Bewustzijn

Chinese Geneeskunde & de vijf elementen: wat zijn de energieslurpers per element?

Door Jitske Dijkstra
Chinese Geneeskunde & de vijf elementen: wat zijn de energieslurpers per element?

Een artikel voor iedereen die wil bruisen van de energie. Shiatsu-coach Jitske Dijkstra zet de 5 grootste energieslurpers op een rij en laat zien wat jij ertegen kunt doen (heel veel!). “Een lek komt je duur te staan op de lange termijn, laat staan als het er meer dan één zijn.”

Jezelf uithollen ten gunste van de ander is jezelf kwijtraken op de lange termijn.

Fitter en vitaler

We kregen in ons huis een zogenaamde ‘slimme energiemeter’. Een handig ding dat precies bijhoudt wat hoeveel energie kost. Door de meter af te lezen kun je het energiegebruik in huis bijstellen, apparaten uitzetten, slimmer gebruiken of weggooien om energie te besparen. In mijn praktijk voor Shiatsu therapie (die deel uitmaakt van de Chinese Geneeskunde) is ‘energie’ een woord dat veel gebezigd wordt. Vooral in de zin van: ‘Ik heb geen energie’ of ‘Dit of dat kost of vreet zelfs energie’ of ‘Daar loop ik totaal op leeg’. Veel mensen geven aan dat ze meer energie willen, omdat ze zich fitter en vitaler willen voelen of omdat ze meer zichzelf willen zijn.

Waar zit jouw grootste lek?

In dit artikel deel ik de 5 grootste energieslurpers die er zijn en wat je kunt doen om het lek te dichten, zodat je energie bespaart en sneller oplaadt. Immers, je kunt een slimme meter installeren, maar als je alleen maar constateert en niet reageert, dan kun je die meter net zo goed niet ophangen. Als je beter inzicht hebt in wat je energie kost én in wat je energie geeft, kun jij je energie slimmer inzetten. Andere keuzes maken, zodat je niet leegloopt.

Een lek komt je duur te staan op de lange termijn, laat staan als het er meer dan één zijn. Eerst merk je misschien niets, maar op een gegeven moment komt de rekening: letterlijk of figuurlijk, financieel en emotioneel. Onderstaand vind je de 5 energieslurpers. Waar zit jouw grootste lek? En welk van de 5 elementen uit de Chinese Geneeskunde is erbij betrokken?

Dit zijn 5 bekende energieslurpers!

Chinese geneeskunde & persoonlijkheidstest: welk element past het beste bij jou?

Water-element: te veel ideeën en plannen, maar géén focus

Je creatieve brein en gevoel komen met vele ideeën en plannen die je wilt uitvoeren, maar je mist de focus. Je legt 101 ijzers in het vuur in plaats van 1 of 2. Je energie gaat alle kanten op en mist de kracht om iets echt te laten groeien en ontwikkelen, laat staan te vervolmaken. Je loopt leeg op al die dingen die je aandacht moet geven. Je bent altijd in tijdnood en komt rust tekort. Van al je plannen komt weinig terecht. Maak keuzes en richt je energie wijs. Rust op tijd.
Energetisch loop je leeg in het water-element, waarbij de blaas en nieren horen.

Tibetaanse wijsheid: zo hou je de energie van je nieren in balans
Chinese Geneeskunde: overwin je angst en versterk de energie in je nieren

Hout-element: je onderdrukt je ware gevoelens en emoties

Iets wat je eigenlijk wilt uitspreken, onderdruk je voortdurend waardoor je boosheid en frustratie opbouwt. Je doet, laat of zegt dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt. Je laat je ware gezicht niet zien. Je leeft en staat voortdurend in de aanpas-modus. Niets is zo energievretend als iets doen tegen je ware natuur in en niet jezelf zijn. Wees eerlijk naar jezelf en de wereld om je heen. Onderdrukte gevoelens en emoties worden op de lange termijn destructief.
Energetisch loop je leeg in het hout-element, waarbij de lever en galblaas horen.

