Hooggevoeligheid

HSP & energieën: verbind jezelf met het licht en de stilte

Door Ellen Worm
HSP & energieën: verbind jezelf met het licht en de stilte

Dit artikel is bedoeld om jouw persoonlijke energie te leren centreren. Dit doen we door zelf verantwoordelijkheid te nemen in wat er in ons afspeelt. Het vraagt om bewustwording en beoefening die je terug brengt naar je ware aard. Als we dit niet doen dan fladdert onze energie overal heen en verliezen we onszelf in energieën die niet van ons zijn. Je energie weer losmaken van je omgeving vraagt om een bewuste keuze en training. Je zult vrij worden van energieën en gedachten wat leidt naar een leven vanuit je natuurlijke ZIJN! Ook innerlijke aspecten van onszelf kunnen met ons aan de haal gaan, dit loslaten voelt heel bevrijdend. In dit artikel geef ik je handvatten hoe weer terug te komen bij jezelf; in de stilte die altijd op je wacht.

Helemaal leeg

Als (hoog) gevoelig persoon kan je helemaal worden ingezogen in het drama van alledag. Wanneer gesprekken met mensen die je overdag gevoerd hebt zich blijven herhalen in je hoofd en het blijft na gieren in je systeem wat adrenaline blijft opwekken, dan is het de hoogste tijd om hier weer van los te komen. Anders blijf je stuiteren en dit kost bakken met energie. Je systeem heeft rust nodig na een lange dag en komt niet tot rust als je alles blijft herhalen, hierdoor voorkom je overprikkeling.

Kort geleden was ik me nog niet genoeg bewust hoe deze overprikkeling in mij ontstond en moest ik steeds weer opnieuw mijn overprikkeling maar gewoon accepteren. Met als resultaat dat ik regelmatig heel veel lichamelijke en geestelijke stress had waar ik dan weer heel lang van moest herstellen.

We willen namelijk steeds geprikkeld worden door op de hoogte te blijven van alle (sociaal) media nieuws. Hier de juiste gezonde balans in vinden is voor velen een uitdaging. Het vraagt om een serieuze keuze om jezelf te beschermen tegen teveel prikkels. Dit is hard nodig in deze drukte virtuele wereld waar je alles op elke minuut van de dag kan bekijken, en er altijd een oneindige stoom van input voor je klaar heeft ligt.

Als je ergens teveel ingetrokken wordt bijvoorbeeld door sociale media, een gesprek met iemand of een film die veel adrenaline en spanning creëert, dan voel je vaak ook dat je lichamelijk verkrampt. Dit is een signaal van je lichaam dat het lang genoeg geduurd heeft, je hebt rust nodig. Bescherm jezelf dan en wees niet te gretig om toch te blijven kijken terwijl je eigenlijk doodmoe en overprikkeld bent.

Netflix series werken bij mij erg verslavend vooral als je je grenzen nog niet goed gewaarborgd, daarom heb ik besloten om alleen nog films te kijken, die duren 1,5 uur en na afloop van de film voel ik me verzadigd. Bij een serie heb ik dat niet en blijf ik doorkijken tot het eind van de reeks, door daarmee te stoppen bescherm ik mezelf van te lang achtereenvolgend kijken en de (onbewuste) onrust die zo’n serie teweeg brengt. Omdat de film een einde heeft kan ik het ook weer sneller loslaten en in de doos stoppen.

Oefening: Je eigen vrije ruimte weer voelen

Je werkt creëert veel onrust en stress en je wilt het weer loslaten zodat je een fijne relaxte avond kunt hebben en er helemaal voor jezelf en je gezin kunt zijn. Of je hebt een geweldige serie of film gezien en de adrenaline giert nog door je lichaam, daar kan je afstand van nemen en weer terug komen in je eigen vrije ruimte. Hieronder volgt een mooie oefening om weer terug bij jezelf, in de leegte te komen.

Benodigdheden: Een kartonnen doos.
Schrijf erop: “Personages”.
Pak ook een setje kleur potloden.

Kies nu een kleur potlood die past bij de persoon die je die dag gesproken hebt en waar je nu nog mee rond loopt in je hoofd. Stop dit potlood nu in de doos met de intentie dat je het gesprek en de persoon loslaat. Pak dan nog een potlood en herhaal dit totdat je alle personen in de doos hebt gestopt. Dit kan je ook doen na het kijken van een serie of film die veel indruk heeft gemaakt en die je nog in je hoofd en systeem blijft afspeelt. Je voelt vrijwel meteen dat er iets van je afvalt als je de energie ervan loslaat en in de doos stopt, je zult weer vrijer kunnen ademen in je lijf. Alle energieën zitten nu rustig in de doos en niet meer in je systeem.

