Spiritualiteit

Trauma: waarom het belangrijk is om je innerlijke kind, je voorouders en verloren delen van jezelf te helen

Door Mary Mueller Shutan
Trauma: waarom het belangrijk is om je innerlijke kind, je voorouders en verloren delen van jezelf te helen

Spirituele heling gaat ervan uit dat we niet met een schone lei geboren zijn. We dragen de verhalen van onze voorouders bij ons: hun trauma’s, overwinningen en gaven. Mary Mueller Shutan, auteur van Gids voor spiritueel ontwaken, legt uit hoe jij weer heel kunt worden. “Belangrijk is de heling van je innerlijke kind, je voorouders, verleden levens, archetypes en aspecten van jezelf die je bent kwijtgeraakt.”

Om spiritueel te helen moet je kijken naar wat er losgebroken is in jou. Je moet kijken naar wat jou gescheiden houdt van de realiteit en van andere mensen, de aarde en Spirit.

Fysieke lichaam: wat je kunt zien en vastpakken

Ik ga in dit artikel uit van vier verschillende lichamen. Elk lichaam kun je zien als een cirkel; het fysieke lichaam is de kleinste en binnenste cirkel en het spirituele de grootste en buitenste. Alle cirkels hangen nauw met elkaar samen. Je fysieke lichaam is jouw fysieke vorm. De meest vaste vorm van je energie, die je als de ‘realiteit’ beschouwt: de materialistische wereld, jouw organen, spieren, cellen en de aarde. Het is de realiteit die je kunt zien, die wordt onderzocht onder microscopen en die jij met je fysieke zintuigen kunt ervaren.

Emotionele lichaam: emoties stapelen zich op

Je volgende lichaam is je emotionele lichaam. Je emoties zijn energetisch gezien nog steeds ‘vast’. De niet-vertelde verhalen, ongeuite trauma’s, onderdrukte hoop, geluk, woede en verdriet stapelen zich allemaal op in je fysieke lichaam en het gebied vlak om je fysieke lichaam heen. Dit is je aura, die zich tot ongeveer vijftien à dertig centimeter van je lichaam uitstrekt.

Je emoties horen een stroming te hebben, ze moeten in beweging komen. Met een gezond systeem ervaar je alle emoties, maar ze verschijnen in een soort vorm van het weer. Je ervaart misschien een felle zonnestraal of een paar dagen regen. De emoties die jij jezelf niet toestaat om te voelen, die ‘slecht’ of ‘verkeerd’ zijn, leven in je en verzamelen energie. Dit kunnen emoties zoals woede en pijn zijn, maar vaak ook geluk, enthousiasme en passie.

De verhalen die je niet hebt gedeeld, de creativiteit die niet is geuit, jouw authentieke en kwetsbare zelf die wacht om gehoord te worden… Na verloop van tijd wordt deze stapel van ongeuite emoties en verhalen steeds zwaarder en komt die steeds meer vast te zitten in je fysieke lichaam, waardoor je dat fysiek begint te merken.

Geestelijke lichaam: de grote kracht van de geest

Het volgende lichaam is je geestelijke lichaam. De kracht van de geest zorgt ervoor dat jij je eigen beste vriend of ergste vijand bent, je jezelf liefhebt en dankbaar bent óf dat je alles en iedereen haat. De volledige realiteit wordt niet in je hoofd gecreëerd, maar je creëert wel dikke filters om de realiteit te ervaren in je hoofd.

Jouw geloof zorgt ervoor dat je de ware realiteit niet kunt ervaren. Wat jij gelooft over jezelf en de wereld zorgt ervoor dat je niet vrij kunt zijn van het bekende. Je herhaalt trauma’s die je hebt ervaren en verwachtingen van jezelf en de wereld, zonder te weten dat je vrij kunt zijn van die gedragspatronen. Dat je je niet meer als een kind hoeft te voelen dat streeft naar de liefde van zijn ouders. Je hoeft niet meer de patronen uit je jeugd te herhalen in de wereld.

Je geest is minder vast, is soepeler en flexibeler. Door met je geest te werken (door middel van meditatie), leer je dat je niet bent overgeleverd aan je emoties. Je bezit de kracht om ze aan te kunnen. Je kunt leren hoe je moet werken met je gedachten, je geloof onder de loep neemt en je emoties in je lichaam laat stromen, waarna ze je uiteindelijk energie in het leven geven, aan je persoonlijke creativiteit en je passie.

Spirituele lichaam: werken vanuit een spiritueel perspectief

Het spirituele lichaam is het minst vast van al je lichamen. Vanuit elk lichaam kun je neerkijken op het lichaam eronder. Je geestelijke lichaam biedt zicht op je emotionele en je fysieke lichaam. Dit is belangrijk aangezien je niet tot een oplossing kunt komen op hetzelfde niveau als het probleem. Simpel gezegd: je kunt het best werken met je emoties als je het geloof en de gedachten achter die emoties bestudeert. Als je oprecht je geest wilt leren kennen en vrij wilt zijn van je geloof, moet je werken met je spirituele lichaam vanuit een spiritueel perspectief.

