Liefde & Relaties

Moederwond: welk type moeder heb jij? (En wat betekent dit voor de relatie met haar?)

Door Hannah Cuppen
Moederwond: welk type moeder heb jij? (En wat betekent dit voor de relatie met haar?)

Als je bent opgegroeid bij een ‘verwonde’ moeder, heeft dit schadelijke gevolgen voor je (liefdes)leven. Hannah Cuppen, auteur van de bestseller Liefdesbang, staat in dit artikel stil bij 4 typen moeders en hoe ze jouw relaties beïnvloeden. “Hoe diep jij je kunt verbinden met andere mensen hangt af van hoe diep jij je verbonden voelt met je moeder.”

Je ontwikkelt hechtingspatronen die jou later in je leven belemmeren bij het aangaan van belangrijke (liefdes)relaties.

Gebrek aan gezonde hechting

De moederwond gaat over de impact van een gebrek aan gezonde hechting met je moeder (of een moederfiguur) en de gevolgen daarvan voor je leven en je relaties, zoals hechte vriendschappen maar ook liefdesrelaties. Hoe diep jij je kunt verbinden met andere mensen hangt af van hoe diep jij je verbonden voelt met je moeder.

Hoe hechtingspatronen je relatie beïnvloeden

Afhankelijk van het type moeder dat we hadden, hebben we bepaalde hechtingspatronen ontwikkeld. Het maakt bijvoorbeeld uit of je een inconsistente moeder had of een behoeftige moeder, een afwezige of een agressieve. Ieder geeft op een eigen manier haar verwonding door aan haar kinderen, vaak onbewust. Kinderen ontwikkelen daardoor hechtingspatronen die hen later in hun leven belemmeren bij het aangaan van belangrijke (liefdes)relaties.

Verwonde moeders: 4 verschillende typen

Er zijn grofweg 4 verschillende typen ‘verwonde’ moeders te onderscheiden. Deze indeling helpt ons om te duiden en (h)erkenning te vinden. Maar deze typen kunnen nooit de exacte realiteit weergeven, die is altijd genuanceerder. Je kunt je moeder bijvoorbeeld in meerdere typen herkennen. Ik geef hier een beknopte uitleg over ieder type en de effecten ervan op de relatie met haar.

1. De afwezige moeder

Het kind met een afwezige moeder geeft het op. Het is te pijnlijk om je te hechten aan iemand die niet werkelijk bij je is.

De afwezige moeder is emotioneel gesloten. Het is de moeder die er niet echt bij is, geen oprechte betrokkenheid toont en niet in staat is om in te tunen op de diepere behoeften van haar kind, vaak omdat ze dit zelf gemist heeft. Het is de moeder die je niet goed kunt voelen, die je niet kunt aanraken, ruiken en met wie je niet kunt omgaan. De emotioneel afwezige moeder is niet aanwezig om allerlei functies van een goede moeder te vervullen, maar het belangrijkste is misschien wel dat haar hart niet beschikbaar is voor haar kind.

Het kind met een afwezige moeder geeft het op; het is te pijnlijk om je te hechten aan iemand die niet werkelijk bij je is. De enige optie is dan om je af te keren en contact te vermijden om een plezierig gevoel te kunnen vasthouden. Het kind leert dat het van geen belang of zelfs gevaarlijk is om behoeften te hebben. Daarom schakelt het behoeften en gevoelens van hechting uit. Het houdt zijn moeder op afstand en gaat het alleen doen. Later in het leven leidt dit vaak tot bindingsangst.

2. De inconsistente moeder

Kinderen met een inconsistente moeder gaan voor haar zorgen en proberen haar te redden.

De inconsistente moeder is minder consequent afwijzend dan de afwezige moeder. Dit is de moeder die er soms wel en soms niet is: het ene moment wordt dit type moeder als liefdevol ervaren en het andere moment als onverklaarbaar afwijzend. Ze is onvoorspelbaar, zodat kinderen niet weten wat ze kunnen verwachten.

Kinderen met een inconsistente moeder ontwikkelen een angst dat de moeder als hechtingsfiguur weggaat. Ze leren scannen op veiligheid en beschikbaarheid van de moeder, waarmee ze de focus buiten zichzelf leggen. Ze passen zich aan en leveren buitengewone inspanningen om de geruststelling van hun moeder te krijgen. Ze gaan voor haar zorgen en proberen haar te redden. Ze verliezen daarmee het besef van eigen behoeften en grenzen. Dit hechtingspatroon uit zich later als verlatingsangst.

3. De behoeftige moeder

Als kind van een behoeftige moeder voel jij je verzwolgen en verstikt.

De behoeftige moeder is onvervuld in zichzelf. Ze kampt met een innerlijke leegte, een gemis in haarzelf, dat ze (onbewust) via haar kind opgevuld wil krijgen. Dit is de moeder die te veel doet, die haar kind smoort met haar eigen wil, allemaal goed bedoeld. Ze is overmatig betrokken, maar haar betrokkenheid is niet afgestemd op het kind. Ze heeft haar kind voortdurend nodig voor zichzelf. Ze zoekt de controle over het kind en wil het vasthouden in een gouden kooi.

