Bewustzijn

Wat geeft jouw leven zin?

Door info@renesans.nl
Wat geeft jouw leven zin?

Veel mensen stellen zich regelmatig de volgende vraag: “Heeft het zin wat ik doe?” Het antwoord op deze vraag is super eenvoudig, namelijk als jij ergens zin in hebt, dan heeft het zin (in ieder geval voor jou:-).

Ervaar jij jouw leven als zin-vol?

Als je dus twijfelt of je wel op het goede spoor zit, dan hoef je alleen maar voor jezelf de vraag: “Heb ik ergens zin in?” te beantwoorden. Mensen die deze vraag meestal met een volmondig ‘Ja’ beantwoorden, ervaren het leven als zinvol. Maar wat nu als jouw antwoord ‘Nee’ is? Ook dan is het antwoord super eenvoudig. Ga iets doen, waar JIJ zin in hebt. En als je nergens zin in hebt, doe dan even helemaal niets! Er zal dan (vroeg of laat) vanzelf iets in je opborrelen wat jij op dat moment als zinvol ervaart.

Maar wat is zinvol? Deze vraag kun je alleen voor jezelf beantwoorden. Alleen jij kunt bepalen of iets (voor jou) zinvol is, omdat alleen jij kunt bepalen of iets voor jou goed voelt. Klinkt dit (te) simpel? Misschien vind je het volgende dan zinvol.

Wat doe jij om jouw leven zin-vol te maken?

Er zijn namelijk wel aspecten te benoemen die in z’n algemeenheid bijdragen aan een zinvol gevoel. De belangrijkste zijn:

Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen.

Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt.

Verbinding en meedoen: ergens bij horen of deel van uitmaken.

Erkenning: af en toe horen dat je goed bent op het terrein waar je ambities liggen.

Hieronder staan deze aspecten wat uitgebreider beschreven. Ik nodig je van harte uit om onderstaande toelichting te lezen en voor jezelf te bepalen in welke mate jij jezelf hierin herkent. En als jij jezelf hierin herkent, dan nodig ik jou van harte uit om een keus te maken. Hopelijk een zinvolle keuze.

VRIJHEID

Als jij zelfstandig keuzes maakt op basis van hetgeen voor jou goed voelt, dan creëer je een gevoel van vrijheid. Laat je de keuzes door een ander maken (waarbij jij jouw gevoel negeert), dan zal je al snel ervaren dat anderen en de omstandigheden de macht hebben en dat het leven je overkomt. Jouw leven wordt dan een een aaneenschakeling van toevalligheden, waar je zelf geen enkele grip op hebt. Dat levert een gevoel van machteloosheid op. En als je hier niets mee doet, dan zul je geleidelijk het leven steeds meer als zinloos gaan ervaren.

ZELFVERWEZENLIJKING

Het mooiste dat je kunt worden is je-Zelf. Wat je hiervoor nodig hebt is zelfvertrouwen, want zelfvertrouwen geeft zin aan jouw leven. Maar wie niet heeft geleerd om in zichzelf te geloven, heeft weinig zelfvertrouwen. En als je weinig zelfvertrouwen hebt, zul je je blijven aanpassen aan de verwachting die anderen van jou hebben. Je spiegelen aan anderen kan heel waardevol zijn om meer zelfvertrouwen te creëren. In feite doen we van kinds af aan niets anders. Maar als we onszelf helemaal willen verwezenlijken zullen we vroeg of laat volledig op onszelf moeten vertrouwen.

VERBINDING EN MEEDOEN

Iedereen wil van waarde zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. De gemakkelijkste manier om dit te bewerkstelligen is door middel van werk dat écht bij jou past. Door werk te doen dat écht bij je past ben je voor jezelf en anderen van waarde en dat geeft zin aan je leven. Maar ook andere activiteiten kunnen je een zinvol gevoel geven. Bijvoorbeeld het lezen van een boek (waarbij je je volledig verplaatst in de belevingswereld van de hoofdpersoon) of luisteren naar muziek die je raakt tot in het diepst van je ziel. Maar ook al wandelend genieten van de omgeving of met aandacht tuinieren kan je het gevoel geven dat je deel bent van iets groters, waardoor je je leven als zinvol ervaart.

ERKENNING

Mensen zijn sociale wezens. We hebben anderen nodig om ons compleet te voelen. Het is belangrijk om van anderen waardering te krijgen. Niet alleen om wat we presteren, maar vooral om wie we zijn als mens. Dit verstevigt ons zelfvertrouwen, waardoor we zelf ook beter in staat zijn om anderen te waarderen en te respecteren. Als we ons erkend voelen, dan worden we gestimuleerd om nog meer van onszelf te laten zien, waardoor we onszelf en anderen een grote dienst bewijzen. Iedereen draagt van nature bepaalde ambities in zich (noem het een zielswens). Als deze ambities niet erkend worden, dan zullen ze langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnen. Jouw ambities doven dan als het ware uit. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Het is daarom belangrijk te beseffen dat je elke dag weer een keuze hebt. De meest fundamentele keuze is steeds: doe ik iets wel of doe ik iets niet. En dat geldt ook voor het maken van de keuze zelf. Géén keuze maken is ook een keuze.

Waar kies jij voor?

Hierboven staan een aantal algemeenheden verwoord, die je ongetwijfeld herkent. Alleen herkennen is meestal niet
voldoende. Zelfs erkennen dat je regelmatig wordt geplaagd door een gevoel van zinloosheid helpt je niet verder. Als je ervoor durft te kiezen om gelukkig te zijn, zul je in staat zijn een werkelijkheid te creëren die recht doet aan jouw diepste verlangen. Een verlangen dat jou uitnodigt om een zinvol leven te creëren.

Als jij met dit verlangen aan de slag wilt én als je de moed hebt om te handelen, dan nodig ik jou van harte uit om de volgende stap te zetten. Dat kun je eenvoudig doen door je aan te melden voor een gratis inzichtsgesprek.


 

Mocht je nog vragen hebben of van gedachten willen wisselen, mail (rene.bussink@renesans.nl) of bel (06 – 57 96 30 35) me dan gerust.

Ik zie er naar naar een zinvolle ont-moeting!

Hartelijke groet,

René Bussink

Beeld: Unsplash

Liefdesroep

Liefdesroep

‘ Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling. Het boek ‘Liefdesroep’ nodigt je uit om jouw unieke liefdesroep te volgen als richtingwijzer naar een bezield en vervuld leven’ – Hannah Cuppen. Ben jij er klaar voor om naar je liefdesroep te luisteren?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
info@renesans.nl
info@renesans.nl

The sky is not the limit, you are!

Reacties
  1. marjolein 3 april 2017 - 21:37
    Reply

    Herkennen en erkennen en doorleven zorgt mijns inziens voor geluk, geluk komt voort uit het niet onderdrukken en niet iets anders willen........... Ik heb een spreuk hangen: Wat is de zin van het leven Zin hebben in het leven Alles wat we doen in het leven is zinloos Maar heel zinvol om te doen Marjolein

  2. René Bussink 4 april 2017 - 09:24
    Reply

    Dag Marjolein, Mooi verwoord:-) Hg, René

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?