Bewustzijn

3 redenen waarom gronding moeilijk kan zijn als je hooggevoelig bent (en wat je daaraan kunt doen)

Door Irene Langeveld
3 redenen waarom gronding moeilijk kan zijn als je hooggevoelig bent (en wat je daaraan kunt doen)

Als je hooggevoelig bent en gemakkelijk emoties en gevoelens van anderen oppikt dan is het ontzettend belangrijk dat je goed gegrond bent. Goed gegrond zijn betekent dat je verbonden bent met je lichaam én met de aarde. Je kunt dat doen door van boven naar beneden door je lichaam te gaan met je aandacht en simpelweg alle delen van je lichaam te voelen. Vervolgens visualiseer of denk je aan een grondingskoord, buis of boomwortels die jouw voetzolen verbinden met de kern van de aarde. Dit doe je onder iedere voetzool en onder je basischakra, het energiecentrum bij je stuitje. Op die manier ben je op drie punten stevig verbonden met de aarde.

Waarom is gronden zo belangrijk?

Een goede gronding zorgt ervoor dat je je stevig, stabiel en meer in balans voelt. Je kunt meer hebben, je wordt minder snel uit balans gebracht en daardoor minder afhankelijk van dat wat er om je heen gebeurt. Je bent meer in verbinding met je eigen innerlijke kracht. In de ideale situatie kan er een storm om je heen woeden en dan nog kun je in je eigen centrum blijven. We zijn niet perfect en dat zal niet altijd lukken, maar het is wel degelijk mogelijk om dat steeds vaker te gaan ervaren. Juist als je hooggevoelig bent is een gronding extra belangrijk omdat je door je gevoeligheid kwetsbaarder bent en gemakkelijker uit balans gebracht wordt dan iemand die niet zo gevoelig is. Het probleem is dat juist als je hooggevoelig bent, het soms lastig kan zijn om te gronden.

Hieronder bespreek ik 3 situaties die het moeilijk kunnen maken om te gronden, waarom dat zo is en hoe je daarmee om kunt gaan zodat je toch kunt gronden en je balans kunt (her)vinden.

1) Fysiek ongemak

Als je je fysiek niet prettig voelt is vaak de eerste reactie om uit je gronding te schieten. Dat is logisch, want daardoor voel je minder, ben je minder aanwezig en lijkt het alsof je minder last hebt van de fysieke ongemakken.

Het probleem is dat je daardoor emotioneel kwetsbaarder wordt waardoor het moeilijker wordt om met de fysieke pijn of ongemakken om te gaan.

Hoe kun je hiermee werken?

Kijk wat er gebeurt als je toch (zo goed mogelijk) je bewust blijft van je lichaam, aanwezig blijft in je lichaam bij dat wat er is. Adem met dat wat er is, laat het er zijn en probeer het zonder oordeel te observeren. Alles mag er zijn.

Als je de rol van waarnemer kunt aannemen kan daarmee je ervaring lichter worden. Je hoofd kan een heel verhaal vertellen over dat wat je voelt, maar op het moment dat je teruggaat naar je lichaamsbewustzijn valt dat verhaal weg en blijft alleen de ervaring over. De emotionele lading en de oordelen die je over jezelf hebt kunnen dan (in ieder geval voor even) wegvallen.

Op deze manier kun je die vicieuze cirkel van “ongemak ervaren -> uit je gronding graan -> nog meer ongemak ervaren” doorbreken.

Daarnaast is het goed om je bewust te zijn dat gronden een stuk makkelijker is wanneer je uitgerust bent. Soms is je beste optie om vroeg naar bed te gaan en het de volgende dag weer te proberen! Wees mild voor jezelf en luister naar je lichaam voor zover dat mogelijk is.

2) Emotioneel ongemak

Ook als je lastige emoties ervaart is de neiging vaak om uit je gronding te schieten (zodat je niet of minder hoeft te voelen). Het probleem hierbij is dat je je daardoor juist nog meer uit balans gaat voelen en nog minder toegang hebt tot je innerlijke rust en vertrouwen. Ook dit is weer een vicieuze cirkel.

