Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid & grenzen stellen: zo zeg je nee en kies je voor jezelf

Door Sannie Alblas-Smit
Hooggevoeligheid & grenzen stellen: zo zeg je nee en kies je voor jezelf

Een gezonde relatie met jezelf en de mensen om je heen. Klinkt best makkelijk toch? In de praktijk blijkt dit voor veel hooggevoelige mensen een stuk lastiger dan gedacht. Zoals je wellicht weet, is de kern van hoogsensitiviteit diepgaande verwerking. Hooggevoelige personen zijn gevoeliger voor prikkels (van binnen en van buiten) en verwerken deze meer diepgaand. Dat diepgaand verwerken kost tijd. Tijd die in de huidige maatschappij kostbaar is. Tijd die je nodig hebt om te voelen en ervaren waar je grenzen liggen.

Wat gebeurt er als iemand iets van jou vraagt?

Er gebeuren grof gezegd drie dingen op het moment dat iemand wat van jou vraagt.

1. Door de diepgaande verwerking kost het tijd om écht te realiseren wat er van je gevraagd wordt.
2. Door het meer opmerkzaam zijn van details, kan je als het ware ook andere mensen ‘lezen’. Dus op het moment dat iemand jou iets vraagt, ‘lees’ je als het ware al wat de ander van jou verwacht. Dat maakt dat je geneigd zult zijn om die ander sneller tegemoet te komen.
3. Als hsp heb je een grote sociale antenne. Je zal in eerste instantie automatisch geneigd zijn om te doen wat goed is voor de ander of voor de groep. Daarna zal je je pas gaan realiseren wat jij zelf eigenlijk wilt.

Assertiviteit: tips om nee te zeggen

Assertiviteit heeft niet enkel te maken met ‘nee’ zeggen. Het heeft te maken met eigenwaarde, zelfvertrouwen en voor jezelf durven zorgen. Omdat dat onderwerpen zijn die het beste één op één te besproken kunnen worden, geef ik je hier in ieder geval van tips om ‘nee’ te zeggen op een indirecte manier. Gun jezelf tijd om goed te kunnen verwerken wat er van je gevraagd wordt. Je kunt jezelf die tijd gunnen door de volgende voorbeeldzinnen.

 • Dat moet ik even nakijken in mijn agenda, dan kom ik er morgen op terug.
 • Ik wil er even over nadenken, dan app ik je later even.
 • Dat moet ik even overleggen met mijn partner, collega of……
 • Je overvalt me hier mee, ik kom er later bij je op terug.
 • Ik heb daar nu geen tijd voor, maar misschien lukt het een volgende keer.
 • Dat lukt nu niet, maar ik zou wel ……..voor je kunnen doen.
 • Of met een dikke knipoog: Vast niet, Nope, Dacht het niet.

Dus wil je assertiever zijn, werk dan aan je eigenwaarde. Je bent het namelijk waard om je eigen leven te leven en niet het leven van alle anderen om je heen.

Liefs Sannie

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Wil je verder werken aan het bouwen van sterke grenzen? Dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sannie Alblas-Smit
Sannie Alblas-Smit

Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.

Reacties
 1. Kees 16 december 2019 - 23:02
  Reply

  Ik ben een hsp, wil dit verhaal lezen, knalt er eerst een cookiekeuzemenu in mijn beeld en dan popt ineens iets in beeld over of ik voortaan notificaties of een nieuwsbrief wil. Nou, dat zijn heel veel prikkels voor mij...

 2. Nadia Al-Ali 24 maart 2021 - 10:44
  Reply

  Ik ben HSP op en top, en hierdoor enorm bewust van mijzelf en de laatste 15jaar pas ik psychoanalyse bij mezelf toe. Hetgeen waar ik nog steeds heel moeilijk bij heb is om mijn grens te trekken en energievreters af te blokken. Nu weer voorgehad met mijn lieve collega die in een vechtscheiding zit met haar 2 toffe kinderen. Vandaag tem zondag blijf ik nu thuis; ik voel mij leeg en futloos, heb in niets zin en alles buitenshuis is een overprikkel. Al een geluk woon ik alleen en heb ik veel aan jullie site met tips en erkenning. Vriendelijke groetjes Nadia

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?