Kinderen van een behoeftige moeder voelen zich verzwolgen en verstikt. Ze kunnen niet ontspannen en zichzelf zijn door een moeder die steeds op hun huid zit. Ze ervaren de claim van hun moeder en het verraad dat het niet om hen gaat, maar om haar. Zij gaan juist rigide grenzen stellen om hun eigen territorium te bewaken. Dit hechtingspatroon leidt vaak tot bindingsangst in latere relaties.

4. De agressieve moeder

Kinderen van een agressieve moeder ontwikkelen zelfsaboterend en zelfdestructief gedrag zoals verslavingen, eetstoornissen of een gebrek aan zelfzorg.

Deze moeder is zelf de bron van frustratie, pijn en trauma en soms ook van geruststelling, wat voor optimale verwarring zorgt. Deze moeder vindt het lastig dat je er bent en dat ze iets met je moet. Ze zegt: ‘Niet nu, ik heb geen tijd, ga weg. Je irriteert me, ik kan je er niet bij hebben.’ Ze geeft je het gevoel dat je te veel bent. Ze deelt als het ware voortdurend emotionele ‘tikken’ uit. Dit kan aanvallend zijn of vernederend, beledigend, agressief of passief. Ze is vaak meedogenloos kritisch en ze houdt willens en wetens haar liefde achter.

Kinderen van een agressieve moeder gaan zichzelf afwijzen. De sterke zelfkritiek zorgt ervoor dat hun innerlijke wereld niet meer als veilig wordt ervaren. Ze bouwen forten binnen en buiten zichzelf om alle echte gevoelens buiten te houden. Ze ontwikkelen zelfsaboterend en zelfdestructief gedrag zoals verslavingen, eetstoornissen of een gebrek aan zelfzorg. Ze gaan zich vervreemd voelen van zichzelf en van de wereld om hen heen. Bij dit hechtingspatroon kunnen de polen bindingsangst en verlatingsangst elkaar in hevige mate afwisselen. Er is dus geen consequent patroon. Verschillende hechtingsstijlen kunnen door elkaar lopen met een grote mate van verwarring en angst.

Intens helingsproces

Als je onveilig gehecht bent, ben je zeker niet alleen. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven, tenzij we onze patronen doorbreken. Onveilige hechting hoeft zeker niet permanent te zijn. Daarvoor moeten we wel bereid zijn een diep helingsproces aan te gaan. Dat kan intens zijn, maar je gaat er zeker de ‘liefdevolle’ vruchten van plukken.

Live webinar ‘Hoe de moederwond jouw liefdesrelaties saboteert’

Hannah CuppenIn samenwerking met Hannah Cuppen organiseren we op 18 november 2023 een webinar over de moederwond. Een moederwond (en/of vaderwond) heeft als gevolg dat je onveilig gehecht raakt en je hart en/of bekken geblokkeerd raken. Dit heeft grote gevolgen voor je vermogen om je te verbinden met een partner.

In het webinar vertelt Hannah Cuppen je over de moederwond, wat de gevolgen zijn, wat voor effect het heeft op je liefdesrelaties en hoe je de moederwond kunt helen. De eerste 1,5 uur zal Hannah een talk geven, daarna zal er ongeveer een half uur ruimte zijn voor vragen.

Op zaterdag 18 november van 10:30 – 12:30 uur ben je van harte welkom bij het live webinar. Een ticket kost € 22,50. Lukt het je niet om het webinar bij te wonen? Dat is geen probleem! Als je je inschrijft zul je namelijk achteraf een link ontvangen waarmee je het webinar kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.

Schrijf je nu in

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: Hannahcuppen.nl

Korting op de online training Moederwond

De online training Moederwond gaat over de impact van een gebrek aan gezonde hechting met de moeder (of moederfiguren) en de gevolgen ervan op latere belangrijke relaties, hechte vriendschappen én liefdesrelaties.

Wil je jouw moederwond helen en daarmee beschikbaar worden voor gelijkwaardige en intieme relaties, dan helpt deze online training je stap voor stap door je proces van heling. Je bestelt de online training Moederwond tijdelijk van € 197,- voor € 157,-! De actie is geldig t/m 18 november 2023. Schrijf je direct in.

Liefdesbang

Liefdesbang

Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de moederwond en vaderwond:

Deel dit artikel online
Hannah Cuppen
Hannah Cuppen

Hannah Cuppen is therapeut en trainer. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst en schreef hierover de bestseller Liefdesbang en het bijbehorende werkboek Liefdeskunst. Ook schreef ze Liefdesroep over het volgen van je hart.

Reacties
  1. Patricia torregrosa 26 januari 2023 - 19:59
    Reply

    Wauw heel confronterend

  2. caroline smit 11 november 2023 - 09:35
    Reply

    Mooi om te lezen, ik heb laatst ook alle podcast afleveringen geluisterd en die gaven ook zo veel info en inzicht Dank!! (die met Rachel en ook Marianne!) ik heb 1 vraag, bij mij gaat de inconsistente moeder niet op maar heb ik dat zo ervaren bij mijn vader, weliswaar in lichte mate. Is daar dezelfde theorie dan zo op te leggen?! hartelijke groet Caroline

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?