Gezondheid

Hooikoorts: 5 natuurlijke tips om klachten te verlichten en te verminderen

Door Jacqueline Rietveld
Hooikoorts: 5 natuurlijke tips om klachten te verlichten en te verminderen

Je kunt zomaar van de ene op de andere dag last hebben van hooikoorts. Het is het gevolg van een op hol geslagen immuunsysteem. Gelukkig kun jij je lichaam op een natuurlijke en holistische manier kalmeren, waardoor je klachten flink verminderen. Voedingscoach Jacqueline Rietveld zet 5 verrassende adviezen op een rij.

Ons immuunsysteem ontvangt voortdurend het signaal dat er ‘indringers’ binnenkomen. Met overmatige productie van histamine als gevolg – en dat veroorzaakt hooikoorts en andere allergieën!

Je lichaam is in de war

Het lijkt wel of steeds meer mensen last hebben van hooikoorts. Hetzelfde geldt trouwens voor allergieën of intoleranties voor voeding. De kwaliteit van ons voedsel en de manier waarop het geproduceerd wordt, hebben daar veel mee te maken. Kunstmatige toevoegingen. Een onnatuurlijk tempo van kweken en fokken. Het gebruik van gif en medicijnen voor een zo groot mogelijke opbrengst. Dit alles maakt het voor ons lichaam lastig om te herkennen welke stoffen gezond zijn en welke niet. Zo kan het dat ons immuunsysteem natuurlijke stoffen zoals stuifmeel en pollen opeens benadert als schadelijke indringers. In dit artikel krijg je tips tegen hooikoorts waarmee jij je lichaam leert om zich veilig te voelen bij invloeden van buitenaf.

Schadelijke indringers

Door alle toevoegingen in ons eten zijn onze spijsverteringsorganen druk bezig om alle schadelijke stoffen uit ons eten te filteren. Onze lever draait bijvoorbeeld overuren om niet alleen chemische bestanddelen, maar ook de overtollige inname van suiker en vet om te zetten in stoffen die ons lijf kan verwerken. Als de balans tussen pure, gezonde voedingsstoffen en kunstmatige toevoegingen doorslaat naar het laatste, kan onze spijsvertering niet voorkomen dat er ook belastende stoffen in ons bloed terechtkomen. Je kunt je voorstellen dat dit effect heeft op het immuunsysteem, dat voortdurend het signaal ontvangt dat er indringers binnenkomen. Met overmatige productie van onder andere histamine als gevolg – en dat veroorzaakt hooikoorts en andere allergieën!

Histamine in de hoofdrol

Histamine is een stof die ons immuunsysteem afgeeft om schadelijke, lichaamsvreemde stoffen te elimineren. Maar wanneer dit te vaak gebeurt, raakt dit systeem verstoord en wordt er ook histamine aangemaakt tegen stoffen die van nature helemaal niet schadelijk zijn voor je lichaam. Zo kan het dat je vroeger geen hooikoorts had, maar nu wel enorm last hebt van pollen en stuifmeel. Of dat huisstofmijt en kattenharen een allergische reactie opleveren.

Kalmeer je overactieve immuunsysteem

Bij hooikoorts en andere allergieën is het dus zaak om je overactieve immuunsysteem te kalmeren. Stel je afweersysteem voor als een persoon die al zo lang oorlog voert tegen alles en iedereen, dat hij vredelievende mensen en ondersteunende middelen niet eens meer kan herkennen. Hij raast maar door. Hoe kalmeer je zo iemand? Door hem met veel geduld en liefde steeds weer te laten voelen dat het veilig is. Je kunt je immuunsysteem kalmeren door ervoor te zorgen dat op de lange termijn de meeste stoffen die je lichaam binnenkomen, veilig zijn. Dus: kies bewust voor natuurlijke, gezonde voeding waar je lijf iets mee kan.

