Hooggevoeligheid

Ben jij een empaat? Waarom je je verlamd voelt in de nabijheid van dominante mensen

Door Grietje Voeten
Ben jij een empaat? Waarom je je verlamd voelt in de nabijheid van dominante mensen

Voel jij je ook weleens compleet verlamd in de nabijheid van wilskrachtige personen? Je kunt dan niet zo goed meer voelen wat jij zelf wilt, nodig hebt en je kunt het ook niet uitspreken? Het overdondert je en verlamd je.
Je bent niet de enige: dit is een heel veel voorkomende uitdaging voor veel empathische mensen! Grietje Voeten legt in dit artikel uit waarom dit gebeurt en hoe je dichtbij jezelf kunt blijven bij dominante mensen.

Dominantie figuren laten je zien waar je jezelf in de steek laat.

Wat is een empaat?

Empathische mensen zijn mensen die een buitengewoon vermogen hebben om energie, emoties en sferen aan te voelen. Ze maken zich vaak ook snel verantwoordelijk voor de pijn en het welzijn van anderen. Het zijn uitstekende verbinders en pleasers, omdat ze in een seconde aanvoelen wat de ander nodig heeft.

Ze zijn gewend zichzelf onbelangrijk te maken en een ander op handen te dragen. Dat doen ze, omdat ze het nodig hebben dat iedereen zich fijn voelt en er harmonie in de omgeving voelbaar is. Op die manier kunnen ze eindelijk rust voelen. Ze ervaren weinig grenzen tussen zichzelf en hun omgeving en voelen zich daardoor vaak aangestuurd door de sferen in hun omgeving. Ze doen dit vaak in de naam van liefde, maar vaak is het onbewust uit een gevoel van ‘onveiligheid’ en angst om ruimte in te nemen. Dit is uiteraard een perspectief dat heel kort door de bocht is, maar wellicht herken je het wel in jezelf of iemand om je heen.

Empathische mensen voelen zich al snel verward in de nabijheid van dominante personen. Dit komt omdat ze deze eigenschap zelf niet actief in zich dragen en omdat ze zo overdonderd worden door de krachtige uitstraling van een wilskrachtig persoon. Daardoor dissociëren ze met zichzelf. Totaal uit verbinding gaan met jezelf om maar te kunnen begrijpen wat je nu eigenlijk voelt!

Lees verder: Ben je extreem gevoelig voor de emoties en energieën van anderen? Misschien ben je een empaat

De dynamiek tussen empaten en dominantie mensen

We kennen allemaal een voorbeeld van iemand in ons leven, die vrij dominant kan zijn. Het enige wat die dominante persoon doet, is heel duidelijk maken wat zijn/haar wensen en verwachtingen omtrent een situatie zijn. Daarmee creëert die dominante persoon een energetisch veld dat heel duidelijk en geconcentreerd is en daardoor erg sterk voelbaar kan zijn.

De gemiddelde persoon die met zo’n sterke wil in aanraking komt, is geneigd om zich te voegen. Dit komt omdat harmonieus opgaan in de omgeving meestal prettiger aanvoelt dan conflict ervaren. Dat je daarmee je eigen wensen en grenzen voorbij loopt, kun je dan voor lief nemen. Harmonie voelt over het algemeen toch prettiger, zeker voor empathische mensen. Zij mogen echt leren om met spanningsvelden om te gaan, zonder hun eigen wensen bij voorbaat al op te geven.

Dit merk je ook duidelijk als je je voorgenomen hebt, om tegen de dominante persoon in kwestie in opstand te komen. Je zult diegene eens even goed gaan zeggen wat jij nu eigenlijk zelf vindt en wilt. Maar zodra je weer in contact komt met de ander en zijn/haar energieveld, laat je je toch weer meegaan in de plannen van de ander…

Wat gebeurde er met je goede voornemens?

Het vastomlijnde veld van de ander is zo voelbaar, dat het jouw waarneming als het ware even overneemt. Omdat dominante mensen hun ideeën vaak als de enige waarheid profileren, neem jij de ideeën van de ander ook waar als de enige waarheid. Op dat moment lijken de plannen van de ander ook even logisch en aannemelijk, omdat je zijn/haar veld zo duidelijk waar kunt nemen. De persoon tegenover je is heel gefocust en duidelijk, wat een heel duidelijk en gefocust gevoel overdraagt. Dat zorgt ervoor dat je de hele situatie volledig vanuit de ander kunt waarnemen.

