Gezondheid

Adviezen van een darmflora-deskundige: zo stop je met snaaien

Door Paulien Franken
Adviezen van een darmflora-deskundige: zo stop je met snaaien

Even een vraag vooraf: eet jij de hele dag door? Dus naast je maaltijden ook nog tussendoortjes? Dan is dit artikel van darmflora-deskundige Paulien Franken voor jou geschreven! Ze laat zien wat de 3 oorzaken van ‘snaaien’ zijn en hoe je deze slechte gewoonte verandert. “Wanneer je darmflora gezond en in balans is, zul je merken dat je cravings verdwijnen.”

Het is echt niet nodig dat je maag de hele dag vol zit. Dan doe je continu een beroep op je verteringssysteem en daar is het helemaal niet voor gemaakt.

Slechte invloed op je spijsvertering

De hele dag door eten of drinken is de pest voor jouw spijsvertering. En wanneer je vertering niet goed verloopt, heeft dat een negatieve impact op het milieu in je darmen en daarmee een slechte invloed op jouw darmflora. Want je darmflora bewoont je darmen!

We zijn zo gewend geraakt aan steeds eten dat onze taal ermee ‘verrijkt’ is: het 4-uurtje, de ochtendsnack en het tussendoortje… Een interessante oefening is om eens bewust te kijken naar mensen om je heen wanneer je in de stad bent. Ik heb het laatst gedaan. Ik heb niemand gezien die geen eten of drinken in z’n hand had. Echt helemaal niemand! En het was vrij druk. Je kunt ook eens kritisch naar jezelf kijken. Heb jij ook altijd iets in je hand wanneer je in de stad loopt? Is echt niet nodig. Zelfs het gezonde flesje water hoef je niet overal mee naartoe te zeulen. In dit artikel ga ik in op drie verschillende oorzaken van snaaien en geef ik tips hoe je deze slechte gewoonte kunt veranderen.

Oorzaak 1: disbalans in je darmflora

Een echte craving is een onbedwingbare behoefte aan snacken. Het is geen zwaktebod van jouw kant als je zo’n snack op dat moment niet kunt weerstaan. Het is een signaal van je darmbewoners, je darmflora, dat ze ergens zin in hebben en dat is meestal iets zoets of ongezonds. Deze sterke behoefte komt voort uit een disbalans in je flora: meer slechte bacteriën dan goede bacteriën bevolken jouw darmen. En die slechte bacteriën houden nu eenmaal van suikers en snacks.

Wanneer je aan die behoefte toegeeft, voed je dus de slechte bacteriën en worden het er alleen maar meer. Een vicieuze cirkel dus. Deze doorbreek je alleen maar door ervoor te zorgen dat je darmflora weer gezond en in balans is. Wanneer de balans er is, zul je merken dat je behoefte aan snaaien verdwijnt. Disbalans in je darmflora kan dus een oorzaak zijn van je snaaibehoefte.

Zo verdwijnen je cravings!

De enige manier om je behoefte aan snaaien te overwinnen is je darmflora weer in balans brengen. Dat bereik je niet met een pilletje of poedertje – daar moet je wat voor doen. In grote lijnen:

  1. Eet veel vezelrijke groenten en fruit.
  2. Laat alle bewerkte producten staan.
  3. Eet dagelijks gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kimchi en kombucha. Let op: het mag niet verhit worden, want dan verdwijnt de heilzame werking.
  4. Drink minimaal 2 liter water per dag.
  5. Beweeg minimaal 1 uur per dag.

Oorzaak 2: angst voor honger

Een andere reden waarom mensen de hele dag eten, is de angst voor honger. Zodra een hongergevoel de kop opsteekt, willen we direct iets eten. Honger is best iets geks en voelt niet fijn. Het is jouw lichaam dat vraagt om voeding. We hebben allemaal van jongs af aan meegekregen dat honger geen ‘goed’ gevoel is, maar écht honger hebben wij natuurlijk niet. Nooit ervaren ook. Behalve in extreme gevallen zoals wanneer je een bepaalde ziekte hebt. Ik ga er nu voor het gemak even van uit dat hier geen sprake van is.

Wat ervaren we dan als honger? Meestal is dat het gevoel dat je maag leeg is; je voelt ’m samentrekken terwijl er niets in zit. Wanneer je licht verteerbaar voedsel eet, is je maag eerder leeg. Hij rommelt dus. Maar dat is geen ramp! Het is echt niet nodig dat je maag de hele dag vol zit. Sterker nog: dan doe je continu een beroep op je verteringssysteem en daar is het helemaal niet voor gemaakt.

