijdens je pauze naar buiten en maak bijvoorbeeld een leuke wandeling of lunch met collega’s op een terras.

9. Meer energie: duik vroeg in bed ​ ​

Wist je dat er op één dag net zoveel informatie op ons af komt als een middeleeuwer in zijn hele leven tot zich kreeg? We zijn ons er vaak niet bewust van. Internet, radio, TV, kranten, een drukke baan, het verkeer, smartphones. Allemaal prikkels. Gun je lichaam en geest tijd om al deze prikkels te verwerken en duik lekker vroeg je bed in. Je zult merken dat je de volgende dag al weer een stuk meer energie hebt dan wanneer je tot laat was opgebleven.

10. Meer energie: focus je op jouw cirkel van invloed

Soms maken we ons druk om dingen waar we totaal geen invloed op hebben. We zitten vloekend achter het stuur voor het stoplicht. Hoe langer ik er over deze situaties nadenk hoe stommer ik het ga vinden dat we dit met z’n allen massaal doen. Het heeft namelijk totaal geen zin om je druk te maken over zaken waar je geen invloed op hebt. Het weer, de file, de drukte in de stad op zaterdag etcetera.

Kijk wat er zich in je leven afspeelt en wat je zelf kunt doen aan de dingen waar je niet tevreden of blij mee bent, of waar je je zorgen over maakt. Zijn er dingen waar je zelf geen invloed op hebt? Probeer het dan los te laten en je er niet druk over te maken. Het is zonde van je energie en heeft totaal geen zin! Het enige effect is dat je er doodmoe van wordt.

Wat geeft jou energie? Laat je reactie achter!

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Suzan Oostvogels
Suzan Oostvogels

'Doe eens gek, stop even met denken. Mooi is de wereld eigenlijk hè.'

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?