De psoas & opgekropte woede: de gevolgen voor je lever en galblaas(meridiaan)
Chinese Geneeskunde: laat boosheid los en bevrijd de energie in je lever

Vuur-element: je gaat voortdurend in de overdrive en weet je eigen rem niet te vinden

In al je enthousiasme verspreid je ‘vlammend’ je energie in plaats van dat je hem concentreert. Als jij je eigen rem niet vindt en niet op tijd terugschakelt, dan vlieg je uit de bocht. Maak heldere keuzes in wat je wilt en waar jij je aandacht op richt. Bouw rust- en oplaad-momenten in. Zet ze in je agenda, op je screensaver of laat je partner of collega je tot de orde roepen als je het zelf moeilijk vindt. Trap op tijd op de rem, neem tijd voor bezinning en reflectie en snoei weg wat te veel energie van je vraagt en niets gaat opleveren.
Energetisch loop je leeg – ‘brand’ je op – in het vuur-element, waarbij het hart en de dunne darm horen.

Ben jij een vuur-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij vuur
Chinese Geneeskunde & de zomer: zo voorkom je een blokkade in het vuurelement

Aarde-element: je neemt geen of onvoldoende tijd om jezelf op te laden, spiritueel te voeden en te ontspannen

Je hebt aandacht voor alles en iedereen om je heen, hebt vaak een helpende, verzorgende en dienende hand, maar je vergeet jezelf. Jezelf uithollen ten gunste van de ander is jezelf kwijtraken op de lange termijn. Zorg goed voor jezelf. Weet wat je nodig hebt om op te laden, zodat je weer energie kunt geven: wandelen, een dagje sauna, kletsen met vriendinnen, me-time, een leuke training volgen, jezelf laten coachen, een retraite weekend, een mooi boek lezen… Kijk wat je nodig hebt om vooruit te kunnen, wat jou echt voedt. Bellen met een lege telefoon gaat toch ook niet?
Energetisch loop je leeg in het aarde-element, waarbij de maag en milt horen.

Ben jij een aarde-type? Drie gangbare symptomen van disbalans bij Aarde
Hoe je je aarde-element weer in balans brengt vanuit je spijsvertering

Metaal-element: energie sturen naar het verleden en oude pijn

Je stuurt nog steeds energie naar iets ouds wat zijn dienst al lang bewezen heeft, maar nu géén rendement meer oplevert. Oude patronen, oude gebeurtenissen, oude gesprekken, oude gedachten, oude vrienden… Voortdurend je energie richten op een dood plantje dat nooit meer gaat groeien, is als water naar de zee dragen en dweilen met de kraan open.

Accepteer dat iets ooit geweest is, dat je er wijze lessen van geleerd hebt, maar dat het nu niet meer is wat het was. Dingen, mensen, situaties gaan voorbij. Stop met je eindeloze gedachtestroom te richten op de buitenwereld: wat zal hij of zij van me vinden? Richt je energie op het nieuwe. Op dat wat levensvatbaar en groeizaam is.
Energetisch loop je leeg in het metaal-element, waarbij de longen en dikke darm horen.

Chinese geneeskunde & Metaal-element: zo kun je beter luisteren naar je onderbuikgevoel
Chinese geneeskunde: laat verdriet los en heel de energie van je longen

De kracht van je intenties

Tot slot: leef bewust in plaats van op de automatische piloot. Start je dag met bewuste intenties en keuzes: wat wil ik vandaag? Welke keuze maak ik en waar richt ik mijn energie wel of niet op? Hoe reageer ik op onverwachte zaken? Vanuit paniek of vanuit rust? Onthoud dat je energie je intenties volgt. Altijd. Zonder uitzondering. Blijf zelf aan de knoppen van je energiemeter draaien, dicht je lekken, schakel uit wat je niet nodig hebt. Persoonlijk leiderschap met slimme inzet van energie geeft persoonlijk rendement.

Geschreven door Jitske Dijkstra

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil je nog meer handige tips om van je vermoeidheid af te komen? In De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid ontdek je waar je vermoeidheidsklachten vandaan kunnen komen en hoe je ervoor kunt zorgen om weer meer energie te krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reactie
  1. Klazina 22 november 2021 - 12:11
    Reply

    Heel leerzaam

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?