Hooggevoeligheid

Hooggevoelige lichtwerkers & geaarde spiritualiteit

Door Ellen Worm
Hooggevoelige lichtwerkers & geaarde spiritualiteit

Ga eens bij jezelf na hoe vaak je onbewust niet op de plek wilt zijn waar je nu bent. We vluchten onbewust altijd in ons hoofd. Weg van de plek waar ons lichaam is. We vinden het hier niet fijn. Het lijkt onmogelijk om gelukkig te zijn op de plek waar we zijn. We zoeken naar een plek waar we echt tot rust kunnen komen, maar dit soort plekken bestaan niet in de buitenwereld. Komt je dit bekend voor?

Als je voor jezelf nagaat of dit klopt voor jou, voel je dan ook hoe vaak je aan het rennen bent om ergens te komen waar het wel fijn voelt? Kun je contact maken met dit gevoel van onvrede en het onrustige gevoel onder je huid? Het is misschien een gevoel hier niet thuis te horen of hier soms niet te willen zijn. Veel mensen zijn gewend om hun portie liefde te moeten verdienen. Je zorgt dan niet goed voor jezelf en weet daardoor niet meer wie je bent en wat jouw levenspad is. Je bent aan het overleven.

Dissociatie als gevolg van een trauma

Zelf heb ik dit heel sterk ervaren in mijn jeugd en als kind gaf dit al veel problemen. Dissociatie als gevolg van trauma in mijn kindertijd; niemand wist wat er met mij aan de hand was. Vaak gaat het hier om een traumatische jeugd of verleden. Emoties waren te heftig waren om te kunnen voelen en dragen in onze jeugd en in het heden omdat ons niet is geleerd hoe we met intense emoties om kunnen gaan. Vooral als je hooggevoelig bent, kunnen emoties heel krachtig en intens zijn. Dit dissociëren heeft ons in het verleden geholpen om niet te beschadigd te raken, maar deze splitsing tussen ons lichaam en onze ziel is een overlevingsmechanisme dat ons nu duur komt te staan. Daar kun je veel last van hebben. Ook zonder traumatische jeugd kunnen aarden en het doorvoelen van emoties een dagelijkse uitdaging zijn – vooral als je hooggevoelig bent.

Als je jarenlang niet goed in contact stond met je lichaam en daarmee met de grond onder je voeten, omdat je gewend bent om meer in je bovenste chakra’s te leven, dan is het later een flinke kluif om weer te aarden. Klachten die kunnen ontstaan zijn: vermoeidheid, druk zijn in je hoofd, geen focus, snel afgeleid, veel in je eigen wereld vertoeven, fantaseren, lastig gedrag vertonen, niet samen kunnen spelen, moeite met leren, slecht contact kunnen maken met anderen, snel overprikkeld zijn, overgevoeligheid. Opnieuw bewustzijn krijgen over je lichaam is de oplossing. Dat kan op allerlei manieren zoals healing en lichaamsgerichte therapie.

Tijd voor jezelf maken om te kunnen herbronnen van binnenuit

Als we moe en overprikkeld zijn, is het de hoogste tijd om ruimte te maken om te herbronnen. Herbronnen is weer contact maken met jouw innerlijke wereld, jouw kern. Hoe kom je weer terug in contact met je lichaam? Hoe brengt je je energetisch lichaam weer in contact met je lijf? Je geest en lichaam samenbrengen is de sleutel hiervoor. Dit gaat via de weg van je binnenwereld. Daarvoor is het essentieel om je lichaam weer te activeren. We beginnen met een zachte oefening. Beoefen deze heel rustig en liefdevol.

Oefening 1: Adem van de geest

We starten dit versmeltingsproces van lichaam en geest met een ademhalingsoefening. Je bewoont je lichaam door de adem van je geest in je lichaam te blazen. Leg beide handen op je onderbuik en adem rustig richting je handen. In het begin zal dit wat lastig zijn en zit je adem nog hoog. Ga je adem niet forceren om dieper te komen maar observeer enkel je adem. Wissel een normale ademhaling af met een diepe ademhaling waarbij je vier tellen inademt richting je buik en vier tellen uitademt. Je zult merken dat deze manier van ademen om veel concentratie vraagt, maar na een paar dagen voel je dat je al wat dieper kunt ademen in je lichaam. Je kan de hele dag door je adem observeren. Door dit gedurende de dag regelmatig te doen merk je meteen het verschil; namelijk dat je weer terug met je voeten op de grond staat in plaats van enkel vanuit je hoofd te leven. In de loop van de tijd voel je je steeds meer verbonden met jezelf en de plek waar je bent. In het hier en nu. Je wordt je steeds meer bewust van je lichaam, de plek waar je thuis hoort!