Stel duidelijke vragen aan jezelf

Om overzicht te creëren in wat je voelt in relatie tot anderen, is het heel erg belangrijk voor jou als empaat om een sterke verbinding met jouw wensen, behoeftes en verlangens te hebben. Dominantie figuren laten je zien waar je jezelf in de steek laat.

Kun je observeren waarom het zo lastig voor je is, om je eigen richting aan te houden, als iemand om je heen een sterke visie of wil heeft? Heb jij ooit als kind gevoeld dat er richting voelbaar was? Of heb je geleerd dat de richting van je ouders/opvoeders zo enorm bepalend was, dat je afstand hebt genomen van je eigen behoeftes? Om overzicht te krijgen in de dynamiek tussen jou en een dominante persoon, is het belangrijk om overzicht te krijgen in jezelf. En datgene dat jou intern domineert…

Waarom durf je zelf geen duidelijke mening te geven, waarom laat je jouw mening in de steek zodra iemand je uitdaagt? Want als volwassene mag je expressie geven aan wie je bent. Dat is zelfs één van de hoofdthema’s van empathische mensen; ongegeneerd uiting geven aan al je inspiratie, al je warmte en als je hoogwaardige kwaliteit van liefde.

De uitnodiging van het universum

Ben je bereid om dominante mensen te zien als de uitnodiging van het Universum om jou in je kracht te zetten? Om onbevreesd expressie te geven aan wie jij wilt zijn? Wat als dominante figuren in je leven niet ‘de dader’ zijn en jij het slachtoffer, maar dat zij dapper genoeg zijn om jouw pijnpunten aan te wijzen? Durf je de uitnodiging van het leven aan te nemen, zodat jij als empaat jouw eigen centrum leert belichamen? Dit is namelijk waar je toe uitgenodigd wordt.

Empaten zijn de leiders van de nieuwe wereld

Op dit moment is er enorm veel aandacht voor de dynamiek tussen empaten en narcisten. Vanuit zielsperspectief is dit een collectieve uitnodiging om gevoelige mensen te bekrachtigen. Want alleen als je voelt waar je jezelf in de steek laat, kun je er in het vervolg beter voor jezelf zijn. Zodat jij als empaat beseft hoe het voelt om mét je gevoeligheid in je kracht te staan!

Lees verder: Waarom je als empathisch en hooggevoelig mens vaak een narcistische partner aantrekt

Een nieuw wereldbeeld

Hoe zou onze wereld eruit zien, als invoelende mensen zich belangrijk durven maken? Dan kan er eindelijk respect, aandacht en ruimte ontstaan in onze maatschappij voor deze levenswijze. De wereld is op dit moment enorm aan het veranderen, het bewustzijn is aan het toenemen en empathische mensen zijn nodig om hun fijngevoelige visie te delen en voor te leven. Empathische mensen dragen een hoogwaardige kwaliteit van liefde en invoelendheid in zich die een enorme bijdrage is voor de balans in onze maatschappij. Nu mag je als empaat alleen nog leren hoe je die invoelendheid ook voor jezelf inzet. Dat jouw behoeftes, wensen en verlangens belangrijk zijn.

Want als jij jezelf tot uitdrukking brengt, kan een invoelende wereld tot haar recht komen!

www.grietjevoeten.nl

Ben ik een empaat?

Ben ik een empaat?

‘Ben ik een empaat?’ van Stephanie Red Feather is een praktische gids om je heldervoelende kwaliteiten te beschermen en in te zetten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over empaat zijn:

Deel dit artikel online
Grietje Voeten
Grietje Voeten

Voor alle bewuste powervrouwen die graag een diepere verbinding met hun ziel en hun potentie willen normaliseren! Ben je toe aan meer vrijheid, gemak en plezier in je leven? Zet jouw ziel dan in als coach om jouw persoonlijke formule voor zielsgeluk te ontdekken! Kijk op www.grietjevoeten.nl voor alle inspiratie & ondersteuning hierbij! Liefs, Grietje Jouw quantum soulcoach

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?