Bewustzijn

Zelfonderzoek: hoe was jouw 2023? 34 reflectievragen voor bezinning

Door Miranda Mendes
Zelfonderzoek: hoe was jouw 2023? 34 reflectievragen voor bezinning

2023 was een bijzonder jaar voor velen. Hoogtepunten én tegenslagen: ze kwamen allemaal voorbij. Nu het oude jaar dichtbij komt, is het tijd om te reflecteren. “De decembermaand is dé maand voor bezinning en reflectie als je het mij vraagt,” zegt coach Miranda Mendes. In dit artikel geeft ze tips voor reflectie en bezinning en geeft ze 34 vragen om jouw jaar eens goed te onderzoeken.

December is dé perfecte maand voor bezinning

In de koude december maand is alles in rust. In de stilstand van de natuur kan het soms kijken alsof er helemaal niets gebeurd. Maar niets is minder waar. Juist in deze stilte is in het niet zichtbare veel gaande. Rust, kalmte en stilte zijn essentieel voor de natuur om in het voorjaar weer volop tot bloei te komen.

Ook wij hebben tijden nodig van rust, kalmte en stilte om vervolgens weer volledig tot bloei te kunnen komen. Er is een tijd van actie en een tijd van rust: de Yin- & Yang-energie. In een maatschappij die vooral gericht is op actie, de Yang-energie, kan rust aanvoelen als stilstand of achteruitgang. Het tegendeel is waar, juist door rust kan er vernieuwing plaats vinden. Vernieuwing op fysiek, spiritueel en mentaal niveau.

Stil zijn vraagt moed

Als kanttekening wil ik daarbij aangeven dat rust nemen niet voor iedereen comfortabel is. Stilte kan er namelijk voor zorgen dat er ruimte ontstaat voor oude pijn, angsten en gedachten patronen. Als jij de moed hebt om bij deze pijn aanwezig te zijn en het te doorvoelen bestaat de kans dat je beloond wordt met inzichten en helderheid. Het is dé inspiratie voor het nieuwe jaar.

Nieuwe inzichten en helderheid

Bezinning gaan over stilte, beschouwing en denken. Het is een proces waarbij je bewust stilstaat bij een voorbijgaande periode. Tijdens dit proces is het zinvol om jezelf bepaalde verdiepende vragen te stellen. Vragen die ervoor gaan zorgen dat jou onderbewuste aan het werk gaat, opzoek naar de antwoorden. Deze antwoorden kunnen je helderheid en nieuwe inzichten brengen. 

Mijn advies: stel jezelf vooral vragen die je jezelf normaal gesproken niet zou stellen. Puur omdat deze vraag niet eerder bij je is opgekomen. Om je hierbij op weg te helpen heb ik verderop in dit artikel een lange lijst met vragen geformuleerd waar je inspiratie uit kunt halen.

Het nut van bezinning

Bezinnen op het afgelopen jaar is om verschillende redenen nuttig en zinvol:

 1. Het zorgt voor persoonlijke groei.
  Door terug te kijken op het afgelopen jaar krijg je inzichtelijk welke doelen je hebt bereikt en welke uitdagingen je hebt overwonnen. Hierdoor kun je zien hoe jij als persoon bent gegroeid.  
 2. Je leert jezelf beter kennen.
  Door te reflecteren vergroot je bewustzijn. Het spoort je aan om na te denken over je waarden, doelen en (levens)missie. 
 3. Het vergroot je dankbaarheid.
  Reflectie kan je helpen om de positieve momenten en successen van afgelopen jaar te belichten. Je voelt hierdoor dankbaarheid. Tegelijkertijd zorgt het voor een positieve mindset. En dat is een mooie basis om het nieuwe jaar mee van start te gaan. 
 4. Leren van je ervaringen.
  Er gebeurt veel in een jaar. Je maakt mooie momenten mee en minder mooie momenten. Sommige jaren zijn top jaren en andere jaren voelen minder geslaagd. Hoe jouw jaar ook is geweest: reflecteren stelt je in staat om te leren van zowel de positieve als negatieve ervaringen. Je krijgt helder wat wel en wat niet heeft gewerkt. Deze  inzichten kun je vervolgens meenemen het nieuwe jaar in. 

4 tips voor bezinning en reflectie

Deze tips helpen bij de bezinning en reflectie:

 1. Zorg voor stilte om je heen. Je kunt mediteren als je dat prettig vindt. 
 2. Stel jezelf reflectieve vragen (hieronder lees je een vragenlijst die je kunt gebruiken).
 3. Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Het doel hiervan is om in een flow te komen waarbij het denken uitschakelt en de zinnen intuïtief op papier verschijnen. De woorden en zinnen komen als het ware door jouw heen. Je functioneert dan als een communicatiekanaal voor de bron/universum/kosmos, etc. 
 4. Richt je omgeving op zo’n manier in die prettig voor jou is. Denk bijvoorbeeld aan het neerzetten van bloemen, zoek bepaalde kristallen uit en brand een kaarsje/wierook en/of salie.

Reflectie-oefening: stel je eens voor…

Probeer je het volgende in te beelden:

Je zit op een comfortabele stoel in de bioscoop. De gordijnen voor het grote bioscoopscherm zijn gesloten. Je voelt een aangename spanning en bent nieuwsgierig welke film er gaat verschijnen op het scherm. De gordijnen openen zich langzaam, de film start en tot je grote verrassing zie je jezelf op het scherm. Het was nieuwjaarsdag 2023.

