Bewustzijn

De psoas & opgekropte woede: de gevolgen voor je lever en galblaas(meridiaan)

Door Liz Koch
De psoas & opgekropte woede: de gevolgen voor je lever en galblaas(meridiaan)

Het onderste gedeelte van de psoas wordt gelinkt aan het element hout (een van de vijf elementen uit de Chinese geneeskunde), de lever en de galblaasmeridiaan. Daardoor heeft dit gedeelte invloed op je verwerking van woede en angst én op je creativiteit en vermogen om besluiten te nemen. Een verkorte en uitgedroogde psoas is niet wenselijk maar komt veel voor. In dit artikel vind je twee simpele oefeningen om deze prachtige spier te ontspannen en weer soepel te maken.

De psoas is een ware holistische spier die lichaam, geest, emotie en ziel integreert.

De bijzondere psoas

Taoïstische healers noemen de psoas de spier van de ziel.

De psoas is een ware holistische spier die lichaam, geest, emotie en ziel integreert. Deze belangrijke spier verbindt je benen met je bovenlichaam. Zoals je kunt begrijpen, is het essentieel dat deze spier soepel en gezond is. De psoas kan uitgeput raken wanneer je te weinig rust neemt, te gehaast leeft en veel angst ervaart. Een uitgeputte psoas brengt vele gevolgen met zich mee. Het is ook mogelijk dat je één deel van de psoas uitgeput is. De psoas bestaat namelijk uit twee delen; het bovengedeelte en het ondergedeelte. Welk onderdeel uitgeput is, kan veel prijsgeven over jou als persoon en hoe je op dit moment in het leven staat.

De psoas en het zenuwstelsel

Als boodschapper vanuit de middellijn vertaalt de psoas iedere uitdrukking van veiligheid, harmonie en integriteit.

De psoas verbindt het brein in de buik (het enterische zenuwstelsel) met zowel het centrale als autonome zenuwstelsel. De grote zenuwknopen die in de kern van de buik liggen lopen door naar de spijsverterings- en reproductieorganen en stappen over naar en nestelen zich in de hele psoas. Als boodschapper vanuit de middellijn vertaalt de psoas iedere uitdrukking van veiligheid, harmonie en integriteit, geeft deze door en signaleert zo of we gecentreerd en congruent zijn of geblokkeerd en kwetsbaar.

Het element hout en de psoas

Het bewust voelen en ontspannen van het onderste deel van de psoas roept vaak niet alleen gevoelens van angst op, maar ook van woede.

Volgens de oosterse filosofie wordt leven uitgedrukt in energie en kunnen de kwaliteiten van leven worden gezien en uitgedrukt in de basiselementen aarde, water, hout, vuur en lucht. Het element hout wordt geassocieerd met leverenergie die via de heupkom naar beneden loopt naar de grote teen. De psoas volgt deze energetische stroom via de romp naar de heupkommen.

Het bewust voelen en ontspannen van het onderste deel van de psoas roept vaak niet alleen gevoelens van angst op, maar ook van woede. Woede en creativiteit zijn de voornaamste emoties die met houtenergie worden geassocieerd. Houtenergie is opwindend en zet ons ertoe aan veranderingen aan te brengen in ons leven. Net als groene bomen is leverenergie creatief, sterk en krachtig.

Oefening 1: opgekropte woede loslaten

Ik vroeg hem of hij als kind weleens woede had geuit. Hij zei: ‘Natuurlijk niet!’

Als je deze energie vanuit het onderste gedeelte van de psoas loslaat, heb je misschien wel heel veel zin om te schoppen, stampen of je benen uit te schudden, met name rond de heupkommen. Als je in de veilige beslotenheid van je eigen huis een kinderlijke woede-uitbarsting tot uitdrukking brengt door je armen en benen vanuit de heupkom op en neer te bewegen, met je handen en voeten op de grond te slaan en in de lucht te schoppen, kan dat niet alleen een heerlijk gevoel geven, maar ook helpen om opgekropte energie weer te laten stromen. Het is de moeite waard om simpelweg bij de sensatie te blijven, de gevoelens te laten komen en gaan, terwijl de energie via je genitaliën en anus door je benen en voeten naar de aarde stroomt.

