Home Hooggevoeligheid HSP en kortsluiting in de communicatie

HSP en kortsluiting in de communicatie

Door Sannie Alblas-Smit

Je bent in gesprek met iemand die je een tijd niet hebt gezien. Je vraagt: ‘hoe gaat het met je?’. De ander antwoordt: ‘Ja, prima, dank je’. Je voelt aan alles dat het helemaal niet zo prima gaat. Die glimlach voelt niet echt en ze kijkt ook niet helemaal gelukkig uit haar ogen. Je vraagt nog eens: ‘Weet je het zeker?’. Wederom is het antwoord dat alles lekker gaat.

Je raakt in de war. Je kunt er de vinger niet op leggen, maar het voelt niet goed. Je raakt even het contact en de verbinding met de ander én met jezelf kwijt. Ze zegt het één, maar jij voelt het ander. Bam, kortsluiting. Wat gebeurt er?

Veel HSP kennen het gevoel van kortsluiting, maar wat gebeurt er tijdens deze kortsluiting?

Waarschijnlijk zal je het volgende herkennen. Je voelt en ervaart met al je zintuigen dat de persoon tegenover je niet eerlijk is of bewust de keuze maakt om nu niet eerlijk te zijn. Het is te zien aan haar houding en uitstraling. Je voelt haar energie. Je hoort de klank in haar stem. Je krijgt echter andere informatie terug die door je hersenen geregistreerd worden. De verbale en nonverbale communicatie liggen niet op één lijn. Ratio en gevoel zeggen dus allebei iets anders. Hoofd en hart raken even de verbinding met elkaar kwijt. Met als gevolg dat jij heel even de verbinding met jezelf kwijtraakt omdat je een kortsluiting ervaart. Je moet schakelen. Je had je immers al onbewust ingesteld op een ander antwoord.

Wat doe je dan? Blijf je doorvragen of laat je het erbij zitten? Als HSP wil graag voor de ander zorgen. Je empathisch vermogen komt op. Je voelt je verbonden met die persoon, maar de ander laat jou (even) niet toe. Het is echter iemand anders zijn of haar keuze (verantwoordelijkheid) hoe hij/zij antwoordt op jouw vraag. Probeer dan ook die keuze te respecteren. Adem even diep in en laat de ander in zijn/haar waarde. Het is logisch dat je een soort van kortsluiting ervaart. Wees liefdevol naar jezelf en de ander toe, zodat je gewoon door kunt gaan met het gesprek.

Hier komt ook een stukje ego bij kijken. Je ego wil namelijk weten of je gevoel juist is. En ja, dat stukje ego heeft iedereen, je bent en blijft een mens ;).

Hopelijk is het stukje kortsluiting je zo iets duidelijker geworden.

Boekentip Inspirerend leven: Puur hooggevoelig

Ben jij hooggevoelig en merk je dat je vaak anders reageert dan de mensen om je heen? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou. Jolijn Hendriks geeft vanuit een psychologische benadering praktische en simpele tips om je al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.


 

Leave a Comment