Liefde & Relaties

Heb jij de drie type liefdes van jouw leven al ontmoet?

Door Kate Rose
Heb jij de drie type liefdes van jouw leven al ontmoet?

Heb jij de drie type liefdes van jouw leven al ontmoet? Volgens liefdesexpert Kate Rose hebben we maar drie grote liefdes in ons leven. Elk type liefde hebben we nodig voor een andere reden. In dit artikel schrijft ze over deze drie soorten liefdes. Ben jij ze allemaal al tegengekomen?

“Liefde is maar een woord tot je iemand ontmoet die het betekenis geeft.” ~ Onbekend

Over de drie types van verliefd worden

We hebben eigenlijk maar drie grote liefdes in ons leven. Elk type liefde hebben we nodig voor een andere reden. Dit zijn de drie soorten liefdes die we kunnen tegenkomen in ons leven.

De eerste keer verliefd woorden: De liefde die de Ware lijkt te zijn

Onze eerste liefde ervaren we vaak wanneer we jong zijn, op de middelbare school bijvoorbeeld. Het is de ideale liefde – degene die uit sprookjes lijkt te komen die we lazen als kinderen.

Deze liefde appelleert aan wat we voor de maatschappij zouden moeten doen – en waarschijnlijk ook voor onze families. We stappen er in met het geloof dat dit onze enige liefde zal zijn en het maakt niet uit als het niet helemaal goed voelt, of als we onze persoonlijke waarheid moeten slikken om het te laten werken, want diep van binnen geloven we dat liefde zo hoort te zijn.

In dit type liefde is hoe anderen ons zien belangrijker dan hoe we ons echt voelen. Het is liefde die goed lijkt.

De tweede keer verliefd worden: de moeilijke liefde

Het tweede type is onze moeilijke liefde – degene die ons lessen leert over wie we zijn en hoe vaak we het nodig hebben en willen om geliefd te worden. Dit is het soort liefde dat zeer doet, of het door leugens, pijn of manipulatie komt.

We denken dat we andere keuzes maken dan bij onze eerste liefde, maar in werkelijkheid zijn we nog steeds keuzes aan het maken vanuit de behoefte om te leren – maar we houden vol. Onze tweede liefde kan een cyclus worden, vaak een die we blijven herhalen omdat we denken dat het op de een of andere manier anders zal eindigen dan ervoor. Maar iedere keer dat we het proberen, eindigt het erger dan daarvoor.

Soms is het ongezond, uit balans, of zelfs narcistisch. Er kan zelfs sprake zijn van emotionele, mentale of zelfs fysieke mishandeling of manipulatie – waarschijnlijk is er erg veel drama aanwezig. Dit is precies wat ons verslaafd maakt aan deze verhaallijn, want het is de emotionele achtbaan van extreme hoogtes en laagtes en we proberen tijdens de dieptepunten vol te houden met hoop op de hoogtepunten als een junkie op zoek naar de volgende high.

In dit type liefde wordt de poging om het te laten werken belangrijker dan de vraag of dat zou moeten. Het is de liefde waarvan we wensen dat hij goed is.

Voor de derde keer verliefd worden: de liefde die blijft

En de derde is de liefde die we nooit aan zien komen. Degene die eigenlijk helemaal niet goed voor ons lijkt te zijn en die onze laatste idealen over de liefde aan diggelen gooit waar we ons nog aan vastklampten. Dit is de liefde die zo makkelijk gaat dat het niet mogelijk lijkt. Het is het soort waarvan de connectie niet verklaard kan worden en die ons van onze sokken blaast omdat we er ons nooit op hadden voorbereid.

Dit is de liefde waar we met iemand samenkomen. Het past gewoon – er zijn geen ideale verwachtingen over hoe beiden zich zouden moeten gedragen, en er is ook geen druk om iemand anders te worden dan wie je bent.

We worden simpelweg geaccepteerd voor wie we al zijn – en dat doet onze funderingen schudden.

Het is niet hoe we onze liefde hadden voorgesteld, en het houdt zich ook niet aan de regels waarvan we dachten dat we daarmee op safe speelden. Maar het verbrijzelt alsnog onze vooringenomen ideeën en laat ons zien dat liefde niet hoeft te zijn zoals we het ons voorstellen om waar te zijn. Dit is de liefde die op onze deur blijft kloppen ongeacht hoe lang het duurt voordat we opendoen. Het is de liefde die gewoon goed voelt.