‘Een keurige man die aan een workshop deelnam had last van een vreselijk stijf bovenlichaam. Zijn ribbenkast en schouderpartij leken wel aan elkaar vastgeplakt te zitten en waren keihard. Zijn onderlichaam was zacht en slap. Hij vertelde dat niemand hem nog had kunnen helpen in zijn zoektocht om de spanning in zijn bovenlichaam te ontladen. Na iedere behandeling of massage van
zijn bovenlichaam kwamen de spanning en stijfheid vrij snel terug. Ik vroeg hem of hij als kind weleens woede had geuit. Hij zei: ‘Natuurlijk niet!’ Omdat hij vroeger nooit driftig had mogen zijn, stelde ik hem voor met zijn voeten te stampen. Liggend op zijn rug op de vloer stampte hij met zijn voeten en handen, terwijl hij boze gezichten trok. Toen hij opstond was hij aangenaam verrast
dat zijn sleutelbeenderen en schouderpartij zachter voelden en zijn benen en voeten hem tegelijkertijd meer gronding gaven.’

Lees ook: Chinese Geneeskunde: laat boosheid los en bevrijd de energie in je lever

De galblaasmeridiaan en de psoas

Groen zien van jaloezie of je gal spuien zijn geassocieerd met de galblaas, of houtenergie.

De galblaasmeridiaan, de corresponderende meridiaan voor leverenergie, bevindt zich ook op psoasgebied. Hij loopt langs de achterkant van de heupkom op de plek van de externe rotatorspieren en vandaar verder naar het hoofd. De galblaas wordt geassocieerd met het vermogen om goede besluiten te nemen. Groen zien van jaloezie of je gal spuien zijn geassocieerd met de galblaas, of houtenergie. Samen regeren de lever en de galblaas de gewrichtsbanden en pezen. Lunges, die de psoas langer kunnen maken, hebben een positief effect op lever- en galblaasenergie.

Oefening 2: het ondergedeelte van de psoas ontspannen

Door deze oefening uit te voeren kun je het onderste gedeelte van de psoasspier ontspannen:

Let op: de onderrug in elkaar drukken en/of korter maken, de kniegewrichten op slot zetten (hyperextensie) of bewegingen vanuit de knie initiëren zijn allemaal spier- en skeletcompensaties die vaak gebruikt worden om het been uit te steken. Ze weerspiegelen een gebrek aan articulatie bij de heupkom ten gevolge van een verminderde beweging in de psoas en/of een slechte proprioceptie.

 1. Ga eerst liggen in de crh (zo doe je deze houding). In het kort: ga op je rug liggen, buig je knieën en zet je voeten op de grond. Blijf minimaal tien minuten in de crh liggen. Laat je vingers op je heupen rusten en masseer heel zachtjes dat gebied. Duw niet. Bij deze verkenning is de focus gericht op het bewegen van je been zonder dat je bekken meebeweegt. Het is het gemakkelijkst te voelen dat het ondergedeelte van de psoas ontspant daar waar hij door de heupkom loopt.
 2. Houd je aandacht gericht op je heupkommen, initieer de beweging vanuit de heupkom en laat één voet langs de vloer glijden. Het bekken blijft gecentreerd en stabiel en blijft deel van de romp; alleen het been wordt gestrekt.
 3. Naarmate het been langer wordt merk je sensaties op langs je rug. Iedere verkorting in de onderrug (om het strekken van het been mogelijk te maken) duidt erop dat de psoas niet ontspant maar dat je mogelijk compenseert door je lendenwervels samen te drukken. Ga niet verder als het bekken meebeweegt met je been.
 4. Pauzeer dan daar waar je bent, laat het zachter worden langs de voorzijde van de heupkom en beweeg dan verder.
 5. Herhaal, pauzeer, ontspan en maak langer. Telkens als je de psoas ontspant, zal het been langer worden zonder dat het bekken wordt meegesleurd.
 6. Wissel van been en begin opnieuw.

Fragment uit: Kernbewustzijn

Kernbewustzijn

Kernbewustzijn

Wil je je psoas nog meer verwennen? Kernbewustzijn van psoas-expert Liz Koch geeft je vele oefeningen en tips om contact te maken met jouw kern. Je letterlijke kern de psoas én je spirituele kern namelijk je ziel. De psoas wordt namelijk de spier van de ziel genoemd.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de psoas:

Deel dit artikel online
Liz Koch
Liz Koch

Liz Koch werkt al meer dan veertig jaar met de psoas en core-awareness, waar ze diverse boeken over publiceerde. Ze reist de hele wereld over om workshops te geven om ons lichaamsbewustzijn te vergroten en zo ons welzijn en menselijk potentieel te stimuleren.

Reactie
 1. Lieve 21 augustus 2022 - 16:37
  Reply

  Fyi

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?