Liefde & Relaties

Eerste hulp bij een gebroken hart

Door Mjon van Oers
Eerste hulp bij een gebroken hart

Een gebroken hart kan veel pijn doen. Een afwijzing kan je eigenwaarde aantasten en je moet weer in je eentje leren leven. Je kunt dit echter helemaal aan. Mjon van Oers laat je in dit mooie artikel zien dat je het waard bent om weer verder te leven. Je bent al compleet en je moet juist door de pijn heen om het niet meer te hoeven voelen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Het is het niet waard om door een onbeantwoorde liefde jouw levenskracht en vreugde naar beneden te laten halen.

De eerste voorwaarde voor een liefdesrelatie is dat het wederzijds is. Wanneer je net een relatie hebt verlaten waarin iemand niet meer tot je aangetrokken is, of niet meer van je houdt, of als je er niet in kunt slagen om in een relatie verder te gaan, omdat iemand om wat voor redenen dan ook niet beschikbaar voor je is, dan kan dat een aanslag op je gevoel van eigenwaarde zijn.

Het is een afwijzing. En het is een afwijzing waardoor je flink gewond kunt raken in je hart. Het eerste wat je dan moet doen is om de tijd te te nemen om je hart te helen. Nu zal je misschien zeggen: “Dat is gemakkelijker gezegd (en in dit geval geschreven) dan gedaan.” Ja, toegeven, maar waar het om gaat is dat je de intentie hebt en de beslissing neemt bewust de tijd te nemen om je hart te helen. Het betekent dat je jezelf vertelt dat je in orde bent, maar dat je hart wel wat herstel kan gebruiken.

Overgeven aan het proces

Herstellen van een gebroken hart kost enorm veel energie. Of je emoties nu sterk zijn of niet, je bent je er gewoon meer bewust van tijdens dit proces. Met deze hyper-bewustheid van je emoties begint ook het herstel. Vaak kost het zoveel energie, omdat je dan nog steeds weerstand hebt tegen de emoties. De weerstand die je voelt, kan worden veroorzaakt doordat je de breuk niet volledig wilt accepteren, waardoor je nog meer uitgeput kunt raken.

Het proces is niet gemakkelijk, maar als al het andere faalt, kun je je overgeven. Erken de emoties en sta toe dat het herstelproces tijdelijk de controle over je leven neemt. Verdriet is een pijnlijk, kwellend gevoel, maar het is een noodzakelijk kwaad om de pijn van verlies te erkennen. Het ontkennen van het bestaan ​​van de pijn kan je maken tot iemand die niet in staat is om verder te gaan, of om nog van iemand anders te houden.

Er kunnen momenten zijn dat je veel pijn zult hebben. Je zult misschien het gevoel hebben dat de pijn nooit overgaat. Ja, de pijn van de afwezigheid van je ex zul je voelen. Je zult eerst door de pijn heen moeten om je daarna beter te voelen en verder te kunnen gaan. Er is geen andere manier om er doorheen te gaan. Onthoud daarbij, dat ook deze gevoelens weer voorbij gaan. Ze worden minder en veranderen of verdwijnen.

Verander je gezichtspunt

’De pijn’ betekent niet dat je het je moet laten verwoesten. Je kunt je pijn omzetten in iets productievers. Met het verstrijken van de tijd kan het proces zelfs waardevol zijn. Als je een gevoel volledige ondergaat, neemt het gevoel af en kan het zelfs een grote transformatie teweegbrengen. Dan is er betekenis in de ervaring en is het verdriet zelfs uiteindelijk de moeite waard.

Je hebt waarschijnlijk sterke overtuigingen over de pijnlijke situatie. De kans is groot dat dit perspectief je niet goed doet. Ook maak je aannames over wat de situatie ’betekent.’ Je creëert dan verhalen waar je aan vasthoudt en betekenis aan geeft. Realiseer je dat niets iets betekent totdat jij er zelf betekenis aan geeft.