Oefening 2: Energetische benen

Vul je fysieke voeten op met je energetische voeten. Sluit je ogen en vul in gedachten je voeten op met je eigen energie. Visualiseer zodra je voeten gevuld zijn dat je al je delen van je lichaam opvult met jouw energetische lichaam. Vul je enkels en kuiten op en vervolgens naar boven naar je bovenbenen en heupen, door naar je buik en bovenlichaam. Neem hier rustig de tijd voor. Maak daarna een wandeling en voel dat je zwaarder bent en meer geaard. Door te wandelen in de natuur verstevig je je aarding. Visualiseer tijdens de wandeling dat je energetische voeten en benen hebt die onder de grond met je meelopen. Je bent een met de aarde.

Oefening 3: Vul je lichaam op met muziek

Ga heerlijk liggen op de bank of je bed met de intentie dat je je lichaam opvult met prachtige klanken. Zet prachtige muziek op en vul je binnenwereld op met mooie muziek die je voedt. Hierdoor vul je jezelf met mooie dingen die je helpen te aarden.

Geaarde spiritualiteit

Als je niet goed gaard bent, ben je vaak bezig met meer ‘zweverige’ spiritualiteit. Je houdt je bijvoorbeeld vooral bezig met meesters en engelen, zoekt naar tekens, of je ziet donkere krachten buiten je die mensen gevaarlijke dingen willen aandoen. Je bent dan niet helder van geest en leeft vooral in de buitenwereld. Echte spiritualiteit en lichtwerk heeft niets met de buitenwereld te maken. Laat je slachtofferrol los en omarm je demonen.

Slachtofferrol loslaten

Hoe kun je je slachtofferrol loslaten? Begin met naar binnen keren. Geluk ligt niet in de buitenwereld op je te wachten, maar komt van binnenuit. Het lijkt zo simpel en we lezen erover in boeken, maar voor sommige lichtwerkers het is verrekte moeilijk om dit op een diep niveau innerlijk te beseffen. Het vraagt soms veel tijd om dit schaduwstuk in ons zelf onder ogen te kunnen (maar vooral willen) zien.

Het vraagt om een geaard bewustzijn zodat je helder bent in je eigen gewaarwordingen. Is dit niet het geval, dan plaats je je innerlijke demonen (met andere woorden je eigen schaduwzelf) buiten jezelf. Sommige lichtwerkers onder ons hebben niet door dat het een deel van henzelf is dat gezien en omarmd wil worden met liefde en compassie. Het is het deel dat vroeger niet gezien mocht worden; boosheid, agressie, afschuw, die op ten duur tegen jezelf zijn gekeerd.

Je bent in strijd met deze donkere kant in jezelf en dat los je nooit op met strijden tegen iets in de buitenwereld. Het is iets wat je eigen denken heeft gecreëerd om te overleven. Het is een innerlijke strijd tussen je ego en je ziel. De stem van het ego klinkt als een robot die je vaak dezelfde dingen laat denken – en als je niet oplet ook laat doen – waardoor je je vrijheid beperkt. Dit kan je ook onbewust willen projecteren op de buitenwereld.

Dit stemmetje gaat niet weg en dat hoeft ook niet. Alleen moeten we ons er bewust van zijn zodat we het kunnen vragen een stap opzij te zetten om weer vanuit vrijheid en onze ziel te kunnen handelen. Het ego is slim en zal je om de tuin blijven leiden tot het moment dat je zo moe bent van het strijden dat je niets anders kunt dan alles met liefde in jezelf omringen. Echte vrijheid zit van binnen. Dit is thuiskomen!

De alchemie van emoties

Alles kan teruggevoerd worden naar jou! Wijzen heeft geen zin. Als het jouw tijd is om thuis te komen bij jezelf dan weet je dat dit klopt. Alles wat jou diep raakt in een situatie, is iets wat jij mag doorvoelen. Zolang je je hier nog niet ten volste van bewust bent omdat we dit niet hebben geleerd van onze ouders, op school of in de boeken, dan neem je een loopje met jezelf. Je vergeet jezelf en stort je volledig op de buitenwereld. Daar is het te doen toch? Dan is het toch niet gek dat je het gevoel hebt dat je veel buiten je lichaam leeft? Alsof je meer geest bent dan lichaam.