Je ziet als toeschouwer de dag nog eens in details aan je voorbij komen.

De film gaat verder en de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen twaalf maanden spelen zich af op het scherm.
Daar zit je dan, in de bioscoop, kijkend naar de film van afgelopen jaar van jouw leven. Ben je geboeid aan het kijken of wil je het liefst weglopen uit de bioscoop? Alles wat jij ervaart tijdens het kijken naar jouw eigen unieke film kun je zien als belangrijke informatie. Jouw gevoelens over het afgelopen jaar in het algemeen gaan namelijk bijdragen aan je persoonlijke reflectie.

Hoe ziet jou film eruit?
Onder welk genre zou je jouw film plaatsen?

Voorbeeldvragen voor reflectie

Ben je enthousiast geworden en wil je graag een begin maken met reflecteren? De onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen. Misschien is er een gebied in je leven waar je dieper op in wilt gaan en waar je meer de focus op wilt leggen. Lees dan vooral de vragen in deze categorie en haal er je inspiratie uit. 

Mijn advies is om eerst de vragen eens rustig door te lezen en ga bij jezelf na op welke vragen je antwoorden zou willen zoeken. Dit zijn de vragen waar je specifiek op kunt inzoomen. Soms komt het antwoord niet direct maar heeft de vraag tijd nodig om tot wasdom te komen. Gun jezelf deze tijd.

Zodra jij jezelf een vraag stelt kun je erop vertrouwen dat je onderbewuste op zoek gaat naar het antwoord. Soms valt het antwoord je ineens toe als je ‘s morgens wakker wordt. Forceer dus niets en probeer vooral de antwoorden te laten ontstaan vanuit je intuïtie. Neem daarbij mee dat te veel overdenken zorgt dat je wijsheid van je lichaam uitschakelt en je intuïtie geen kans krijgt.

Liefde & relaties: 

 • Hoe is het afgelopen jaar gegaan op het gebied van de liefde en relaties?
 • Welke mensen waren belangrijk voor mij?
 • Hoe heb ik mijn relaties onderhouden?
 • Zijn er relaties geweest die stroef liepen?
 • Hoe ben ik hiermee om gegaan?
 • Wat heb ik geleerd op het gebied van liefde en relaties?
 • Wanneer ging het goed?
 • Wat deed ik op dat moment?
 • Hoe zorg ik voor verbinding?
 • Hoe toon ik mijn liefde aan de mensen om me heen?
 • Wat wil ik meenemen naar volgend jaar?
 • Wat wil ik anders doen?
 • Hoe goed ben ik in staat geweest om mijn grenzen aan te geven?
 • Ben ik in staat om dicht bij mezelf te blijven?
 • Welke conflicten zijn er geweest en hoe heb ik ze opgelost?
 • Waar heb ik behoefte aan op het gebied van liefde en relaties?
 • Waar ben ik dankbaar voor?

Persoonlijke ontwikkeling:

 • Hoe ben ik het afgelopen jaar persoonlijk gegroeid?
 • Wat is het belangrijkste wat ik over mezelf geleerd heb?
 • Welke uitdagingen heb ik overwonnen en wat heb ik daarvan geleerd?
 • Zijn er situaties geweest waarin ik mijn aanpak zou veranderen als ik het over kon doen?
 • Wat waren de belangrijkste leermomenten van afgelopen jaar?

Werk en carrière: 

 • Hoe tevreden ben ik met mijn huidige werk en werkomgeving?
 • Welke doelen had ik aan het begin van het jaar gesteld en in hoeverre heb ik ze bereikt?
 • Zijn er nieuwe doelen die ik wil stellen?
 • Heb ik een gezonde balans gevonden tussen werk en privé?
 • Welke nieuwe vaardigheden heb ik ontwikkeld en/ of verbeterd?
 • Hoe heb ik mijn netwerk uitgebreid of onderhouden?
 • Hoe was de samenwerking met collega’s en teamleden?
 • Zijn er verbeteringen nodig?
 • Waar sta ik over een jaar op het gebied van werk en carrière?
 • Wat zijn mijn prestaties van afgelopen jaar?
 • Waar ben ik het meest trots op?
 • Welke belangrijke lessen heb ik geleerd in mijn werk afgelopen jaar?

Mijn wens voor jou…

Ik wens je veel inzicht en helderheid toe. Misschien wil je iets delen in een reactie onder dit artikel. We zijn allemaal op reis in dit leven en ik ben benieuwd hoe jouw reis is geweest het afgelopen jaar. Voel je vrij om het te delen als je dat wilt. Alvast mijn allerbeste wensen voor jou in het nieuwe jaar. Met wellicht mooie nieuwe doelen.

Ontdek je innerlijke wijsheid

Ontdek je innerlijke wijsheid

 • > Welk pad ga jij bewandelen in 2023?
 • > Met dit online werkboek ga je terugkijken op de afgelopen periode en door te luisteren naar de stem van je ziel kun je een heldere visie creëren voor de nieuwe tijd die komt.
Bekijk deze cursus

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?