Gebroken hart

Misschien ervaren we niet allemaal al deze soorten liefdes in ons leven, maar misschien is dat omdat we er niet klaar voor zijn. Misschien is het zo dat we echt moeten leren wat liefde niet is voordat we kunnen bevatten wat het wel is. Het is mogelijk dat we een heel leven nodig hebben om iedere les te leren, of misschien, als we geluk hebben, duurt het maar een paar jaar. Misschien gaat het er niet om of we ooit klaar zijn voor de liefde, maar of de liefde klaar is voor ons.

En dan zijn er misschien van die mensen die liefde op het eerste gezicht vinden en er gepassioneerd mee leven tot hun laatste adem. Die vervaagde en gebruikte foto’s van onze grootouders die net zo verliefd leken toen ze hand in hand liepen op tachtigjarige leeftijd als in hun trouwfoto – de liefde die ons doet afvragen of we überhaupt weten hoe we kunnen liefhebben. Iemand vertelde me ooit dat zij de gelukkigen zijn, en misschien is dat zo.

Maar ik denk eigenlijk dat degenen die hun derde liefde bereiken de echt gelukkigen zijn. Zij zijn degenen die genoeg hebben van het moeten proberen en wiens gebroken harten kloppend voor hen liggen terwijl ze zich afvragen of er niet is vreselijk mis is met hoe ze liefhebben. Maar dat is niet zo; het ligt er maar aan of hun partner op dezelfde manier liefheeft of niet. Alleen omdat het eerder nooit gelukt is, betekent nog niet dat het nu niet zou lukken.

Liefhebben zonder grenzen

Waar het echt om draait, is of we beperkt worden door hoe we liefhebben, of in plaats daarvan liefhebben zonder grenzen. We kunnen er allemaal voor kiezen om met onze eerste liefde te blijven, degene die goed lijkt en iedereen om je heen gelukkig zal maken. We kunnen ervoor kiezen om met onze tweede te blijven in de overtuiging dat als we er niet voor hoeven te vechten, het niet waard is om te hebben – of we maken de keuze om te geloven in de derde liefde.

Degene die voelt als thuis zonder goede reden de liefde die niet als een storm is – maar eerder als de stille rust van de nacht erna. En misschien is er iets bijzonders aan onze eerste liefde, en iets hartbrekend uniek aan onze tweede… Maar er is ook net zo iets fantastisch aan onze derde. Degene die we niet aan zien komen. Degene die daadwerkelijk blijft. Degene die ons laat zien waarom het eerder nooit werkte. En die mogelijkheid laat het opnieuw proberen altijd de moeite waard zijn, want de waarheid is dat je nooit weet wanneer je tegen liefde aanloopt.

“Je vond delen van me waarvan ik niet wist dat ze bestonden en in jou vond ik een liefde waarvan ik niet meer geloofde dat zij echt was.” 

De drie grote liefdes in je leven

De drie grote liefdes in je leven

In De drie grote liefdes in je leven, soulmates, karmische partners en tweelingzielen van Kate Rose leer je onderscheiden tussen drie soorten liefdes die je in je leven kunt hebben en de lessen die zij met zich meebrengen om de Ware te kunnen ontmoeten. Ontdek waarom je vorige liefde niet de Ware bleek te zijn en het verschil tussen verschillende soorten liefdes.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Kate Rose
Kate Rose

Kate Rose is kunstenaar, vrije geest, relatie-expert, coach en spreker. Ze schrijft over relaties en de liefde voor diverse toonaangevende bladen en blogs.

Reactie
  1. Wendy Oord 11 juli 2024 - 12:41
    Reply

    En wat als blijkt, dat die tweede moeilijke liefde, zo moeilijk is omdat het je tweelingziel is, kun je dan nog steeds onvoorwaardelijk voor je derde liefde kiezen, omdat deze de liefde en de rust in je leven brengt waar je zo enorm naar verlangde. Ook nadat je door die tweelingziel een enorme groei hebt doorgemaakt waar je dan ook dankbaar voor bent, maar niet meer terug wilt naar de onrust van je tweelingziel, ondanks dat je die liefde tot in eeuwigheid zult blijven voelen. Want je hebt de liefde en de rust van je derde liefde (Ware Soulmate) na al die jaren gewoon verdiend en meer wil je ook niet.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?