Als je net als de meeste mensen bent, heb je waarschijnlijk verschillende soorten liefdesrelaties gekend. Wat je ervaring ook is, er zal zowel veel vreugde en liefde als verdriet en woede in je relaties te beleven zijn geweest. Al deze relaties hebben je geholpen te worden wie je nu bent. Wanneer je naar jezelf kunt kijken en ziet dat je je ervaringen er zijn om te evolueren in al je relaties, dan kun je van perspectief veranderen.

Besef dat je op de reis door het leven bent en relaties zijn een belangrijk deel van die reis.

 

Besef je waarde en laat diegene gaan

Neem de positie in van een waarnemer. Je groeit als je een stap terug neemt en van buitenaf kijkt naar de situatie. Je kunt dan zien. dat je de relatie betekenis kunt geven. Op een bepaald niveau besef je dan ook dat die persoon die je liefhad in je leven er was om je te helpen groeien. Als die andere persoon niet kan zien hoe geweldig jij bent, dan is er slechts één ding wat je zelf kunt doen: weglopen. Serieus. Het is tijd om degene die je heeft afgewezen te laten gaan…

Dat deze persoon geen idee heeft hoe waardevol jij bent en wat de waarde is die jij kunt toevoegen aan hun leven. dat is hun probleem, niet de jouwe. Hun verlies is nu hun probleem.

Denk goed na. Zou je iemand in je leven willen, die geen waardering heeft voor alles wat je bent en alles wat je kan zijn? Nee, dat wil je niet. Je wilt iemand die van je houdt en denkt dat je het beste bent wat hen ooit is overkomen. Als dat niet zo is, stop dan met met deze persoon te proberen te overtuigen. Stop met te verwachten dat ze het snappen.

Een andere mogelijkheid is dat deze persoon je waarde wel kent en weet hoe groot je liefde is, maar dat ze zijn niet in een positie zijn om een relatie met je aan te gaan. Misschien zijn ze nog niet klaar met hun vorige relatie. Misschien zijn hun keuzes in het leven anders dan die van jou (werk, locatie, huis). Misschien is het gewoon (nog) niet de juiste tijd en plaats.

Kies voor jezelf en floreer

Ook al gaat het dan op geen enkele manier over het gebrek aan liefde voor jou, het doet nog steeds pijn. Dit is niet iets wat je zomaar kunt veranderen. Laat het zijn voor wat het is. Het is misschien gewoon nu niet de juiste tijd om verder te gaan. Er is dan niets anders wat je kunt doen, dan een plek in je hart voor die persoon open houden, maar ze voor nu zachtjes naar de achtergrond in je leven laten gaan.

Het punt is dat je niet iemand moet willen die je liefde niet wil of kan beantwoorden. Dat doet pijn en dat steekt. Wanneer je daaraan vast probeert te houden, dan is dat niet iets wat liefdevol voor jezelf is.

Ga niet zitten wachten op het moment tot die persoon bereid is om te veranderen en in staat is om je liefde wel te beantwoorden. Wijs gewoon iedereen die jouw liefde niet kan beantwoorden zelf af. Het is het niet waard om door een onbeantwoorde liefde jouw levenskracht en vreugde naar beneden te laten halen.

Je verdient de liefde die komt van een romantische partner die je waardeert en ziet hoe geweldig je bent. Tot die tijd, moet je zorgen dat je de liefde van familie, vrienden en jezelf krijgt.

Als iemand je niet genoeg waardeert om de keuze te maken om een exclusieve, romantische relatie met je te hebben, ga dan verder met je leven. Zorg eerst voor een fantastische relatie met jezelf. Dan kan daarna die liefdevolle persoon in je leven komen, maar dat kan pas als je eenmaal leert om jezelf te waarderen en respecteren.

Je kunt vandaag nog beginnen met jezelf meer te respecteren door degene die jouw liefde niet aanvaardt of waardeert zelf af te wijzen.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Nu je bezig bent met het helen van je gebroken hart, kun je jezelf ook helen van de effecten van giftige relaties. In Detox je liefdesleven, Herstellen van giftige relaties van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Hoe kun je gezonde relaties aantrekken nadat je giftige relaties vaarwel hebt gezegd? Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over het helen van een gebroken hart:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?