Die vicieuze cirkel kun je doorbreken door weer heel bewust te verbinden met jouw aanwezigheid en rust voorbij alle emoties en alles wat je voelt.

Hoe kun je hiermee werken?

Observeer wat je voelt, geef het eventueel een labeltje (‘ik voel angst’, ‘ik ben boos’ etc) en observeer waar je de emotie voelt in je lichaam. Stroomt het door je hele lichaam of heeft het een specifieke plek? Voel je spanning in je onderbuik, je hart, je keel? Kijk of je kunt observeren zonder oordeel.

Maak dan verbinding met je hart. Stel je voor dat er in je hart een heel klein maar helder lichtje zit. Stel je voor dat dat lichtje groter wordt en stuur dat licht, die hartenergie, naar de plek waar je de emotie voelt. Laat het er helemaal zijn. Geef het de ruimte.

Je kunt je ook voorstellen dat je dat licht als het ware naar de spanning in je lichaam toe-ademt. De focus op je ademhaling helpt je in het hier en nu te blijven en geen rondjes te draaien in de emotie.

Het kan dan zijn dat de emotie even sterker wordt, en dat is oké. Als je het blijft toelaten kan het als een golf eerst groter worden en daarna afzwakken en verdwijnen.

Doordat je aanwezig blijft bij dat wat er is in je lichaam blijf je min of meer gegrond. Als je dat nog sterker wilt maken, visualiseer dan opnieuw je grondingskoorden vanaf je voeten en je basischakra om je fundering weer even te versterken. Dit kun je doen tijdens het werken met de emotie maar zeker ook daarna, om weer even extra te verbinden met de rust en balans in jezelf.

Als je op deze manier met emoties werkt kun je het gevoel krijgen dat je ‘in het oog van de storm’ kunt staan. Wat er ook gebeurt, je kunt je eigen centrum bewaren. Helemaal perfect zal het waarschijnlijk nooit worden en dat hoeft ook niet, maar je helpt jezelf zo wel om meer balans te ervaren en gemakkelijker door je emoties heen te stromen (in plaats van ze vast te zetten).

En dan is er nog een reden waarom het lastig kan zijn om te gronden:

3) Hier eigenlijk niet willen zijn

Het gevoel dat je hier eigenlijk niet wilt zijn komt vaak voor bij mensen die bewust of onbewust zich herinneren waar ze vandaan komen. Die weten dat er meer is. Dat er een onvoorwaardelijke liefde & acceptatie ergens is, maar dat niet ervaren in hun dagelijks leven.

Dat gevoel van ‘ik wil hier eigenlijk niet zijn’ kan je enorm tegenhouden om goed te gronden. Het probleem is dat je daarmee jezelf op de rem zet. Je hebt een weerstand tegen je leven en dat wat er is. En die weerstand maakt niet gelukkig.

Hoe kun je daarmee omgaan?

Het helen van die weerstand kan tijd kosten omdat het vaak vele lagen heeft. Het kan helpen om je te realiseren dat je juist de ondersteuning van de aarde kunt gebruiken om je hier veilig, in balans en ondersteund te voelen.

Met de eenzaamheid, het gemis en de weerstand kun je werken zoals je ook met andere emoties werkt. Wees vriendelijk voor jezelf, dit zit vaak diep. Als je er niet zelf uitkomt, zoek dan hulp van iemand die je erdoor heen kan begeleiden. Je hoeft het niet altijd alleen te doen.

Herinner jezelf eraan dat hoe meer je gegrond en aanwezig kunt zijn in het hier en nu, hoe meer rust, vertrouwen, acceptatie je kunt ervaren en hoe makkelijker je ook die energie van onvoorwaardelijke liefde kunt toelaten en ervaren in je dagelijks leven. Als je die energieën hier kunt brengen, wordt het gemis, het verlangen en de eenzaamheid minder sterk.

En naarmate je meer je eigen weerstand loslaat, kan je leven meer gaan stromen en zich vormen op een manier die bij jou past en die jou voldoening geeft.

