Bewustzijn

Celbewustzijn: zo maak je contact met je cellen en stimuleer je zelfheling

Door Gastauteur
Celbewustzijn: zo maak je contact met je cellen en stimuleer je zelfheling

Contact maken met je cellen heeft enorme voordelen. Je kunt zo je cellen opdrachten geven, meer in het nu leven en helen. In dit artikel legt Susan Aposhyan, psychotherapeut en Embodied spiritualiteit-expert, je uit waarom het zo belangrijk én bijzonder is om je bewust te worden van je cellen en geeft ze een korte oefening om dit bewustzijn te trainen.

Als we ons weer het bestaan van onze cellen herinneren kan dat de ingang zijn tot een bijzondere ervaring.

Belichaamde spiritualiteit en celbewustzijn

‘Belichaamde spiritualiteit’ is geen kwestie van geloven of een bepaalde filosofie aanhangen maar vooral een sterk gevoel van levendigheid in het moment zelf.

Vanuit het ervaren van ons lichaam als een verzameling sensaties kunnen we ons verplaatsen naar het voelen van ons lichaam als een energieveld. Door ons zintuiglijk bewustzijn te trainen groeit onze aandacht, zowel in de breedte als in de diepte. We worden steeds gevoeliger voor steeds subtielere sensaties. Voorbij de sensaties die met onze gevoelszenuwen worden gedetecteerd kunnen we pulsatie gaan voelen, die indirect gedetecteerd wordt via de minuscule beweginkjes die zij produceert in de weefsels die door het zenuwstelsel worden bewaakt. Zo worden we ons op een steeds diepere laag bewust van ons lichaam: uiteindelijk helemaal tot in onze cellen. Celbewustzijn is een belangrijke schakel tussen sensatie en pulsatie, bewustzijn en aanwezigheid.

De enorme voordelen van bewustzijn van je cellen

Bruce Lipton, een celbioloog, leert ons dat cellen op twee manieren kunnen functioneren: voor groei of bescherming. ‘De menselijke bloedvatcellen die ik op Stanford bestudeerd heb lieten zowel een microscopische anatomie zien voor het leveren van voeding als een compleet andere microscopische anatomie voor het geven van een beschermingsreactie,’ schrijft hij. ‘Beide structuren tegelijkertijd bieden konden ze niet.’

In elk menselijk lichaam bevinden zich ongeveer 37 triljoen cellen. Hoeveel van jouw cellen zijn nu in een groeistand en hoeveel bevinden zich in een beschermingsstand? We hebben momenteel nog geen methode om dit te meten maar kunnen wel een hypothese opstellen.

Laten we eens speculeren dat we in een extreme situatie waarbij we de dood heel snel naderen misschien minder dan 50 procent cellen in groeistand hebben. Hoe dichter we de dood naderen, des te meer dit percentage richting nul zou gaan. In de normale waaktoestand van iemand die gewoonlijk zijn lichaam vermijdt is er mogelijk minder dan 65 procent van de cellen in groeistand. Zou ik als ik voor langere tijd in mijn meest wakkere toestand ben tot 85 procent kunnen komen? Wie weet?

Alleen al het feit dat we ons de bewustzijnstoestand van onze cellen voorstellen voelt ontwakend. Zo’n meetlat voor het functioneren van onze cellen kunnen we gebruiken om gevoel voor onze belichaming te krijgen. Weliswaar is het slechts hypothetisch maar het helpt ons belichaming niet al te reductionistisch te zien. Belichaming is te complex om simpelweg een zaak van in of uit ons lichaam te zijn. Celbewustzijn geeft een extra dimensie – diepte en breedte – aan onze ervaring van belichaming.

Celbewustwording ontwikkelen

Celbewustzijn ontwikkelt zich door er tijd en aandacht aan te besteden. Wen allereerst aan deze nieuwe gedachte over je cellen. Laat dit uitgroeien tot bewustwording van je cellen. Zie hoe die bewustwording via meer sensaties en meer energie beweegt naar celbewustzijn.

Alexis Carrel, een Nobelprijswinnaar voor de Fysiologie uit de twintigste eeuw over de onsterfelijkheid van cellen:

De cel is onsterfelijk. Het is vooral de vloeistof waarin hij drijft die degenereert. Als je op gezette tijden de vloeistof ververst en de cellen geeft wat ze nodig hebben aan voeding kan, voor zover wij weten, de pulsatie van leven eeuwig doorgaan.’

Als we ons weer het bestaan van onze cellen herinneren kan dat de ingang zijn tot een bijzondere ervaring. Als we ons onze cellen weer vaker herinneren beginnen we ze ook te ervaren. Het gaat niet zozeer om het voelen van nieuwe sensaties maar meer om een subtiele verschuiving in waarneming. Het gaat meer om binnengaan dan van buitenaf observeren. Het is een ontmoetingspunt tussen onze pulserende fysiologie, ons vloeibare lichaam en veeleer ons gevoel van heelheid dan ons zelfgevoel. Het is een ervaring waarin we na verloop van tijd rusten.

Onze cellen staan elk moment van elke dag tot onze beschikking. Wanneer je ook maar hulp nodig hebt, verschuif dan je bewustwording naar je cellen, zoals in de eerdere meditatie, al is het maar voor even. Het kan je niet alleen in contact brengen met een nagenoeg onuitputtelijke bron, het kan je ook leiden naar voorheen ongekende oplossingen. Als je zin hebt kun je het nu meteen proberen met de onderstaande oefening.

Naarmate je pad van belichaamde spiritualiteit zich ontvouwt kan celbewustzijn een grotere rol gaan spelen. In elk aspect van belichaming kan de dimensie van celbewustzijn worden meegenomen. Als je je langdurig wijdt aan belichamingsoefeningen is het mogelijk dat er sensatie en bewustwording worden gewekt bij elke cel in je lichaam.

Oefening: contact maken met celbewustzijn

Waar je ook bent, wat je ook doet: stop even. Denk je eens in, stel je eens voor en voel eens dat je een opeenhoping bent van 37 triljoen menselijke cellen en 270 triljoen bacteriële cellen. Deze bacteriën bevinden zich grotendeels in je ingewanden om je te helpen bij de vertering. Al dat leven! In iedere cel ontluikt iedere seconde levensactiviteit, vinden miljoenen chemische creaties en oplossingen plaats. Wat voel je als je je bewust wordt van je cellen? Wat gebeurt er wanneer je je cellen geestelijk vrijmaakt om te creëren, om gewoon te doen wat ze op dit moment willen doen? Merk gebieden in je lichaam op waarin je meer levendigheid voelt, en laat die levendigheid zich verspreiden naar de gebieden die meer verdoofd of afgesneden voelen.

Dit is een fragment uit: Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Wil je nog meer leren over het contact maken met je cellen en je lichaam? 'Embodied spiritualiteit' van Susan Aposhyan neemt je mee in de wondere wereld van belichaamde spiritualiteit. Want spiritualiteit is niet alleen een 'hoofd'-zaak!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Deze artikelen helpen je verder met het contact maken met je cellen en lichaam:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?