Spiritualiteit

5 rituelen om het nieuwe jaar sterker dan ooit te beginnen

Door Redactielid
5 rituelen om het nieuwe jaar sterker dan ooit te beginnen

Het nieuwe jaar geeft je de mogelijkheid om met een schone lei te beginnen, zowel mentaal als fysiek en spiritueel. Het is een tijd om de ‘oude jij’ los te laten, stil te staan bij alles wat je het afgelopen jaar bereikt hebt en weer opnieuw te beginnen met nieuwe, frisse energie. Probeer de komende week een van deze rituelen rondom de vijf elementen en je zult 1 januari wakker worden met enorm veel motivatie om van 2024 jouw beste jaar ooit te maken.

Het aarde-ritueel om te gronden

Verbind je met je wortels en met waar je vandaan komt, met wat jou voedt. Dit ritueel helpt je om als het ware ‘onkruid’ te wieden, zodat je kunt groeien vanuit een solide basis.

Aarde gaat over met je handen bezig zijn en de materiele wereld. Daarom bestaat dit ritueel uit een creatieve bezigheid vanuit intentie. Steek een kaars aan, sta stil bij hoe je lichaam contact maakt met de aarde en zet de intentie om te creëren zonder afhankelijk te zijn van de uitkomst. Tijdens jouw ritueel luister je als het ware met je handen en je zintuigen wat het ritueel jou wil vertellen.

Kies wat bij jou past en laat je inspireren door een activiteit die je verbindt met de tradities van het gezin waar je uit komt of de mensen bij wie je je het meest thuis voelde: ga je een taart bakken omdat er altijd iets te vieren is, ook als er niemand jarig is? Ga je een kerststukje of bloemschikking maken om te zien dat in de natuur niets met elkaar vloekt? Ga je schilderen (misschien op nummer?) om te eren dat veel kleine acties leiden tot een groter geheel? Misschien ga je kleien zonder doel en gooi je alle kleuren door elkaar juist omdat dat vroeger nooit mocht. Sluit jouw creatieve ritueel af door het project los te laten en schrijf over het proces. Deze inzichten zullen je in het nieuwe jaar ondersteunen.

Aards mantra: ‘Root to rise’, ofwel durf te wortelen zodat je kunt oprijzen.

Het water-ritueel om flow te vinden

Laat je obstakels oplossen en vind de weg van de minste weerstand. Dit ritueel helpt je om te laten stromen in je leven wat is vastgelopen zodat je acceptatie kunt vinden in wat is.

Water gaat erover dat je niet overal invloed op hebt en leert ons dat tegen de stroom in zwemmen niet eeuwig vol te houden is. Tijdens jouw water-ritueel laat je het water letterlijk over je heen lopen. Kies een druilerige regendag uit en kleed je op een wandeling. Voordat je de deur uit gaat, leg je voor je terugkomst een envelop, een vel papier en een pen klaar. Op de envelop schrijf je jouw intentie voor de wandeling. Misschien is dat nieuwsgierigheid en acceptatie.

Loop de deur uit en volg je voeten terwijl de regen op je valt. Of je voor een boswandeling kiest of door een stad heen zwerft, laat tijdens deze druilerige wandeling als het ware alles over je heen komen. Merk op dat alles op zijn eigen manier stroomt: het verkeer, voetgangers, stroompjes water langs ramen. Hoe kun jij met zo min mogelijk weerstand de wandeling maken?

Bij thuiskomst droog je jezelf met liefde af en schrijf je een brief naar jezelf toen je de deur uit liep eerder die dag. Wat heb je geleerd over obstakels en over het stromen van alles om je heen? Zie het als een liefdesbrief voor jezelf die je kunt herlezen op regenachtige dagen.

Watermantra: ‘Panta rhei’, ofwel alles stroomt.

Het vuur-ritueel om weg te branden wat niet langer nodig is

Vuur verteert wat zijn beste tijd heeft gehad en zet dood materiaal om in een levende vlam. Dit ritueel helpt je om ruimte te maken zodat je meer tijd en energie overhoudt om te doen waar je passie voor hebt.

