Home Gezondheid Zo herken je een te veel aan histamine in je lijf (+ de oorzaken ervan)

Zo herken je een te veel aan histamine in je lijf (+ de oorzaken ervan)

Door Gerrie Hasselaar
histamine

Histamine is een redelijk onbekend stofje, maar het kan een lange lijst aan klachten veroorzaken. Gekmakende jeuk, brandend maagzuur, paniek, slaapproblemen… Wat kun je doen als je een overgevoeligheid voor histamine hebt? Gerrie Hasselaar, orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat, geeft het verlossende antwoord.

Wanneer je stofjes als magnesium en vitamine B12 mist, kan je lever zijn werk niet goed doen en zit jij met een te hoog gehalte aan histamine opgescheept.

Hooggevoeligheid & ziekte van Lyme

Histamine is een redelijk onbekend stofje dat vooral bij (hoog)gevoelige mensen veel klachten kan veroorzaken. Ook veel mensen met de ziekte van Lyme zijn overgevoelig voor histamine. Deze zogenaamde biogene amine komt in bepaalde voeding en in jouw lichaam voor.

Histamine kun je zien als jouw munitie: het komt vrij om een ziekteverwekker te doden. Maar soms komt het vrij terwijl er géén echte ‘indringer’ is, zoals bij hooikoorts. Naast een allergische reactie kan het heftige klachten veroorzaken zoals gekmakende jeuk, huiduitslag, diarree, brandend maagzuur, paniek en depressie.

Misschien herken je de naam histamine omdat je anti-histaminica slikt. Deze medicatie zorgt ervoor dat een allergische reactie zoals hooikoorts afgeremd wordt. De nadelen zijn dat je de oorzaak niet of nauwelijks aanpakt en je last kunt hebben van de bijwerkingen zoals moeheid.

Paniekaanval en huiduitslag

Een voorbeeld uit mijn praktijk. Een cliënte belde me op in pure paniek. “Het is helemaal mis. Ik zit ineens onder de bulten en het jeukt verschrikkelijk,” zo begon ze huilend en angstig haar verhaal. Ze had geen idee waar dit ineens vandaan kwam, want er was in haar ogen geen duidelijke aanleiding. Ik vroeg wat ze had gegeten en toen ontdekte ik de oorzaak. Deze (hoog)gevoelige dame had te veel histamine gegeten en kon dit onvoldoende verwerken waardoor ze nu een paniekaanval met huiduitslag had.

Zo herken je een te veel aan histamine in je lijf

Hoe weet je nu of je overgevoelig bent voor histamine? Hieronder staan klachten die veroorzaakt kunnen worden door een overmaat aan histamine in je lichaam.

 • Histamine 1 (H1-receptor): menstruatieproblemen, maagkrampen, spiertrekkingen of -spasmen, ademhalingsproblemen, braken, huiduitslag, jeuk, zwellingen of allergieën.
 • Histamine 2 (H2-receptor): diarree, brandend maagzuur, reflux, braken of ademhalingsproblemen.
 • Histamine 3 (H3-receptor): hartritmestoornissen, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, angst, paniek, depressie of slaapproblemen.

Wapen tegen ziekteverwekkers

Histamine vind je in ons lichaam: in het bindweefsel, in darmen en in alle weefsels die in contact staan met de buitenwereld, zoals huid en slijmvliezen. Histamine zorgt onder meer voor maagzuurproductie. Zoals gezegd kun je het stofje zien als munitie, als jouw wapen tegen ziekteverwekkers. Histamine regelt dat jouw vaten meer open gaan staan (vasodilatatie), zodat de indringer direct afgevoerd wordt. Superbelangrijk, zeker in deze tijd! Soms komt dit wapen (histamine) te snel vrij, waardoor er bovengenoemde klachten ontstaan. Histamine uit voeding is meestal de oorzaak.

Oorzaken van een te hoog histamine-gehalte

Waardoor kun je last krijgen van een overmaat aan histamine in je lichaam?

 • Histamine moet door de lever goed worden afgevoerd. Zie de lever als een afvalverwerkingsfabriek met zes lopende banden. Op een van die banden moet histamine verwerkt worden. Het ‘personeel’ dat hier werkt, bestaat uit vitamine B12, folaat, magnesium, zink en c Wanneer je deze stofjes mist, gaat de lopende band natuurlijk haperen en zit jij met histamine opgescheept – oftewel met jeuk, allergie, angst, slaapproblemen etc.
 • Je hebt te veel mestcellen: cellen waar jouw histamine in opgeslagen ligt.
 • Er zijn te veel allergenen in jouw omgeving.
 • Je eet histaminerijke voeding en/of voeding die histamine snel laat vrijkomen. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool, kefir, koffie, tempeh, kaas, rode wijn, chocolade, tomaat, spinazie, avocado, kiwi, aardbeien en gember.
 • Je hebt ziekteverwekkers in jouw darmen die histamine aanmaken.
 • Je eet voeding die voor een ontstekingsreactie zorgt. Meestal ben jij je hiervan niet bewust. Een voedselintolerantietest is daarom een aanrader.
 • Problemen met histamine nemen toe als we ouder worden.
 • Door stress functioneren je bijnieren niet optimaal. Ze kunnen minder goed cortisol aanmaken om de histamine te remmen.
 • Histamine moet in het spijsverteringskanaal worden afgebroken door het enzym DAO en in het zenuwstelsel worden omgezet. Als er sprake is van afbraak- en omzettingsproblemen, lukt dit niet goed.
 • Erfelijke ‘breifoutjes’ kunnen een oorzaak zijn.
 • Je bent opgegroeid in een té schone omgeving, zodat je afweersysteem minder goed is getraind.