Corticosteroïden: verlossing voor de korte termijn

Farmaceutische middelen om hooikoorts en allergie te verminderen, bevatten vrijwel allemaal corticosteroïden. Dat zijn stoffen met een hormonale werking die ontstekingsreacties in het lichaam verminderen. Ook deze medicijnen zijn erop gericht om het immuunsysteem te kalmeren of misschien zelfs tijdelijk plat te leggen. Het verschil met natuurlijke remedies tegen hooikoorts is dat deze medicijnen vooral een oplossing bieden in acute gevallen en voor de korte termijn. Maar hooikoorts is meestal chronisch, ook als de symptomen ervan in sommige perioden van het jaar verminderen of verdwijnen. Wat je wil, is je immuunsysteem op de lange termijn balanceren. Niet door het voortdurend te onderdrukken, maar door het weer gezond te leren functioneren.

Holistische remedies: verlossing voor de lange termijn

Om de aanmaak van histamine en andere afweerstoffen weer in balans te brengen voor de lange termijn, is een holistische aanpak op basis van natuurlijke middelen beter geschikt dan farmaceutische middelen. Het ondersteunen van je spijsvertering is daarbij enorm belangrijk. Met gezonde voeding, maar ook door goed te luisteren naar de specifieke behoeften van jouw lichaam én geest. Want ‘eten’ doe je ook met je geest; informatie en prikkels moet je kunnen verteren. Gezond eten betekent holistisch gezien bewust kiezen wat je eet, op welk moment en op welke manier.

Zo kun jij hooikoortsklachten op natuurlijke wijze verlichten

Deze natuurlijke tips tegen hooikoorts helpen om je klachten op een natuurlijke en holistische manier te verminderen:

1. Slik goede probiotica om je immuunsysteem te versterken. Kies een merk met een breed spectrum aan bacteriestammen en zonder overbodige vulstoffen zoals E-nummers, suikers, kunstmatige zoetstoffen etc.

2. Gebruik dagelijks een lepeltje verse honing die is geproduceerd door bijen uit de omgeving waar je woont. Daar zitten antistoffen in die specifiek zijn afgestemd op de allergenen die bij jou in de buurt rondzwerven. Dat helpt je systeem om te wennen aan je omgeving en die als veilig te beschouwen.

3. Denk eens aan de holistische betekenis van hooikoorts en allergie in het algemeen: je lichaam verzet zich tegen de prikkels uit jouw omgeving. Zowel tegen de fysieke prikkels van zaden en pollen als tegen niet-tastbare prikkels. Zijn het misschien ook mensen en gebeurtenissen in je leven waar jij last van hebt? Onderzoek dan eens geduldig wat je daaraan kunt veranderen en kijk ook naar je eigen rol in het geheel. Laat je hier eventueel bij helpen door bijvoorbeeld een therapeut of coach.

4. Drink voldoende water: ongeveer 30 milliliter per kilo lichaamsgewicht per dag en maximaal 2 liter. Water is een belangrijk transportmiddel voor je lichaamscellen om met elkaar te communiceren en verbetert dus ook je weerstand. Warm (gekookt) water is over het algemeen makkelijker op te nemen dan koud water.

5. Eet zoveel mogelijk producten die goed zijn voor jouw unieke manier van spijsvertering (lees ook: prikkelverwerking). Je lichaam is dan beter in staat om de prikkels van de pollen te verwerken. Als je het snel koud hebt, eet je bijvoorbeeld het best verwarmde voeding. Heb je last van overmatig zweten, een rode gelaatskleur of opvliegers? Laat dan de hete pepers, knoflook en koffie liever staan en kies voor verkoelend voedsel. Je maag en darmen geven vaak heel goed aan wat ze moeilijker kunnen verwerken. Vervang deze voeding dan zoveel mogelijk door lichtere en lekkere alternatieven.

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil je meer handige gezondheidstips om energiek te leven? Dr Anne Fleck schreef De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid vol zelftests en tips om je steeds beter te voelen. Ook heeft ze handige checklists om mee naar de huisarts te gaan als je je vermoeidheid bij de bron wilt aanpakken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees meer natuurlijke tips voor hooikoorts en een histamine-overschot:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?