Vuur brengt leven en verwoest, waardoor het een krachtig en ongrijpbaar element is. Voor dit ritueel heb je een kaars nodig en een vuurvaste schaal, bijvoorbeeld een ovenschaal, en een bak zand voor de veiligheid. Zorg dat je de ruimte goed ventileert of doe je ritueel buiten.

Steek de kaars aan en kom bij jezelf. Kijk naar de afgelopen tijd in je leven en wat er allemaal gebeurd is. Schrijf op briefjes de dingen die je bezig hebben gehouden, van groot tot klein.

Als je naar al die briefjes kijkt, welke dingen zou je het liefst nooit meer terug willen zien? Verbrand deze briefjes in de kaars met een gebed naar het universum: dit ligt achter mij en neem ik niet met me mee.

Bekijk de overgebleven briefjes. Welke dingen waren routine, waar je niet per se blij of boos van werd, die gewoon moesten van een ander of van jezelf? Verbrand deze briefjes met een gebed van dankbaarheid voor het onderhoud dat je mocht doen in je leven.

De overgebleven briefjes bevatten de dingen die goed waren en waar je fijne herinneringen aan hebt. De keuze is aan jou: welke briefjes ga je op jouw spiegel of op een andere plek bewaren omdat ze goed waren en je er meer van wil? Of ga je een laatste verbrandingsronde aan en kies je voor overgave?

Sluit jouw ritueel af met een brandschoon gevoel.

Vuurmantra: ‘Ontsteek een lichtend vuur dat nooit meer dooft’.

Het lucht-ritueel om vrijuit te ademen

Lucht helpt je hoge hoogtes te bereiken en weids te leven. Dit ritueel helpt je om vrijheid te ervaren en je stem te laten horen.

Dit is het leukste en misschien ook wel het moeilijkste ritueel. Waar krijg jij een volle buiklach van? Je kent het soort wel: het borrelt op van binnen en is bijna niet te houden. Is het vaak met die ene vriend of vriendin? Een comedyshow waar je stuk om gaat? Kattenfilmpjes op YouTube? Bloopers van je favoriete serie?

Als luchtritueel ga je actief op zoek naar de buiklach en stel je jezelf ervoor open om verrast te worden. Zeker als serieuze volwassenen vergeten we nog wel eens om hartelijk om het leven te lachen of vinden we dat het allemaal wat kalmer mag. Kies er in jouw luchtritueel voor om ten volste te lachen en de vrijheid te ervaren van deze menselijke ervaring. Als je het lastig vindt, of het is al even geleden dat je zo kon lachen, voel je vrij om er eerst over te schrijven. Wat weerhoudt je ervan, wat zou je nodig hebben, welke blokkades herken je bij jezelf? Ieder klein grinnikje is welkom!

Luchtmantra: ‘The sky is the limit’, ofwel de lucht is de enige grens.

Het ether-ritueel om je connectie met het Hogere te eren

Ether is dat wat tussen alle elementen is, dat wat alle elementen met elkaar verbindt. Zo is het ook met jouw connectie met het Hogere, het Universum of hoe je het ook een naam wilt geven.

Een wandeling, een kaarsje aansteken, koekjes bakken en hard lachen: misschien had je andere rituelen in gedachten dan een fijne invulling van je feestdagen met aandacht? Het element ether gaat juist daarover, over de ruimte tussen de elementen. Ether is wat alle elementen met elkaar verbindt en zo is het ook met jouw connectie met het Hogere. Met dit spirituele ritueel waarin alle elementen samenkomen, eer je dat je een spiritueel wezen bent met een aardse ervaring.

Dit ritueel komt uit De rijkdom der rituelen van Mara Branscombe:

Schoon je energieveld op en verbind je met de elementen

Intentie: Je dagelijkse stress loslaten en je verbinden met de vijf elementen voor zuivere energie, vernieuwing en de integratie van lichaam, geest en ziel.

