Spiritualiteit

Embodied spiritualiteit: zo kun je trauma’s, fysieke klachten en oude emotionele patronen helen

Door Gastauteur
Embodied spiritualiteit: zo kun je trauma’s, fysieke klachten en oude emotionele patronen helen

Oude patronen en trauma’s blijven vaak nog lang nadat ze hun dienst bewezen hebben (onbewust) aanwezig. Het is belangrijk om alle oude patronen die in ons lichaam zijn verankerd op te graven, te erkennen, tot uitdrukking te brengen en op te ruimen om een fijn leven te leven. Susan Aposhyan, psychotherapeut en embodied spiritualiteit-expert, legt je in dit artikel uit wat de sleutel is tot het oplossen van deze problemen.

Hoe meer we ons bekwamen in belichaming, des te meer we geneigd zijn tot compassie voor, verbinding met en oog voor de wereld om ons heen.

Embodied spiritualiteit (belichaamde spiritualiteit)

Een van de basisprincipes van embodied spiritualiteit (belichaamde spiritualiteit) is dat we allemaal daar moeten beginnen waar we zijn, zoals we zijn, met wat er ook op dit moment in dit lichaam opkomt. Op een bepaald niveau is onze individualiteit een rare draaikolk van gedachtes, emoties, sensaties en overtuigingen die zich van moment tot moment voordoen in ons lichaam. Als we ons daarvan bewust zijn kunnen we uit die draaikolk oprijzen naar een heldere, open ruimte die resoneert met de wereld om ons heen. Van hieruit kunnen we gaan samenwerken om de mensheid wakker te schudden en te voorkomen dat zich een planetaire crisis voordoet die ons einde zou kunnen betekenen. Ook al komen we allemaal van een andere plek, met andere gezichtspunten: we zitten echt allemaal in hetzelfde schuitje.

Hoe meer we ons bekwamen in belichaming, des te meer we geneigd zijn tot compassie voor, verbinding met en oog voor de wereld om ons heen. Dit wederzijds ontvouwen van innerlijke bewustwording en uiterlijke expressie is de sleutel tot het begrijpen van de verbinding tussen belichaming en spiritualiteit.

Belichaamde spiritualiteit is een benadering van het leven die zegt dat hoe vertrouwder we raken met de diverse aspecten en lagen van ons leven als lichamelijk wezen, des te meer verbonden en betrokken we zullen zijn met anderen en met de wereld van al onze innerlijke en uiterlijke ervaringen.

Wat embodied spiritualiteit niet is

Als mensen het hebben over belichaming wordt het lichaam meestal vooral cognitief benaderd. Ze blijven steken in de wereld van ideeën, waarin nagedacht wordt over het lichaam dat verteld wordt wat het doen moet. Deze ideeënwereld wordt maar al te vaak gecombineerd met gangbare culturele opvattingen over hoe het lichaam eruit zou moeten zien, zou moeten voelen en zou moeten zijn. Ik wil het woord embodiment graag weer claimen ten behoeve van iets wat wijzer en wilder is.

Waar alle overige schepsels op de planeet hun belichaming laten zien, hebben wij volwassen mensen dat systematisch in onszelf proberen uit te schakelen. We kunnen embodiment definiëren als de voortdurende, volledige en vrije stroom van cognitie, emotie en gedrag die door ons lichaam heen gaat. Praktisch gesproken betekent dit dat alles wat zich voordoet in ons wezen organisch tot uitdrukking mag komen in ons gedrag. Is dat iets gevaarlijks wat tot chaos leidt? Niet echt.

Contact met je lichaam

In veel vormen van psychologie, spiritualiteit en lichaamswerk bestaat interesse voor belichaming. Willen we daarbij voorbij het cognitieve gaan, dan zullen we ons lichaam heel direct moeten benaderen. We zullen de tijd moeten nemen om ook aandacht te hebben voor lichamelijke sensaties, de taal van het lichaam. We moeten de delicate kunst leren verstaan waarbij we de fysiologie van ons lichaam laten terugkeren bij gezonde vrijheid. Uiteindelijk moeten we feitelijk alle oude patronen die in ons lichaam zijn verankerd opgraven, erkennen, tot uitdrukking brengen en opruimen. Deze patronen, die ons veilig in leven hebben gehouden toen ze ontstonden, blijven vaak nog lang nadat ze hun dienst bewezen hebben aanwezig.

Trauma’s, oude pijn en emotionele patronen helen

Ik heb gezien dat belichamingsoefeningen mensen helpen bij het genezen van hun fysieke klachten, het oplossen van oude, diep ingebedde emotionele patronen, het zichzelf bevrijden van de tirannie van trauma en het uitstralen van veel meer vriendelijkheid en leiderschap. Bovendien heb ik dit allemaal zelf ervaren. Ik ben een bescheidener, vriendelijker en optimistischer mens geworden.

Natuurlijk zijn er geen garanties en zal de weg vol hobbels en kuilen zijn, maar als we belichaming open en volwassen benaderen lijkt het erop dat het oneindig loont om ons erin te verdiepen.

Belichaamde spiritualiteit laat zich op allerlei manieren zien: mindfulness, meditatie, centrerend gebed, yoga, soefisme, ecodharma en methoden die op het hart gericht zijn. Het kan op deze en veel andere manieren succesvol worden beoefend en je kunt de lessen en oefeningen in Embodied Spiritualiteit gebruiken ter ondersteuning van welke spirituele weg je ook volgt.

4 basisstappen om te beginnen met embodied spiritualiteit

Dit zijn de vier basisstappen die je helpen om belichaamde spiritualiteit uit te oefenen om je trauma’s, oude pijn en emotionele patronen te helen:

1. Open je hart.
2. Voel je lichaam.
3. Laat je raken door dat wat je in je hart en lichaam ontdekt.
4. Ontdek hoe je hart, je lichaam en de wereld elk moment opnieuw in elkaar overgaan.

We kunnen ze nog eenvoudiger benoemen: open, voel, laat toe, verbind. Ik hou van deze eenvoud – en toch, zoals je zelf vast ook al gemerkt hebt, is dit lastige materie.

Embodiment staat voor een groter bewustzijn van ons lichaam als bron van kennis en spirituele groei.

Dit is een fragment uit: Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Leer je lichaam te ervaren als bron van kennis en spirituele groei in 'Embodied spiritualiteit' van Susan Aposhyan.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over trauma:

 

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reactie
  1. Nadi 19 mei 2022 - 13:04
    Reply

    Ik ben heel benieuwd naar dit boek!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?