Hooggevoeligheid

Hoogsensitief & aarden: waarom is het zo belangrijk om geaard te zijn?

Door Sannie Alblas-Smit
Hoogsensitief & aarden: waarom is het zo belangrijk om geaard te zijn?

Je hebt het als hoogsensitief persoon misschien al eens eerder gehoord, ‘je moet aarden of gronden’. Oké, maar wat is dat dan, zonder meteen heel zweverig te doen? Susan Marletta Hart beschrijft het aarden als volgt: ‘Als de ondergrond niet stevig is, zal al je werk ondoelmatig blijven. Als er geen goede fundering is, is je bouwwerk hoe schitterend ook, instabiel’. Ben je je al bewust van het belang van aarden als hoogsensitief persoon?

Het belang van aarden

Aarden is voor mij het letterlijk en figuurlijk stevig met beide benen op de grond staan. Het geeft je een gevoel van veiligheid, stabiliteit, rust, vertrouwen en levenskracht. Gronden haalt je in het hier en nu en stimuleert bewust-zijn en aandachtig leven. Door bewust met twee benen op de grond te staan, ben je je meer bewust van je eigen ruimte. Gronden beschermt je tegen negatieve energie en helpt je los te laten wat je niet meer nodig hebt. Als je goed geaard bent, ben je dus stevig en stabiel en zal je ook minder snel gaan wankelen in onverwachtse situaties.

Prikkels

Veel hooggevoelige mensen hebben de neiging veel te denken. Hierdoor ervaren zij druk in het hoofd. Gedachten die elkaar overspoelen en niet meer de bomen door het bos zien. Door alle prikkels die de hele dag binnenkomen en verwerkt worden door de hersenen, ‘hangt’ er vaak veel energie rond het hoofd. Een veelgehoorde klacht is dat men een zwaar hoofd heeft van al het denken. In onze maatschappij wordt ons vooral geleerd vanuit ons hoofd te leven. Er moet gepresteerd worden en het liefst meteen.

Door te aarden, kan je de energie weer door je hele lijf laten stromen. Door geaard te zijn, breng je de energie van je hoofd naar je lichaam. Aarden helpt je als hoogsensitief persoon te ontladen van alle energie die je binnenkrijgt.

De overtollige energie kan je ook laten afvloeien, in plaats van dat alle energie rond je hoofd blijft tollen. Symptomen als hoofdpijn, koude voeten, slechte concentratie, dromerig en blijven hangen in piekeren, kunnen een gevolg zijn van een slechte aarding.

Aarden is:

 • Je bewust zijn van je lichaam
 • Het voelen van je eigen grenzen
 • Je bewust zijn dat je een uniek persoon bent
 • Jezelf als een geheel ervaren
 • Ervaren dat je gevoed wordt door de energie die uit de aarde komt
 • Je energie verdelen over je hele lichaam van boven naar beneden
 • Je bewust zijn van het hier en nu

Wat levert aarden je op:

 • Meer rust in je hoofd
 • Meer contact met je lichaam
 • Stabiliteit
 • Beter contact met jezelf
 • Je bent beter bestand tegen stress en onrust
 • Betere concentratie

Neem als metafoor een boom. Een gezonde boom staat stevig verankerd in de aarde en is niet te ontwortelen. Een goed gewortelde boom kan tegen een stootje.

Zo is het ook met het leven. Je zal altijd hoogsensitief blijven, ondanks het aarden. Er zullen altijd situaties in het leven voorbij komen waar je weer geconfronteerd wordt met het hoogsensitief zijn. Juist dán is het belangrijk dat jij weet hoe jij met jezelf om moet gaan. Dat je dán weet wat jij nodig hebt. Zodat je als HSP om kunt gaan met de stootjes. Zorg er dus voor dat je stevig in het leven staat. Dat is het belang van aarden als hoogsensitief persoon.

Gelukkig zijn er heel veel manieren om beter te aarden als hoogsensitief persoon. Ik hoop dat er voor jou ook een manier tussen zit die voor jou werkt. Aarden is echter een staat van zijn. Het beste is om elke dag bewust te aarden of je bewust te zijn van je lichaam.

Hoe kun je aarden?

 • Je voeten masseren
 • In de tuin werken, letterlijk met je handen in de aarde
 • Lekker dansen of stampen
 • Wandelen en dan heel bewust je voeten op de aarde zetten
 • Een voetbad
 • Een lichaamsmassage
 • Een paar minuten heel bewust ademen. Ga rustig op een stoel zitten of ergens liggen. Leg je handen op je buik en adem rustig in en uit. Probeer je aandacht bij je ademhaling te houden. Voel hoe je buik op en neer beweegt. Als er gedachten komen, laat je dan niet afleiden en focus je weer op je ademhaling. Het enige wat je hoeft te doen is te voelen. Je hoeft er geen oordeel over te vellen en je hoeft niets te veranderen. Enkel rustig ademen en voelen.
 • Er zijn diverse visualisaties of meditaties die je kunt doen. Voor al deze oefeningen geldt, zoek een rustig plekje op waar je echt even rust hebt. Op internet zijn er genoeg aardingsmeditaties te vinden.
 • Dit kun je visualiseren, maar je kunt natuurlijk ook echt even onder de douche gaan staan. Als je onder de douche staat, voel dan hoe het warme water je huid raakt, van boven naar beneden. Je voelt hoe het water alles wat je niet meer nodig hebt, met zich meeneemt. Laat al je stress door het water oplossen en met de stoom meenemen het afvoerputje in.

Was jij je al bewust van het belang van aarden als hoogsensitief persoon?

Heel veel succes,
Sannie

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over aarden en leven als hoogsensitief persoon:

Deel dit artikel online
Sannie Alblas-Smit
Sannie Alblas-Smit

Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?