Hoe meer je hier kunt zijn, hoe fijner je het voor jezelf maakt en hoe gelukkiger je kunt zijn.

Je gronding helpt je daarbij.

Ik heb een grondingsmeditatie opgenomen die je gratis kunt beluisteren op mijn website: https://irenelangeveld.nl/grondingsmeditatie/

Leven met hooggevoeligheid

Leven met hooggevoeligheid

Ben je hooggevoelig en zou je meer tips willen over hoe je goed kunt aarden en hoe je jouw gave kunt beschermen en inzetten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reacties
 1. Brenda 21 februari 2016 - 10:43
  Reply

  Ik weet er alles van als hsp of heldervoelend is het moeilijk voor mij geweest (ik kan alleen over mezelf nu schrijven omdat ik alleen mijn gevoel laat lezen hoe ik er naar kijk zonder mezelf of andere te beïnvloeden ). Ik mediteer elke dag doe yoga . Ik laat mijn tranen stromen ,kijk waar ik in onevenwicht ben . Waarheden is belangrijk ,omdat waarheden handvatten zijn voor jezelf en de andere . Om eerlijk te kijken naar jezelf en de situatie die je in onevenwicht hebben gebracht . Waarheden is voor mij LIEFDE en ik had jaren angsten van de Liefde . En ik liet andere maar eerst gaan ,door mijn eigen onzekerheden . En geloofde de andere zonder aan mezelf af te vragen klopt dit wel ,zoals ze zeggen die Brenda kan niet normaal communiceren . Ik stel nu de vraag aan mezelf "ga je daar je nog in op boeien ,een vreemde die dat van je schrijft op een groep ,of kijk je naar de woorden en je doet er iets mee ". Ik kijk naar de woorden van de andere en wordt stil in mezelf en stel mezelf de vraag "wat doet deze woorden bij jezelf ,en accepteer in Liefde voor mezelf . Ik ben een gever geweest jaren en jaren ,tot ik zelf ziek werd kanker en de gene die ik had bij gestaan die het eens moeilijk had zegde één ding tegen me "Brenda ik heb geen tijd voor je zever :geklaag te horen . Maar vroeg maanden na mijn ziekte weer ,Brenda ik heb je hulp nodig en ik deed het weer zonder echt te zeggen Neen ik wil dit niet nu doen voor je want ik had je ook toen nodig dat ik het eens even moeilijk had . Nu weet ik al een tijd dat alles bestaat vanuit energie ,als je teveel energie steekt in andere alleen (gever)dan geraak je uit onbalans )en je voelt je verplicht om het te doen de andere kunnen je zo goed manipuleren . Als je neemt (ga je na een tijd een schuldgevoel hebben van waarvoor durf ik ook niet naar de andere hun advies te luisteren ik vroeg hulp maar doe er niets mee ). Geven en nemen is pas Liefde is pas harmonie xxx

 2. Liny 4 maart 2016 - 20:07
  Reply

  Dank je wel Brenda voor je open heid Ik herken heel veel en leer ook nog steeds.I. IN Liefde en Vrienschap moet er Balans zijn In... Eerlijkheid Duidelijkheid Zuiverheid En Vrijheid..... In een Relatie van .... GEVEN EN ONTVANGEN. dit heb ik op mijn bureau staan..... ..

 3. Marcel 5 oktober 2019 - 13:01
  Reply

  Ik ben nu 57, en heb me nooit hier thuis gevoeld, ‘n enorm hsp . De basale en materiële dingen waren moeilijker toegankelijk. Ik kon me zelfs heel slecht oriënteren, iets dat later wel wat beter werd. Ik gebruik de vaardigheden die ik in m’n leven lang heb verzameld. Helaas is m’n lastige karmische bestaan de laatste 3 jaar de aanschakeling van 3 crisissen vanwaar de laatste, huidige, ‘n hersenbloeding geweest. Ik kon niet meer spreken en schrijven. Als ik dacht dat ik vroeger slecht gegrond was, dat het dit de kers in de taart.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?