1 Ga op een comfortabele plek zitten en doe je ogen dicht.

2 Visualiseer dat je op een plek in de natuur bent die je heel fijn vindt en waar je je rustig en op je gemak voelt. Stel je voor hoe je omgeving eruitziet en voel de energie die ervoor zorgt dat de planten, de bomen en de bloemen kunnen groeien. Verwelkom de geaarde energie van de aarde in je lichaam. Concentreer je op de onderste helft van je lichaam en stel je voor dat je echt met Moeder Aarde bent verbonden en door haar warmte wordt omarmd.

3 Haal zes keer diep en volledig adem om je met de aarde te verbinden.

4 Verwelkom nu het element water. Je kunt bijvoorbeeld een stromend beekje visualiseren. Verwelkom ook de stroom van water in je heupen, je bekken en je onderbuik.

5 Adem zes keer volledig in en uit terwijl je de stroming en de zachtheid van de energie in je lichaam en in je leven verwelkomt.

6 Ga nu naar het element vuur en visualiseer daarbij een kaarsvlam. Zie de heldere kleuren van de vlam en verwelkom deze energie van hartstocht in je zonnevlecht.

7 Haal zes keer volledig en diep adem. Laat de vlam van de kaars bij elke ademhaling helderder worden. Laat de kleuren door je lichaam en geest wervelen.

8 Visualiseer het element lucht. Stel je de lucht voor. Zijn er wolken of is de lucht helder? Waait er een zacht briesje of een krachtige wind? Stel je voor dat zware emotionele energie in je hart wordt opgeruimd. Stel je voor dat het element lucht nu frisse en heldere energie door je hele lichaam laat stromen.

9 Haal zes keer volledig en diep adem om het bevrijdende gevoel dat de lucht je geeft te verwelkomen.

10 Visualiseer nu het element ether. Richt je aandacht op de energie die overal om je heen aanwezig is. Stel je de transformerende en scheppende kracht voor van de vitale levensessentie. Visualiseer de energie van de sterren waaruit je lang geleden bent voortgekomen. Dit alles is een deel van jou. Stel je voor dat het element ether, het mysterie van het goddelijke, om je heen en in je wervelt, en je verbindt met de goddelijke spirituele essentie van het leven.

11 Haal zes keer volledig en diep adem terwijl je jezelf met deze levende en expansieve energie vult.

12 Richt je aandacht nu weer op je ademhaling en op de ruimte om je heen, en ga na of er in je iets is veranderd.

13 Wees rustig getuige van eventuele veranderingen in hoe je naar iets kijkt of in je houding ten opzichte van iets, en verwelkom deze frisse energie terwijl je verdergaat met je dag.

14 Bedenk een positieve affirmatie die in jou resoneert en waarin je ‘ik ben’ en ‘ik zal’ gebruikt. Als je bijvoorbeeld zowel een vurige als aardse energie wilt voelen, zou je kunnen zeggen: ‘Ik ben een zinderend vuur van geaarde energie. Vandaag zal ik mijn evenwichtige, stralende zelf op alle manieren laten ontbranden.’

15 Herhaal deze uitspraak drie keer en schrijf hem op. Gebruik de affirmatie gedurende de dag als je even aan je innerlijke vuur en stralende zelf herinnerd moet worden.

40 dagen Soulwork

40 dagen Soulwork

  • Zou je je meer willen verdiepen in de helende energieën van de vijf elementen?
  • Dan is de online cursus 40 dagen Soulwork van Mara Branscombe iets voor jou!.
Bekijk deze cursus

De rijkdom van rituelen

De rijkdom van rituelen

Mara Branscombe beschrijft in 'De rijkdom van rituelen' uitgebreid wat rituelen voor jou kunnen betekenen en biedt een keur aan inspiratie

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Redactielid
Redactielid

Op de redactie van Inspirerend Leven help ik bloggers om hun verhalen tot hun recht te laten komen. Door verhalen te delen en elkaar te inspireren kunnen we de wereld net een beetje mooier maken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?