Spiritualiteit

Ben jij spiritueel aan het ontwaken en voel jij je vaak eenzaam?

Door Mary Mueller Shutan
Ben jij spiritueel aan het ontwaken en voel jij je vaak eenzaam?

Eenzaamheid en het gevoel dat je afgezonderd bent van de wereld, zijn dingen die vaak voorkomen bij mensen tijdens hun spirituele reis. Hoe meer bewust je wordt, hoe meer je het idee krijgt dat je afgezonderd raakt. Dit idee kan tussen je oren zitten of het kan daadwerkelijk het geval zijn, omdat je misschien over andere ervaringen en informatie beschikt dan andere mensen in de wereld.

Soorten ontwakingen

Over de hele wereld ervaren mensen een spirituele ontwaking op verschillende manieren. In het begin kun je een erg afgezonderd gevoel krijgen. Een van de gekste dingen die ik in mijn carrière heb meegemaakt, is dat mensen met echte paranormale krachten of mensen die een diepe spirituele ontwaking hebben meegemaakt, de ervaring als negatief of lastig beschouwen en een afgezonderd gevoel krijgen (dit was aanvankelijk en heeft misschien nog een tijdje na het ontwakingsproces geduurd).

Dit terwijl mensen die geen paranormale krachten hebben (of wel hebben, maar geen extreme) of die een lichte spirituele ontwaking hebben meegemaakt, uitgebreid hun omgeving over hun ervaring vertellen en dingen doen zoals in een supermarkt op mensen afstappen en ze mededelen dat hun dode tante aanwezig is.

Soms hebben ze het zelfs over hun kundalini-ontwaking, ook al hebben ze geen idee wat die inhoudt. Dat is gewoon hoe de wereld in elkaar steekt en het is een interessant fenomeen. Mensen met echte paranormale krachten zullen zich echt afgezonderd voelen na een ontwaking, vooral als de ontwaking intens was of een impact op hun leven heeft gehad. Vervolgens zullen ze een heel ander beeld van de maatschappij krijgen dan wat anderen als de realiteit beschouwen.

Paranormaal begaafd

Aanvankelijk, als je net een nieuw bewustzijnsniveau krijgt, zonder je je automatisch af, maar dit komt ook omdat zo’n ervaring geen besproken onderwerp is in onze maatschappij. Als je gevoelig of paranormaal begaafd bent of meer ziet dan alleen wat acceptabel is in onze cultuur, krijg je vaker te maken met traumatische ervaringen omdat je anders en veel dieper denkt, voelt of ziet dan anderen.

Je stelt bijvoorbeeld vragen die bij anderen nooit zouden opkomen. Je wordt verteld dat jouw ervaringen niet echt zijn. Dat er geen kleuren zijn om iemand heen. Of dat het onmogelijk is om je verdrietig te voelen, alleen maar omdat iemand naast je verdrietig is. Volgens hen zijn je gevoelens en je ervaringen niet gepast. Hierdoor ontstaan trauma’s waardoor je je gaat afzonderen, omdat je het gevoel hebt dat jij de enige bent die zo gevoelig is of de enige die spirituele ervaringen of ervaringen waarbij energie vrijkomt, meemaakt. Deze ervaringen krijg je omdat je getraumatiseerd bent (meestal op een jonge leeftijd) en je bent verteld dat je ervaringen, gevoelens en talenten niet oké zijn.

Verbinding zoeken

Maar er zijn miljoenen mensen in de wereld die ‘ontwaken’ en zich net bewust beginnen te worden of dat al een tijdje zijn. Er zijn miljoenen mensen die zich realiseren dat ze gevoeliger zijn, meer details zien of meer dan de gemiddelde bevolking in ieder geval ziet. Miljoenen mensen die ontwaken en zich aangetrokken voelen tot spirituele praktijken, meditatie, yoga, sjamanisme, tarotkaarten, kruidengeneeskunde, reiki en helende praktijken.

Veel van hen zullen groepen mensen met soortgelijke ervaringen op zoeken en inzien dat, ook al is het geen besproken onderwerp in de maatschappij, er veel anderen zijn met vergelijkbare ervaringen en met wie ze kunnen praten, om advies kunnen vragen en een band mee kunnen krijgen. Na dit contact zullen ze zich steeds minder afgezonderd voelen of helemaal niet meer.

