Gezondheid

Citroenmelisse: de geneeskrachtige werking van dit wonderkruid (helpt o.a. bij opgeblazen buik, stress, luchtwegproblemen)

Door Sandra Voetelink
Citroenmelisse: de geneeskrachtige werking van dit wonderkruid (helpt o.a. bij opgeblazen buik, stress, luchtwegproblemen)

Een opgeblazen buik, kramp in je darmen of pijn in je maag, velen hebben hier last van en weten hoe vervelend dit is. Spijsverteringsklachten komen namelijk veel voor. Soms heb je ze al vanaf jonge leeftijd. Jouw spijsvertering geeft precies aan hoe je in je vel zit. Heb je alles goed verwerkt? Of heb je veel spanning, pieker je veel of mag je iets loslaten? Fysieke, mentale en emotionele processen worden direct door de spijsvertering weerspiegeld.

Goed verteren door balans in yin en yang

Heb je alles goed verteerd? Dit heeft een positief effect op jouw spijsvertering. Je neemt tijd voor jezelf en voldoende rust en hebt het vertrouwen dat alles goedkomt. Je bent goed geaard en hebt weinig stress. Heb je daarentegen last van je darmen, een opgeblazen gevoel of pijn in je maag? Ontlasting die te snel of te langzaam gaat? Dit zijn allemaal tekenen dat je goed naar jezelf moet luisteren.

Het is niet altijd meteen duidelijk waar het probleem zit; vaak zijn er verschillende factoren aan te wijzen. En natuurlijk speelt ook jouw aanleg mee. Kom je er niet uit, stel jezelf dan de volgende vragen. Is er iets wat mij dwarszit? Wat negeer ik en moet ik nog verteren? Neem gas terug en maak tijd voor jezelf tijdens dit proces. Houd een lummeldag, doe extra ademhalingsoefeningen of een meditatie.

Altijd maar doorgaan en denken dat het wel goedkomt, is soms een handige eigenschap maar ook een valkuil. Balans in yin- en yang-energie is belangrijk. Niet altijd actie, maar juist veel rust en regelmatig een ‘nutteloze’ dag is goed voor je spijsvertering. Zo verwerk je emoties en kun je letterlijk en figuurlijk alles beter verteren.

Stel jezelf eens de volgende vragen:
  • Wat kan ik niet goed verteren?
  • Op emotioneel gebied: heb ik veel stress, welke emoties zitten mij dwars?
  • Op mentaal gebied: heb ik veel zorgen, pieker ik veel of heb ik veel informatie te verwerken (van werk, studie, social media of het nieuws)?
  • Welke voeding geeft mij meer last? Houd een eetdagboek bij voor meer inzicht.
  • Neem ik te weinig rust? (Waardoor er geen tijd is om te verteren)

Voor een duidelijk overzicht kun je alles opschrijven. Noteer in je eetdagboek: wat je hebt gegeten/gedronken en hebt gedaan en wanneer je last hebt van je darmen of maag. Beschrijf ook je gevoelens en gedachten. Citroenmelisse is een kruid dat jou geestelijk en lichamelijk ondersteunt tijdens dit hele proces.

Citroenmelisse

Wil je een lang leven, een super geheugen en een goede spijsvertering? Gebruik dan regelmatig citroenmelisse. Citroenmelisse is een van mijn lievelingskruiden. Het ruikt heerlijk en geeft lekkere thee. Het verjongt daarnaast je lichaam en geest. Vergeetachtig of neerslachtig? Dit kruid revitaliseert je hele lichaam en je zenuwstelsel in het bijzonder. De geur is te vergelijken met citroen en verkwikt en ontspant de geest. Ook houdt ze muggen op afstand. Redenen genoeg dus om een plantje te kopen.

Melissa officinalis luidt de officiële naam. ‘Melissa’ betekent honingbij in het Grieks. Bijen halen dan ook graag hun honing uit de citroenmelisse. Vroeger werd de plant gebruikt om bijenkorven te reinigen.

De plant komt oorspronkelijk uit Azië en het Middellandse zeegebied, maar voelt zich hier ook prima thuis. De Romeinen hebben hem meegenomen naar Europa. Citroenmelisse werd in die tijd gebruikt om het geheugen te verbeteren en de geest te verkwikken.