Dit kun je doen bij een gevoel van honger

  • Drink een glas lauw water. Zo krijgt je maag weer even wat ‘vulling’ en verdwijnt het hongergevoel.
  • Merk op dat je een hongergevoel ervaart. Probeer eens te ontdekken wat dit met jou doet en het te laten voor wat het is. Je hoeft niet altijd direct te reageren om een gevoel van ongemak ongedaan te maken. Zeg gewoon ‘ik voel honger’ en laat het daarbij.
  • Vind je het lastig om het hongergevoel te negeren? Ga iets doen, zodat je aandacht wordt afgeleid. Vermijd de keuken en doe iets wat niet met eten te maken heeft. Ga dus geen boodschappenlijstje maken of een kookboek lezen, want dat werkt averechts.

Oorzaak 3: de macht der gewoonte

Veel mensen grazen de hele dag, omdat het een gewoonte is geworden. En de impact van een gewoonte is groot! Kijk maar eens naar dit overzichtje van eet- en drinkmomenten dat vast herkenbaar is. Zo kom je al gauw aan zeven eetmomenten waaraan je gewend bent.

  1. Ontbijt om 8.00 uur.
  2. Kopje koffie om 9.30 uur met iets erbij.
  3. Fruit om 11.00 uur.
  4. Lunch om 12.30 uur.
  5. 4-uurtje rond 16.00 uur.
  6. Diner om 18.00 uur.
  7. Koffie om 20.00 uur met iets lekkers.

Hoe stop je met koffie drinken?

Een gewoonte is nou eenmaal lastig te veranderen, want de impact ervan dringt op allerlei niveaus door, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Een voorbeeld: wat gebeurt er als je stopt met koffie drinken?

  • Fysiek niveau
    Zomaar stoppen met koffie drinken kan een soort afkickverschijnselen geven. Zo kun jij je moe, lusteloos en onrustig voelen. Ook kun je last krijgen van flinke hoofdpijn. Om van de ene op de andere dag met deze gewoonte te stoppen is vaak geen goed idee. Je kunt beter stap voor stap naar nul gaan.
  • Mentaal-emotioneel niveau
    Stel, je drinkt altijd ’s morgens in bed met je geliefde een kopje. Een moment van verbinding. Samen rustig wakker worden. Zo gezellig en lekker. Dit is het emotionele aspect. En als je naar je werk gaat, even een bakkie meenemen. Om op te starten, terwijl je rustig je koffie drinkt. Dat is meer mentaal: het geeft een boost om er flink tegenaan te gaan.

De oplossing

Het fysieke probleem los je op door het koffie drinken rustig af te bouwen. Het geeft nauwelijks tot geen hoofdpijn en je kunt gewoon functioneren. En die emotionele en mentale component? Neem daarvoor een koffievervanger, bijvoorbeeld met een beetje warme kokosmelk. In bed. En achter je computer. Je kunt voor oploskoffie van geroosterde chicorei kiezen. Dat is ook nog eens voedend voor je darmflora, dus dan sla je twee vliegen in een klap! Je moet er waarschijnlijk wel aan wennen. Dat is alles. En dan merk je dat jij prima zonder koffie kan, want het drinken ervan was vooral een patroon, een gewoonte. Het zat in je hoofd, het was een

Pak je eigen gewoonte aan

Op een vergelijkbare manier kun jij je gewoonte van snaaien aanpakken. Kijk naar wat die gewoonte fysiek, mentaal en emotioneel voor jou betekent en zoek naar vervangers. En dan bedoel ik dus niet een gezonde snack! Borrel je bijvoorbeeld altijd met je partner rond 17 uur? Kijk eens of je dit moment kunt verruilen voor een wandelingetje. Dubbel effect: geen eet- en drinkmoment én extra beweging. En jullie moment samen blijft gewoon bestaan. Zoals gezegd zijn jouw darmen helemaal niet gediend van een continue toevoer van eten of drinken. Ze worden hierdoor in hun normale functioneren belemmerd. Dus stop met grazen!

Eet meer energie

Eet meer energie

In ‘Eet meer energie’ van bestsellerauteur Marjolein Dubbers staan 30 heerlijke recepten uit de energieke keuken. Voor een vitaal, vrolijk en energiek leven!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?