De beginnende of meer ontwakende mensen hebben dan anderen gevonden die op dezelfde golflengte zitten. Dit zal vooral gebeuren als ze over hun oorspronkelijke ervaring heen kunnen komen, het trauma dat ze hebben opgelopen door een leraar, ouder, volwassene of kind dat hun heeft verteld dat het niet echt is wat ze hebben meegemaakt of dat het niet goed was wat ze zagen of voelden.

Afzondering

Als je het idee hebt dat je afgezonderd raakt na een spirituele ervaring, dan zal dit idee na een tijdje niet alleen maar tussen je oren zitten. Je raakt echt afgezonderd. Meestal bevind je je maar half in de realiteit, zelfs als je nog maar net begint te ontwaken of als je al een tijdje bent ontwaakt. Je zult nog steeds illusies koesteren, vasthouden aan je wonden en aan de normen van de maatschappij net zoals iedereen in de wereld.

Zoals ik al eerder heb gezegd, is de meerderheid van de informatie van auteurs, goeroes en anderen die over dit onderwerp schrijven, bedoeld voor 90% van de mensen die zijn ontwaakt, maar die zich nog in de beginnende fase van het ontwakingsproces bevinden.

Bewustzijnsniveau

Als je niet bij die 90% hoort, maar bij de 10% dat meer ervaren is, dan raak je door je ervaringen afgezonderd van de wereld. Jouw ervaringen zijn dan zo uniek dat er niet over gesproken wordt. Er zijn bepaalde spirituele ervaringen die, zodra je ze hebt meegemaakt, ervoor zorgen dat je zo’n bewustzijnsniveau bereikt waar bijna nooit over wordt gepraat. Dit komt omdat anderen dan vaak nog zo’n illusie van de wereld koesteren, de controle willen behouden en in hun eigen bubbel zitten. Vaak kunnen vele spirituele ervaringen ook niet onder woorden worden gebracht. Alles wat niet wordt geaccepteerd als de realiteit in onze cultuur (zelfs binnen in spirituele kringen), is te angstaanjagend om in overweging te nemen, tenzij je zelf hebt ervaren hoe het is, je ervoor openstaat of je eigen trauma’s hebt verwerkt en de controle kunt loslaten.

Eigenlijk kun je iemand pas echt geloven als je zelf ervaart wat zij hebben meegemaakt. Die ervaringen wijken zo erg van de norm af dat ze niet gemakkelijk kunnen worden geaccepteerd. Daarnaast is er een cognitieve dissonantie, wat betekent dat de mensen die niet hetzelfde hebben ervaren, het bestaan van die ervaringen niet kunnen verwerken. Ze zullen er dus alles aan doen om het te vergeten en weer terug te keren naar hun veilige bubbel waar ze de controle hebben en hun eigen kosmologie.

Je bent niet alleen

Het is lastig om je zo afgezonderd te voelen van de wereld, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Zelfs niet nu je ziet hoe de wereld echt is en je je bewust wordt van die 90% dat pas net is ontwaakt en waar jij niet bij zit. Er zitten toch meer mensen in hetzelfde schuitje als jij dan je denkt. Of je nou bij de 10% van de mensen zit dat meer ervaren is (om het even zo te noemen) of wel bij de meerderheid, de 90%, maar je je toch dingen begint af te vragen en je klaar bent om de volgende stap te nemen.

Die mensen zijn niet meer zo op zoek naar antwoorden als toen ze net begonnen te ontwaken en ook voelen ze die drang niet meer om zichzelf te bewijzen. Daarom zijn ze wat lastiger te vinden. Zij weten dat hun ervaringen heel erg van de norm afwijken en daarom praten ze er niet graag over of helemaal niet uit angst om als krankzinnig te worden bestempeld.

Verlichte mensen

Toch zijn er wel mensen die lesgeven over dit onderwerp en die bij de laatste 5% van ervaren mensen horen. Over de hele wereld zijn er verlichte mensen. Je zult ze alleen pas vinden als je er klaar voor bent. Om het iets duidelijker te stellen: als je pas net aan je spirituele reis begint, dan heb je niks aan de boeken van Krishnamurti of van Ramana Maharshi. Je zult eerst moeten leren van Andrew Weil, Eckhart Tolle, Michael Harner en Alberto Villoldo voordat je je kunt richten op Adyashanti en Mooji waarna je kunt beginnen aan de lessen van Krishnamurti, Ramana Maharshi, Muktananda, Hazrat Inayat Khan en Gopi Krishna… Als je dan zo ver bent, kun je verschillende Bijbelse en spirituele teksten raadplegen voordat je de drang niet meer voelt om anderen zoals jij op te zoeken en onderdeel uit te maken van hun kosmologieën.