“Stop elke keer “de film” terug in de doos, elke emotie, elk gesprek, alles in het archief stoppen, en weer terug keren naar leegte en stilte, ga dan in het licht staan, en vul jezelf op met het licht!”

Rollenspel

Vorm en leegte, persoonlijkheid en het grotere geheel, met de juiste balans tussen beide ben je het gelukkigste. Het een kan niet zonder het ander, je kunt toch regelmatig verdwalen in een van de twee aspecten. De ene keer schiet je teveel door in het persoonlijke (rollen en emoties) dan word je onrustig, of je gaat teveel de leegte in waardoor je stoïcijns en onverschillig wordt.

Je aardse (aspecten) en al die energieën van emoties die daarbij loskomen kunnen soms teveel worden. Het is dan nodig om die personages allemaal weer te los te kunnen laten, anders word je gek! Herhaal in jezelf de volgende zinnen als je uit je kern raakt: “Ik blijf in de stilte”. “Ik ga niet mee met jullie energie mee.” Je mag er dan weer afstand van nemen anders blijf je erin gevangen. Bescherm jezelf van teveel psychologie. Ook gevoelens kan je gewoon door je hart laten stromen, maak er verder geen verhaal van. Ons doel is een mediatieve toestand bereiken, helemaal leeg te raken, zodat we de dag kunnen loslaten en weer kunnen genieten van onze vrije tijd.

Het is zo bevrijdend als je alles weer kunt los laten aan het eind van de dag. Je mag “spelen” met de rollen die je “gespeeld” hebt zoals moeder zijn, zoon of student zijn, en ook weer afstand van nemen. Je bent dan weer helemaal leeg, en die leegte kan je nu gaan opvullen met licht. Dat kan je doen door zonlicht in te ademen of onder een lamp te gaan staan en je met het licht te vullen.

De volgende dag maak je de doos weer open en ga je weer opnieuw “spelen” met je rollen. Waarom doen we dat doen keer op keer!? Heel simpel; omdat we daar van houden. Spelen met vormen en rollen is echter alleen leuk als je ze kan ordenen en loslaten.

Stop elke dag alles weer in de doos en herhaal de woorden: “Ik ga niet nadenken”, “ Ik laat alles los”, “Ik ben helemaal leeg!” Zo blijf je in het moment, blijf je rustig en geaard, en sta je open voor alles wat zich in het moment allemaal voor je aandient.

In je kern staan

Als hooggevoelig persoon ben je verder ontwikkeld dan je omgeving, je bent een voorloper op de rest. Je hebt contact gemaakt met je diepste kern, je hebt goed contact met je eigen emoties en gevoelens maar ook met die van de ander, dit maakt je empathisch je bent een (hoog) gevoelig wezen met een oude ziel.

De wereld los laten met al zijn problemen is belangrijk om je innerlijke kern te blijven voelen. Wees niet gehypnotiseerd door de waanzin van de aspecten in jezelf (donkere emoties) en die van de wereld om je heen. We hoeven ons niet blind te staren op de oude energieën die nog in ons zijn en wat er op aarde gebeurt. Ze trekken ons weg bij ons innerlijk licht, het licht wat jij zelf en de wereld juist hard nodig heeft. We beseffen langzamerhand dat we daar(buiten) niets hoeven te veranderen.

Iedereen speelt zijn eigen rol wat samenhangt met zijn of haar bewustzijnsniveau. Iedereen bereikt uiteindelijk een “hoger bewustzijn”, net zoals je als baby geboren wordt en uiteindelijk als ouder en wijzer persoon door het leven gaat, beleeft iedereen deze stadiums. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd. Omdat iedereen leeft vanuit zijn eigen innerlijke bewustzijnsniveau is strijden met een ander totaal zinloos! Er zijn veel verschillende energieën op aarde! We mogen bij onszelf blijven en ons eigen pad voltooien op aarde.

Als je hebt geleerd alle energieën in en om je heen los te laten en je te vullen met de liefde vanuit je eigen ziel kan je een leraar zijn voor degenen die er rijp voor zijn. Het licht wat jij uitstraalt is voelbaar voor anderen, je kan anderen iets aanreiken met de energie van de oplossing die jij bij je draagt.

Verbind je met het licht en de stilte

Sommigen van ons hebben al een bron van stilte en liefde in zichzelf ontdekt waardoor je nu kiest voor een leven vanuit veel meer observatie en rust. Dat past ons veel beter dan constant in de drukte zijn! Je voelt van binnen dat je met een gehaast leven niets opschiet, omdat je innerlijke kern dan niet of minder voelbaar is. We voelen daarom ook niet meer de behoefte om ons zo te bemoeien met de buitenwereld of onszelf te gooien in een nieuw avontuur. Je steeds opnieuw verbinden met jezelf en je innerlijke stilte is waar je naar verlangt en streeft. Als dit goed geïntegreerd is kan je naar buiten treden en een leraar worden voor de nieuwe tijd, maar het begint bij jezelf! De nieuwe wereld wordt geboren in ons en krijgt handen en voeten door onze authentieke persoonlijkheid.

