Bewustzijn

Eckhart Tolle over de donkere nacht van de ziel: wat tegenspoed jou kan brengen…

Door Eckhart Tolle
Eckhart Tolle over de donkere nacht van de ziel: wat tegenspoed jou kan brengen…

Hoe ga jij om met de tegenspoed die deze tijd met zich meebrengt? Volgens de wereldberoemde auteur Eckhart Tolle (De kracht van het Nu) biedt alle wanorde jou de grote kans om je spiritueel te verdiepen. “Hoewel dit een tijd voor onrust is, is het ook een tijd voor ontwaken. Die twee gaan hand in hand.”

Alles wat tragisch en vervelend lijkt op een conventioneel niveau, is eigenlijk helemaal goed en zoals het zou moeten zijn op een hoger niveau. Anders zou het niet gebeuren.

Orde versus chaos

Het leven ontvouwt zich in de polariteiten van orde en chaos. In deze tijd is het belangrijk om deze twee fundamentele tegenpolen, zonder welke de wereld niet eens zou kunnen bestaan, te erkennen. Een ander woord voor wanorde is ‘tegenspoed’. En als tegenspoed extremer wordt, noemen we het ‘chaos’.

Tegenspoed is onvermijdelijk

Wanorde bestaat in vele, vele vormen, zowel groot als klein. Wanneer wanorde ontstaat, creëert het een soort van onrust in onze levens die gepaard gaat met sterke onderliggende overtuigingen. ‘Er gaat iets helemaal niet goed, dit zou niet moeten gebeuren, misschien heeft God zich tegen me gekeerd’… etcetera. Maar nogmaals, we moeten begrijpen dat wanorde, of tegenspoed, onvermijdelijk is en een essentieel onderdeel is van een hogere macht. Vanuit een hoger perspectief, een hoger niveau, is het bestaan van orde en wanorde, orde en chaos, een noodzakelijk onderdeel voor de evolutie van het leven.

De donkere nacht van de ziel

Veel mensen hebben ondervonden dat zij een bepaalde verdieping ervaren, of een dieper gevoel van het zelf of van zijn, direct nadat en als resultaat van een periode van wanorde of chaos. Dit wordt soms ‘de donkere nacht van de ziel’ genoemd, een term die voortkomt uit het middeleeuwse christendom en werd gebruikt om de zenuwinzinking te omschrijven die veel mystici voorafgaand aan een spiritueel ontwaken ervaarden. Er was een uitbarsting van wanorde of verwoesting. En daaruit ontstond een diepere realisatie.

En hoewel dat heel pijnlijk kan zijn, is het rare dat het precies op díe plek is waarop mensen een transcendentie ervaren. Het komt bijna nooit voor dat mensen een spiritueel ontwaken terwijl ze in hun comfortzone zitten. Of dat ze gedeeltelijk ontwaken door verdieping te vinden als menselijk wezen. Ook dat gebeurt bijna nooit. De plek waarop een evolutionaire verschuiving plaatsvindt, of de evolutionaire sprong, is meestal de ervaring van wanorde in iemands leven.

Een kans op ontwaken

Op deze manier beweegt je leven zich dus heen en weer tussen orde en wanorde. Je hebt beide en ze zijn beide nodig. Er is geen garantie dat wanneer wanorde ontstaat het een ontwaken of verdieping voortbrengt, maar er is altijd een mogelijkheid. Het is een kans, maar vaak wordt die niet aangegrepen.

Dus hier staan we dan, en onze missie is dezelfde: om af te stemmen op het heden, met alles wat er in het hier en nu gebeurt. De onrust die we op dit moment ervaren, is vast niet de laatste onrust die we op collectief niveau ervaren. Maar het is een kans, want hoewel dit een tijd voor onrust is, is het ook een tijd voor ontwaken. Die twee gaan hand in hand. Net als in een individueel leven heb je tegenslag nodig om te ontwaken. Het is een kans, maar geen garantie. En alles wat dus tragisch en vervelend lijkt op een conventioneel niveau, is eigenlijk helemaal goed en zoals het zou moeten zijn op een hoger niveau. Anders zou het niet gebeuren. Het is allemaal onderdeel van het ontwaken van de mens en van de planeten.

Geschreven door Eckhart Tolle

De kracht van het NU

De kracht van het NU

Eckhart Tolle nodigt je uit om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen in De Kracht van het Nu. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer artikelen van Eckhart Tolle:

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?