Je voelt je onstabiel en niet in balans en bent snel duizelig. Het is net alsof je niet zelf de touwtjes in handen hebt, zelf niet achter het stuur zit van je leven. Dit gevoel klopt! Als je niet geaard bent, is je energetische lichaam niet goed verbonden met je fysieke lichaam. Je voelt je grenzeloos en dit geeft heel veel problemen waar de meeste artsen geen enkel idee of kennis van hebben. De oplossing hiervoor is (opnieuw) leren voelen. Hieronder beschrijf ik twee voorbeelden hoe ik onder andere weer in contact kwam met mijn gevoel gewoon door middel van wat het dagelijks leven aan mij presenteert, om delen van mij te kunnen healen door emoties te doorvoelen.

Voorbeelden

Een paar jaar terug hoorde ik regelmatig dat mijn buurman zijn vriendin sloeg en dat ze veel ruzie hadden. Ik raakte daar in paniek van. In plaats van dit gevoel in mezelf te onderzoeken door het te doorvoelen, distantieerde ik van mezelf door rondjes te draaien in mijn hoofd. Ik probeerde bijvoorbeeld oplossingen te bedenken voor mijn buurvrouw zodat ze weer veilig zou zijn, totdat mijn toenmalige oudere, wijze coach zei: “Ellen, het gaat hier niet om jouw buurvrouw maar wat het bij jou van binnen teweegbrengt.” Ik vond dit eerst bizar maar nadat ik me eraan had overgeven ben ik op de bank gaan liggen en heb ik alle terreur en angst doorvoeld terwijl zij aan het ruziën waren.

Met mijn andere buurvrouw met psychoses ging het hetzelfde. Ze had een levensgrote pop in haar tuin gezet (zelfgemaakt) met een paarse jurk en blonde haren. De pop moest mij voorstellen, zei ze. Ze had in de pop een tekst geprikt met de tekst “Soul Sister”.

Ik voelde me heel angstig worden bij het zien van dit tafereel en was bang dat ze me iets ging aandoen. Deze angsten moest ik doorvoelen omdat ik dat eerder in mijn (vorige) leven niet kon. Ik ging hen niet redden, maar mezelf!

Nu ben ik rustig als ze weer iets geks doet, want de grootste trigger met angst is weg. De andere buurvrouw is getrouwd en verhuisd met dezelfde man en is afgestudeerd in de advocatuur. De angst is groots en overweldigend, maar wel helemaal van jou!

Lichtwerkers: kom in je eigen authentieke kracht

Je eigen innerlijke licht serieus nemen en die goed kunnen verankeren in je lichaam is niet makkelijk. Het vraagt om veel toewijding om het licht te incarneren in je menselijke lichaam waar nog veel trauma’s liggen opgeslagen. Maar voor we hier aan kunnen beginnen is het nodig om het licht niet buiten jezelf te plaatsen. Mijn missie is om mezelf hieraan te herinneren en jullie lezers daarin mee te nemen zodat ik hopelijk iets kan bijdragen aan jullie pad en we samen oude hokjes en regels omver kunnen kegelen. Ik voel de laatste tijd daarom steeds meer mijn missie als ik religieuze teksten tegenkom zoals “Jezus is er voor u”. Via Jezus heb ik namelijk één van mijn mooiste ontwakings-momenten gehad.

Ik ging met een buurtbusje naar een vriendin één dorp verderop. Er stapte tijdens de busrit een man in van een jaar of 40 met lange donkere haren tot op zijn schouders. Ik hoorde mezelf heel helder innerlijk zeggen “Dit is Jezus” en nog geen moment later zat ik niet meer enkel in dat kleine busje maar mijn schedeldak schoof open (energetische) en ik voelde een oneindig universum vol liefde. Ik wist toen ook direct dat het niets met Jezus zelf te maken had, maar meer dat het zijn ware boodschap weergeeft, namelijk dat hij onze hogere zelf weerspiegelt aan mensen. Via deze man (mijn spiegel) kon mijn hogere zelf zich aan mij tonen.

