Home Hooggevoeligheid Waarom HSP een ster zijn in zichzelf aanpassen

Waarom HSP een ster zijn in zichzelf aanpassen

Door Sannie Alblas-Smit

Vaak weet een hsp niet beter dan zich aan te passen, het gaat van nature. Reden voor mij om hier iets meer over te schrijven. Wellicht begrijp je dan beter waarom het gebeurt en kan je iets milder naar jezelf kijken.

Aanpassen

Het is ook verklaarbaar dat een hsp zich aanpast. Er spelen meerdere factoren een rol.

  • De behoefte aan verbinding en harmonie zijn vaak zo groot, dat je je gaat aanpassen.
  • Het grote gevoel voor empathie en de emoties en gevoelens die een ander zou kunnen hebben, maken dat je je aan gaat passen.
  • Het precies kunnen aanvoelen wat de ander van jou verwacht of wat van jou gewenst wordt, maakt ook dat je je sneller aan zult passen.

Het aanpassen begint echter al in de jeugd. Je ouders hebben je het grootste geschenk gegeven, namelijk leven. Zodra je geboren wordt, ben je afhankelijk van je ouders. Zonder de zorg en liefde van je ouders zal je immers sterven. Het is natuurlijk niet zo dat je je hier als kind allemaal bewust van bent. Dit gebeurt op onbewust niveau. Door dit grote geschenk zijn kinderen loyaal aan hun ouders. Ja, ook als je niet hele liefdevolle ouders gehad hebt.

Veel hoogsensitieve kinderen (hsk) willen niets liever dan hun ouders gelukkig zien en passen hun gedrag hierop aan. Ook de behoefte aan liefde en bevestiging, maakt dat het hsk zijn gedrag aanpast. Dit ten koste van zijn eigen behoeften.

Erbij horen

Daarnaast heeft de mens van nature de behoefte om ‘erbij te horen’. Als kind wil of zoek je die bevestiging eerst bij je ouders en op latere leeftijd in je omgeving. Doordat je als hsk al feilloos aanvoelt wat ‘gewenst’ gedrag is, zal je je ook zo gaan gedragen.

Als je dit zo gelezen hebt, kan je je misschien voorstellen dat het verklaarbaar is dat je als volwassen hsp ‘jezelf kwijt bent’. Je hebt namelijk nooit echt de kans gekregen om jouw eigen ik te ontdekken.

Het nadeel van het aanpassen is dus dat je jezelf verliest. Door het continu aanpassen en over je grenzen heen gaan, vergeet je je eigen behoeften, waarden en normen. Daarom kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om te bedenken wat jij wil, waar jij voor staat. Dit is immers ver weg gestopt en gekleurd door alle meningen en ervaringen van anderen. Helaas kom je daar pas na jaren achter en is het een zoektocht naar je ware ik.

Gelukkig is dit natuurlijk niet voor alle hsp zo. Mocht je jezelf hierin herkennen, wees dan niet te streng voor jezelf. Aan het verleden kan je niets meer veranderen. Probeer vooruit te kijken en ga op zoek naar jouw ware ik, want die is het waard om er te zijn!

Liefs Sannie

P.s. heb je vragen naar aanleiding van dit blog kan je mij een mailtje sturen.

Boekentip Inspirerend leven: Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit als krachtIn ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ geeft Carolina Bont de informatie en diepgang over hoogsensitiviteit waar een nieuwe generatie naar op zoek is. Ze presenteert dit onderwerp, dat enorm in de belangstelling staat in een nieuwe vormgeving. Dit is het basisboek over hooggevoeligheid. Bestel jouw exemplaar voor € 20,- bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

 

  •  *
  • Blijf op de hoogte en schrijf je voor de nieuwsbrief van Inspirerend Leven 
    Ontvang elke zondag gratis de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop en nog veel meer. Ruim 50.000+ lezers gingen je voor.
  •  *
  •  *
  •  *

1 reactie

Avatar
godelieva peeters 30 december 2017 - 15:25

IK DENK DAT IK MIJ HIERIN ERKEN, BEN ZEKER

Reply

Laat een bericht achter