Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid & werk: omgaan met conflicten als hsp op de werkvloer

Door Susan Marletta Hart
Hooggevoeligheid & werk: omgaan met conflicten als hsp op de werkvloer

Hooggevoelig zijn op de werkvloer kan een ware uitdaging zijn. Geluiden, energieën van collega’s of lastige conflicten waarin je niet altijd voor jezelf en je rechten durft op te komen zijn voorbeelden van problemen waar veel HSP’s tegenaan lopen. Susan Marletta Hart, HSP-expert, helpt je in dit artikel met conflicten op de werkvloer.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, is een gezegde die van toepassing kan zijn op de hooggevoelige persoon.

Hooggevoeligheid op het werk

Hooggevoelig zijn op de werkvloer kan een uitdaging zijn. Werk je in een kantoor, dan kun je last hebben van te veel geluiden, energieën van collega’s of lastige conflicten waarin je niet altijd durft op te komen voor jezelf en je rechten. Want hsp’s zijn van nature altruïstisch en dat betekent in de praktijk helaas maar al te gauw dat collega’s je gemakkelijk voor lief nemen of -nog ervoor – eenvoudig over je heen denderen. Herken je die? Ben jij ook zo iemand die met veel zorg en aandacht je woorden kiest, om dan eventjes in één zin door je meerdere of collega weer te worden weggezet als zeur. Ik ken nog talloze andere voorbeelden.

Zachte heelmeesters

Toch zit er ook een andere kant aan. Ook wij hebben soms nog flink wat te leren. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, is een gezegde die van toepassing kan zijn op de hooggevoelige persoon. Vanwege onze harmonische aard, willen we als hsp vaak alleen maar goedheid, liefde en harmonie. We willen verbinden en vriendelijk blijven. Maar sommige situaties vragen om daadkracht en kleur bekennen. Als je te lang en te veel alles maar toelaat en goedkeurt, ontstaat er soms een onhoudbare situatie. Mensen nemen (jouw) ruimte in of claimen aandacht en rechten die ze niet verdienen.

Zeker als het gaat om werkrelaties, gaat het erom dat je voor jezelf en je zaak kunt opstaan. Het fijne aan minder sensitieve mensen is dat ze vaak ongecompliceerder zijn in conflicthantering. Ze dragen minder na. Een ruzie knalt even en daarna is alles weer vergeten. Krachtige hooggevoelige mensen zeggen dat ze om deze reden ook graag met minder gevoelige collega’s werken: ze hoeven minder op hun woorden te letten, minder op hun tenen te lopen, minder voorzichtig te zijn. Het leven is nou eenmaal dualistisch, het aardse bestaan kent donker en licht, dag en nacht, liefde en boosheid, ruimte en grenzen. De wijze Lao Tse zei al:

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.

Als je een moeilijk gesprek wilt voeren, kun je het beste je innerlijke kracht oproepen en je gedrag aanpassen aan je tegenstander.

Moeilijke gesprekken voeren

Dit doe je je door proactief te zijn: weet vooraf welk doel je wilt bereiken. Door je groot te maken en je stem volume te geven, Door niet te veel woorden te gebruiken maar in plaats ervan heldere ik-boodschappen te geven. Door stiltes te gebruiken als een krachtmeting, en zelfs in de rede te vallen als je (spreek)ruimte wordt ingenomen. Ik noem bovenstaande vaardigheden aspecten van de verticale taal. Er is een uitdagende dynamiek tussen twee oerkrachten: de verticale en de horizontale taal. Ik onderscheid de kracht die uit is op winnen en de kracht die uit is op verbinden. Beide krachten zijn belangrijk, en beide krachten heb je vanaf je geboorte meegekregen.

Oefening: kom voor jezelf op

Wil jij ook oefenen om daadkrachtiger om te gaan met je onbeholpen collega? Begin dan allereerst met accepteren dat een gesprek of een boodschap “een beetje pijn moet doen”. Anders gezegd: als jouw vraag of opmerking in jouw oren onaardig of pijnlijk klinkt, dan zit je op de goede weg. Bedenk vervolgens een zin zoals “Morgen neem ik vrij” of “Ik ga deze week niet overwerken” of “Hier heb je nog een taak van mij die jij moet afhandelen”. Zo’n opmerking die je normaal gesproken nooit zegt.

Bereid je dan voor, door je voelsprieten in te trekken, en visualiseer een muurtje, een pansertje of schild om je heen. Klaar? Ga dan naar de desbetreffende persoon, zorg dat je staat, je lichaam groot en zichtbaar maakt en smijt de zin eruit. Lekker….. zonder af te wachten, zonder eerst te checken of de ander wel luistert…..Wacht heel even om zeker te zijn dan je gehoord werd, dat de opmerking is aangekomen, en draai dan meteen om. Niet blijven wachten op een antwoord. Vooral niet doen!

Zo, de klus is geklaard. Dit moet vreselijk en avontuurlijk aanvoelen. Volkomen anders dan je normaal zou doen. Voelt dit zo? Prima! Dan ben je goed bezig. En geloof me, hoe vaker je dit oefent, hoe meer plezier je erin gaat krijgen.

HSP op de Werkvloer van Susan Marletta Hart is onlangs verschenen.

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Wil jij als hsp-er je ware kracht vinden en deze verder ontwikkelen? Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Susan Marletta Hart:

Deel dit artikel online
Susan Marletta Hart
Susan Marletta Hart

Susan Marletta Hart (1971) is een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Haar boeken ‘Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) en ‘Leven met hooggevoelige Kinderen’ (2013, Ten Have) werden bestsellers. Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, consulten en trainingen aan professionals.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?