Spirituele ervaringen

Echte spirituele ervaringen gaan gepaard met een afgezonderd gevoel, maar de meesten slagen erin om andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, te vinden. Zelfs al hoor je bij de laatste 1% van ervaren mensen of ben je helemaal alleen met je ervaringen, er zijn toch mensen in andere culturen die je kunnen helpen, kunnen leiden en met wie je bevriend kunt raken. Als je klaar bent om je open te stellen voor meer, om de volgende stap te zetten en een authentiek leven aan te gaan, dan zal de juiste leraar, boek of wijze op je pad vallen en ervoor zorgen dat je inziet dat je niet alleen bent. Misschien voel je de drang om je ervaring te delen (of juist niet te delen) met anderen die niet hetzelfde hebben meegemaakt. En dan wel op zo’n manier dat zij je begrijpen.

Na een spirituele ervaring kun je je afgezonderd voelen van de wereld en van wat acceptabel is, maar tegelijkertijd kun je het gevoel hebben verbonden te zijn met anderen, met vrienden, partners en je familie (ook al begrijpen zij niet wat je hebt meegemaakt). Je kunt zelfs je leven gewoon weer oppakken: naar je yogales gaan, bijeenkomsten van de ouderraad bijwonen, werken, boodschappen doen en leraren vinden die je helpen in te zien wat je precies ervaart en hoe je daarmee kunt omgaan. Je hoeft alleen maar jezelf open te stellen voor meer en bereid te zijn om de volgende stap te zetten.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

In Gids voor spiritueel ontwaken beschrijft Mary Mueller Shutan deze twaalf lagen nog veel uitgebreider. Ze is je onmisbare gids op jouw spirituele pad, daar waar jij het nodig hebt. Heb jij het gevoel dat je spiritueel aan het ontwaken bent en ben je op zoek naar handvatten?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Gids voor paranormale gaven

Gids voor paranormale gaven

Ben jij paranormaal begaafd en wil je leren hoe je kunt omgaan met energieën en emoties van anderen? Ontdek hoe je jouw unieke heldervoelende kwaliteiten kunt beschermen en inzetten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mary Mueller Shutan
Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Reacties
 1. Aline 7 april 2020 - 07:32
  Reply

  Je niet meer met andere mensen kunnen verbinden. Weten dat je gezinsleden niet zullen begrijpen waar je het over hebt. In je zoektocht naar gelijkgestemden keer op keer geconfronteerd worden met individuen die in een realiteit leven die de jouwe niet is. En tenslotte op internet fora met verbijstering zien dat er momenteel heel veel mensen De Waarheid weten en allemaal een directe lijn met aartsengelen hebben. Ontmoedigend? Jazeker

 2. robert 8 april 2020 - 22:12
  Reply

  jeetje zeg deze komt even binnen, en val verder ook stil. pffff

 3. Vangeenderhuyse 13 augustus 2020 - 10:18
  Reply

  Ik had net de yoga academie achter de rug en begon zelf ook les te geven. Elke vrijdagavond ging ik wel nog naar de yoga school omdat mijn uitverkoren prof dan meditatie gaf met alles erop en eraan. Op een avond riep hij me even bij hem en hij vertelde me dat ik een eenzaam iemand was. Dat was de nagel op de kop. Niet dat ik weg loop van mensen. Zeker niet, maar ik zonder me vaak af. Wandelen in het bos doe ik het liefst alleen. Dan laat ik de anderen los. Pas dan kan ik mijn gevoelens de vrije loop laten en voel ik ook dingen beter aan. Dan kan ik een boom omarmen wanneer ik het wil of er even mee praten enz. Eenzaamheid heeft ook zijn charmes.

 4. Saskia Brasz 22 maart 2021 - 12:29
  Reply

  Beste mensen.... Wat een heerlijk artikel! Ik herken mijzelf hier helemaal in. Het maakt me zo blij! Ik durf haast niets meer aan vrienden te vertellen over mijn ervaringen....

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?