Volgens de Arabieren bevordert citroenmelisse een lang leven. Met dank aan het aanwezige antioxidant rozemarijnzuur.

De Chinese geneeskunde

De wortels van citroenmelisse zijn onuitroeibaar, wat duidt op kracht en versterking. De plant verhoogt dus je weerstand. De stengel, die vierkant, sterk en rechtopgaand is, bevestigt dit nog eens. De lichte beharing van het blad duidt op werking op de slijmvliezen en longen. De kleur van het blad is lichtgroen, wat aangeeft dat het een milde werking op maag en milt heeft.

De witte bloemen hebben een kalmerend effect op de spijsvertering en een positieve werking op de longen. De geur is heerlijk, wat de geest positief beïnvloedt. Citroenmelisse heeft een kalmerende werking op je zenuwstelsel.

De plant en de mens

Citroenmelisse is een vriendelijk kruid. Het past bij mensen die zacht maar ook licht nerveus zijn, graag praten en voor anderen zorgen. Ze vergeten vaak zichzelf en trekken te laat aan de bel als er iets aan de hand is. Ze lopen liever weg van de harde maatschappij dan dat ze voor zichzelf opkomen.

De klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn: hoofdpijn, slapeloosheid en hartproblemen (hartkloppingen). Ook hebben ze vaak last van spijsverteringsklachten doordat ze niet de rust nemen om alles te verteren, zowel geestelijk als lichamelijk.

Geneeskrachtige werking van citroenmelisse

Citroenmelisse is zenuwsterkend, antimicrobieel en schimmelwerend. Ook is het een antihistaminicum. Het is goed voor de spijsvertering, vermindert kramp en pijn, verzacht stressgerelateerde klachten en stimuleert lever en galblaas. Het tempert nerveuze hartkloppingen en ritmestoornissen en verlaagt een hoge bloeddruk. Mentaal en emotioneel werkt citroenmelisse kalmerend en pijnstillend. Het vermindert spanningen, onrust en opwinding.

Verder verlicht citroenmelisse hoofdpijn en verbetert het je geheugen en concentratie. Ook helpt het bij verkoudheid, griep, hooikoorts en allergie, slijmvliesontstekingen en luchtweginfecties zoals hoest en astma. Het is goed voor het hele afweersysteem. Tot slot: het is ook heilzaam bij een pijnlijke menstruatie en overgangsdepressie en het vergemakkelijkt de geboorte.

Contra-indicatie

Niet gebruiken bij schildkliermedicatie. Voorzichtig bij glaucoom en zwangerschap (mag wel op het einde).

Gebruik

Thee van citroenmelisse is heerlijk voor het slapen gaan, want het helpt om te ontspannen. Je kunt deze thee maken als je last hebt van spanningen, onrust en spijsverteringsklachten die ontstaan zijn door stress. Het is ook heel goed met andere kruiden te combineren, zoals lavendel (voor het slapen gaan.) Of vul een kan met water, munt en citroenmelisse op een warme dag.

Citroenmelisse is ook uitwendig te gebruiken, als olie. Je kunt met (verdunde) olie masseren bij menstruatiepijn, spier- en gewrichtspijn. Ook te gebruiken als oordruppels.

Veel balans gewenst!

Geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:
Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010
Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998
Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sandra Voetelink
Sandra Voetelink

Sandra Voetelink (1970) is coach en wil mensen in hun kracht zetten. Het bewust maken van het zelfgenezend vermogen van hun lichaam staat centraal. Ze is ex-topsporter, heeft jarenlang sportles gegeven en coaching gericht op stressreductie aan kinderen en volwassenen. Een boek geschreven voor het onderwijs; 'Stressloos leren' en de laatste jaren heeft ze zich toegelegd op voeding en geneeskrachtige kruiden. Met haar blogs wil ze anderen inspireren om fit en gezond te blijven met kennis uit de natuur. Meer informatie vind je op haar website www.krachtvankruiden.nl

Reactie
  1. Thea 3 januari 2023 - 17:41
    Reply

    Goededag, Hoeveel citroenmelisse thee per dag mag je gebruiken. Ik drink altijd in een mok. Dus hoeveel mokken.? Met vriendelijk groet. .

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?