Tips: Hoe jezelf te verbinden met het licht en de stilte

• Stop alle energieën van de dag in de doos.
• Ga in het licht staan en adem het licht in al je cellen.
• Neem een douche en spoel alles van je af.
• Ga lekker op bed liggen en luister naar alle geluiden in jezelf en om je heen.
• Doe je telefoon (een tijdje) uit.
• Focus je op je in en uitademhaling richting je buik.
• Plan regelmatig niets en doe alles op een rustig tempo.
• Maak dagelijks een lange stilte wandeling in de natuur.
• Schrijf aan het eind van de dag op wat je heb meegemaakt (schrijf alles van je af) dit helpt je om alles weer los te laten.
• Ga een stuk fietsen om je hoofd leeg te maken, stel je daarbij voor dat alles wat aan je kleeft wegwaait.
• Start je dag en sluit je dag af met 15 minuten meditatie.
• Vraag jezelf meerdere keren op een dag af: “Wat heb ik op dit moment nodig?” En handel hier zoveel mogelijk naar.

Meld je aan voor een Online Lichtcirkel. Tijdens de Online Lichtcirkel zullen samen een stralend veld creëren waarmee we de zaadjes van licht en compassie in onszelf en elkaar kunnen laten ontkiemen. Onze harten gaan meer open zodat we opgetild worden uit de zwaarte en onvoorwaardelijke liefde kunnen ervaren. Dit gevoel kan je meenemen in je dagelijks leven en dit blijven voeden. Regelmatig met een Lichtcirkel meedoen helpt je in dit proces. Voor meer informatie en meer datums: Lightworker.eu

Niet nadenken, alleen maar loslaten is je nieuwe motto, zodat je in de flow kunt blijven!

Lieve groet, Ellen Worm | www.lightworker.eu

Energiekoorden

Energiekoorden

Wil je meer leren over je energiekoorden? Dit boek is een fantastische gids hiervoor! Je leert hierin wat aloude genezers altijd hebben geweten: dat we in een universum van energie leven en dat deze energie op elk vlak invloed en effect op ons heeft. Je leert traditionele methoden om je persoonlijke energie te herstellen, de strengen met giftige relaties en gebeurtenissen uit je verleden door te snijden en je energieveld zuiver te houden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Ellen Worm:

Deel dit artikel online
Ellen Worm
Ellen Worm

Ellen Worm, ervaringsdeskundige, healer, spreker en schrijver op het gebied van (hoog) gevoeligheid en innerlijke kracht, heelwording, zelfliefde, spiritualiteit en relaties. Volg haar via Facebook, YouTube en Spotify onder haar eigen naam, of via Instagram @lightworker.eu Ze organiseert maandelijks een Online Lichtcirkel kijk voor data op haar website: www.lightworker.eu

Reacties
 1. Jan van Raaij 21 februari 2020 - 09:29
  Reply

  Hallo Ellen, Zou het willen ervaren en geef me bij deze dan op om mee te doen met de lichtcirkel, bvbd. Gr. Jan

 2. Jochem Ruben van Hattum 21 februari 2020 - 21:27
  Reply

  Hi Ellen , Veel herkenning in wat je allemaal opsomt. Ik heb nog nooit van een lichtcirkel gehoord. Ik ben meerdere malen op velerlei gebied hooggevoelig verklaard. Desalniettemin mis ik momenteel richting want ik maak amper nuttig gebruik van al mijn inzichten en verbindingen. HELP

 3. Eveline 3 maart 2020 - 11:09
  Reply

  Hi Ellen, wat ik mis in je verhaal is het gronden: een belangrijk aspect als je minder/niet meer de energie van je omgeving wil opnemen, zeker als je Hooggevoelig/Hoogsensitief bent. Uit ervaring weet ik dat je eigen energie 'all over the place' is en je eigen energieveld is hoog, geen connectie meer met Moeder Aarde. Hoe sta jij hierin?

  1. Ellen Worm 3 maart 2020 - 14:17
   Reply

   Jazeker gronden/aarden is heel belangrijk! Ik schrijf ook in mijn artikel dat elke dag een wandeling in de natuur heel hulpzaam is net zoals je focussen je op je in en uitademhaling richting je buik. Dat zijn allemaal aardings- oefeningen. Lieve groet, Ellen Worm

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?