Alles is met elkaar verbonden

Spirituele heling biedt jou een ander perspectief dan geestelijke heling. Het grootste verschil is misschien wel de verandering in jouw lineaire perspectief wat betreft de tijd. Bij geestelijke heling wordt er nog steeds waarde gehecht aan jouw tijdlijn; je wordt geboren met een schone lei, waarna je trauma ervaart en in verschillende dingen begint te geloven. Bij spirituele heling laat je die gedachte los en geloof je niet dat je bent geboren met een schone lei.

Je draagt de verhalen van je voorouders bij je: hun trauma’s, overwinningen en gaven. In ons allemaal zitten de verhalen en mythes van onze cultuur, onze wereld en we zijn allemaal verbonden met onze gemeenschappen, ieder persoon en ieder wezen op aarde, door middel van één groot web.

Jezelf bevrijden en helen

We dragen het verleden, het heden en de toekomst van alles en iedereen in ons. Bij spirituele heling moet er naar het verhaal gekeken worden, de mythe, het menselijk bestaan, door een archetypische lens. Door jouw verhaal en mythe te vertellen zie je in hoe alles verbonden is met elkaar. Door goed op te letten, kunnen spirituele healers je hiervan bewust maken en oprecht naar je luisteren.

Het heeft een diep helend effect om je verhaal te vertellen en de mythes, emoties en krachten te begrijpen die jou hebben gemaakt tot wie je bent. Zo begrijp je beter dat je niet alleen bent in je verdriet en dat je niet de eerste persoon bent die zich net als Sisyphus voelt, die constant de bal de heuvel op duwt, waarna die steeds weer omlaag rolt. Door je te realiseren dat je niet meer een rol hoeft te spelen die je pijn brengt in het leven, kun je jezelf bevrijden van het toneelstuk waarin jij gecast bent en van het verhaal waarvan je jezelf hebt wijsgemaakt dat het jouw identiteit is.

Welke delen van jou zijn losgebroken?

Bij spirituele heling is ook de heling van je innerlijke kind belangrijk en van je voorouders, verleden levens, archetypes en aspecten van jezelf die je bent kwijtgeraakt. Ideaal ben je vanbinnen één geheel, waarin alle aspecten van jezelf geaccepteerd en geïntegreerd zijn. Maar je hebt delen van jezelf niet geaccepteerd en deze zijn uiteindelijk losgebroken van het geheel.

Wat healers voornamelijk doen, is kijken naar de losgebroken delen in jou, om je daar bewust van te maken en je te laten focussen op waarom een bepaald deel los staat van jou. Vervolgens kun je dat deel helen en terugbrengen.

Om spiritueel te helen moet je kijken naar wat er losgebroken is in iemand. Je moet kijken naar wat iemand gescheiden van de realiteit houdt en van andere mensen, de aarde en Spirit. Als je niet verbonden bent, ben je ziek, en de healer moet naar dat deel kijken, de reden erachter, en je weer gezond maken.

Bij spirituele heling wordt er ook gekeken naar de vitaliteit en oprechtheid van een persoon. Iedereen heeft een unieke en individuele ziel die een manier zoekt om zich te uiten. Vaak wordt dat op een niet verbonden manier gedaan. Je verliest je vitaliteit in het leven, aangezien de connectie met je ziel ook verbroken is. Bovendien ben je op dat moment niet meer verbonden met de algemene realiteit, inclusief de spirituele realiteit, als je niet verbonden bent met je lichaam, hart, emoties en de boodschap die jouw ziel je probeert te vertellen.

Kosmische hulptroepen

Om in verbinding te staan met je ziel, moet je het licht in jezelf vinden. Dit licht zorgt ervoor dat je verbonden bent met de natuurlijke stroming van het bestaan. Je natuurlijke staat is een veranderende en tijdelijke stroming. Het is aan de healer om erachter te komen wat er vastzit (of niet stroomt) om jou de weg naar je ziel te helpen vinden.

Door verbonden te zijn, vind je jouw doel in het leven en weet je wat je voor anderen kunt doen en dat je niet alleen bent. Healers zijn op zo’n manier verbonden met de spirituele realiteit dat ze kunnen dienen als een soort tussenpersoon. Ze hebben relaties opgebouwd met de spirituele realiteit om anderen in hun gemeenschap te helpen. Ze kunnen fungeren als een soort kaart voor de persoon die op zoek is naar zijn connectie met de spirituele realiteit. Zij helpen de geestenwereld, de overledenen, de levenden en hun gemeenschap.

Om diep te helen, kun je anderen helpen inzien dat ze het gewicht dat ze bij zich dragen, niet alleen hoeven te dragen, dat ze in verbinding kunnen komen met andere mensen, de wereld, hun voorouders en het bovennatuurlijke om steun te krijgen. Iedereen heeft zoveel bronnen van steun om zich heen, zelfs als de wereld gebroken lijkt en jij je alleen voelt in je pijn. Spirituele heling kan ervoor zorgen dat je voorbij je eenzaamheid treedt en jij je meer verbonden voelt met krachten en mensen die je begrijpen en je kunnen helpen helen.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Mary Mueller Shutan schreef met haar Gids voor spiritueel ontwaken een onmisbaar boek voor iedereen die zich op dit pad van ontwaken bevindt. Het boek beschrijft o.a. de twaalf lagen die je ontwaakte staat bedekken. Elke laag bevat verschillende emoties, pijn, verwondingen en patronen. Met de hulpmiddelen en inzichten die in dit boek staan kun je deze lagen één voor één opruimen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mary Mueller Shutan
Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?