Wat kun je doen aan overgevoeligheid voor histamine?

Probeer de oorzaak te achterhalen. Vermijd histaminerijke voeding en voeding die histamine snel laat vrijkomen (histamine vrijmakers). Daarnaast is het belangrijk om dagelijks een goed Omega 3-supplement met polyfenolen te nemen in combinatie met een natuurlijke multivitamine met mineralen, zodat je voldoende ‘personeel’ bij de lopende band hebt om histamine af te voeren.

Werk dit onvoldoende? Puzzel dan verder en overweeg een voedselintolerantietest te doen en een IgE-test om te kijken of je allergisch bent voor bijvoorbeeld bomen, grassen, huisstof, dieren etc. Mochten de klachten ondraaglijk zijn (denk vooral aan gekmakende jeuk) kies dan natuurlijke anti-histaminica zoals quercetine en/of betaglucanen in overleg met jouw behandelaar. Quercetine is een natuurlijk tegenmiddel. Je vindt het in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.

Geschreven door Gerrie Hasselaar.

Voor therapeuten:
Gerrie Hasselaar, orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat, begint op 18 september 2021 weer met een 8-daagse geaccrediteerde vakopleiding ‘Lymeherstel-therapie’, waarin je leert om Lyme en de co-infecties op een natuurlijke manier te behandelen. Je bent van harte welkom op de opleiding.

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

9 reacties

Jef Ackermans 18 april 2021 - 08:44

Hallo,
Ik heb artikel met interesse gelezen omdat ikzelf momenteel met soortgelijke klachten wordt geconfronteerd namelijk extreem droge huid en op diverse plekken die erg jeuken. Ik heb altijd wel een droge huid gehad en in de winter was dit erger maar zoals dit het laatste halfjaar is nooit. Nadat ik zelf niet meer verder kwam ben ik naar een Dermatoloog geweest. Deze gaf mij cortisone zalf voor de rode plekken( volgens hem exceem) smeersel en tweemaal per lichttherapie. Na 8 maal lichttherapie heb ik een nieuwe afspraak gemaakt omdat de droge huid steeds erger werd. Na het uitkleden was het alsof het gesneeuwd had. Momenteel doe ik alleen nog veel smeren. Zoals u wellicht begrijpt zou ik effectieve hulp met beide handen aannemen. Gr. Jef

Reply
Hanne 28 april 2021 - 13:30

eet je veel vlees Jef?

Reply
ANTONIA 18 april 2021 - 10:39

Eindelijk een goed stuk over Histamine,vind ik top! Mijn verhaal is niet leuk, en te lang om te beschrijven.heel erg bedankt, ik woon in Spanje, heb het probleem redelijk onder controle, heb af en toe nog lichte jeuk, had nooit enige uitslag dat maakte het moeilijker om te ontdekken waar de jeuk vandaan kwam, ik ben 73 en kom nooit bij een dokter ,was dus zeer verbaasd over dit probleem, nogmaals bedankt, Groet van Antonia.

Reply
Fredy Meijer 18 april 2021 - 12:46

Ik ben allergisch voor menselijke huidschilfers. Als iemand sterkte lijfgeur heeft dan krijg ik hoofdpijn en benauwd en misselijk . Het is een later reactie , paar uur later. Ik kan nergens terug vinden op internet voor menselijke huidschilfers. Kunt u uitleggen hoe dat ontstaat? Hartelijke groeten F.J Meijer

Reply
Diana 25 april 2021 - 07:41

Bij het geven van een advies om een oed Omega 3-supplement met polyfenolen te nemen in combinatie met een natuurlijke multivitamine met mineralen, is het fijn om ook een merk aanbeveling te krijgen gezien het enorme aanbod op de huidige markt. Wat is je advies?

Reply
Pim Bekker 25 april 2021 - 09:16

Het artikel verwijst niet naar klachten patroon welke hoort bij mastocytose. Is de schrijfster bekent met Mastocytose? Is vrij onbekende aandoening. Kijk eens bij UMCG bij Hematologie en links bij ziektebeelden. Dan verdient dit artikel aanvulling. Groet.

Reply
Gerrie Hasselaar 26 april 2021 - 10:03

Beste Pim
Je hebt helemaal gelijk maar ik ben beperkt in mijn informatie en het moet nog behapbaar zijn.
Daarnaast heeft niet iedereen direct mastocytose met deze klachten.

Reply
Janneke Leeuwestein 25 april 2021 - 10:41

Dag Gerrie,

Met veel interesse je artikel over histamine gelezen. Ik heb een enorm histamineprobleem.
Ik eet veganistisch en sluit alles uit waar histamine in zit of vrijmaakt en slik anti histamine en sinds kort zelfs prednison, maar niets helpt om van mijn histamine klachten af te komen. De prednison is ook vanwege ernstige pijnklachten door artrose/artritis.
Ik heb op alternatief gebied zo’n beetje alles wel geprobeerd, maar mijn lijf verdraagt geen medicatie of behandeling. Sinds vorig jaar kan ik van maart tot oktober niet naar buiten zonder heel ziek te worden, behalve ‘s morgens voor elf uur. Maar dat alles is nog niet voldoende om klachtenvrij te zijn en ik ben ten einde raad. Wat kan ik nog doen?

Reply
Ineke van den Bold 25 april 2021 - 11:48

Dag Gerrie,

Hartelijk dank voor deze informatie.
Het heeft me weer meer duidelijkheid gegeven.
Vriendelijke groet,
Ineke

Reply

Laat een bericht achter