Vlak daarna trof ik nog een man bij wie ik licht uit zijn poriën zag stralen en hoorde mezelf zeggen “Dit is mijn man”. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost om te beseffen dat hij “alleen” mijn hogere mannelijke kant liet zijn in plaats van dat hij mijn toekomstige man zou worden. Sindsdien is mijn ontwikkeling snel gegaan al was die heel erg zwaar en pijnlijk. Toen ik de afgelopen dagen door de staten van Heerhugowaard liep en deze tekst las (zie foto) voelde ik dat het tijd was om dit verhaal met de wereld te delen. Al is de/mijn hang naar het Christus bewustzijn nog altijd aanwezig ik weet dat het woord vervangen kan worden door “ Liefde”.

Christus, Jezus, Boeddha, Magdalena zijn “slechts” archetypische beelden waarin deze liefdevolle energie wordt overgedragen. Het zijn delen van ons. Ze weerspiegelen wie en wat wij ten diepste zijn! Om dit te voltooien is het nodig om juist onze oude agressieve “lagere” man in onszelf te omarmen zodat het mag thuiskomen. Het zal je dankbaar zijn. Als je dit gedaan hebt zul je merken dat hij van zich laat horen als je over je grenzen gaan. Misschien laat hij zich horen en zien in je dromen en later in je dag bewustzijn.

Omdat je nieuw gedrag aan het aanleren bent gaat dit niet meteen subtiel. Je zult hem wellicht eerst horen schreeuwen maar hij is nu in ieder geval wel hoorbaar. Als je hiernaar handelt zul je zien dat hij na een tijdje niet meer schreeuwt maar dat de energie is gaan verschuiven naar een zachtere, beschermende mannelijke energie. Als je mannelijke energie (zoals focus, Ik-kracht, je missie, bescherming, aarding en helderheid) in balans zijn met je vrouwelijke energie (zoals eenheid, verbondenheid, liefde) dan kan je iets waardevols betekenen voor de wereld. Dan ben je een belichaamd wezen van licht.

Het draait allemaal om de juiste evenwicht tussen het grotere geheel en je persoonlijkheid. Als dit niet het geval is, ga je óf teveel in je persoonlijkheid zitten en lijd je teveel óf je slaat door naar het grotere geheel en wordt onverschillig naar het leven, je wordt statisch in je geest en handelingen.

Commitment aan jezelf

Dit alles vraagt om totale commitment aan jezelf en je eigen kern van licht, maar ook aan het leven op aarde in al zijn facetten te aanvaarden. Het vraagt om totale overgave om te zeggen: “Ik weet dat er geen beter moment of oplossing voor mijn lijden zal komen in de toekomst, ik vlucht niet meer in de tijd voor me, ik geef me over aan god, ik geef me over aan het leven, want ik kan niet meer vluchten voor mezelf, ik ben er klaar mee om weg te gaan bij mezelf, weg bij mijn centrum.”

Ik omarm het leven op aarde, alles is goed, ook als ik me niet zo goed voel! Ik ben er voor mezelf en omarm mijn persoonlijkheid en loop niet weg voor delen in mij die nog in het donker zijn. Dit alles is diep menselijk en nodig om onze menselijkheid tot het uiterste te kunnen ervaren. Dan pas kunnen we op een diep niveau anderen begrijpen omdat we op een diep niveau onze menselijkheid hebben geleefd. En deze liefde voor onszelf en anderen creëert de nieuwe aarde.

Met dit artikel hoop ik dat ik iets bij je heb aangeraakt zodat je over een tijd tegen jezelf kunt zeggen “Welkom thuis lieverd, het is goed om hier te zijn”.

Liefs, Ellen Worm

www.ellenworm.nl

 

Boekentip: Lichtwerker

Boekentip: Lichtwerker

Lichtwerker van Sahvanna Arienta is een boek voor gevoelige mensen die van uit licht en onvoorwaardelijke liefde leven en delen. Herken jij je hierin? Dan is dit een boek voor jou! Ze geeft aansprekende voorbeelden van andere lichtwerkers en praktische tips hoe je als lichtwerker je kostbare bezit goed kunt beschermen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Ellen Worm:

Deel dit artikel online
Ellen Worm
Ellen Worm

Ellen Worm, ervaringsdeskundige, healer, spreker en schrijver op het gebied van (hoog) gevoeligheid en innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde, spiritualiteit en relaties. Volg haar via Facebook, YouTube en Spotify onder haar eigen naam, of via Instagram @ellenworm.nl Ze organiseert maandelijks een Online Lichtcirkel kijk voor data op haar website: www.ellenworm.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?