Bewustzijn

Eckhart Tolle: dit is het doel van het leven

Door Eckhart Tolle
Eckhart Tolle: dit is het doel van het leven

Wat is het doel van ons leven? Het is een vraag waar veel mensen zich mee bezighouden. Lees in dit artikel wat het doel van het leven is volgens spiritueel leraar Eckhart Tolle.

Wat is het doel van het leven?

Het belangrijkste doel van ons leven is een innerlijk doel. Het heeft niet te maken met wat je doet, maar met wat je bent. Het heeft dus te maken met je bewustzijnstoestand, met Zijn. Dit innerlijke doel is te ontwaken. Ontwaken is het doel van de mensheid. Het is de basis voor echt succes. Maar wat betekent ontwaken eigenlijk?

Wat is ontwaken?

Ontwaken is een verandering in het bewustzijn waarbij denken en gewaarwording uiteengaan. Vaak is het geen gebeurtenis, maar een proces dat mensen ondergaan. In plaats van te verdwalen in je gedachten moet je jezelf, als je wakker bent, herkennen als het bewust zijn erachter. Dit zorgt ervoor dat het denken niet langer een zelfbedienende autonome activiteit is die je bezit en de leiding over je leven op zich neemt. In plaats daarvan wordt het verstand de dienaar van bewust zijn.

Het begin van het ontwakingsproces

Je kunt het begin van het ontwakingsproces niet laten gebeuren. Je kunt jezelf er niet op voorbereiden. Er is geen duidelijke opeenvolging van stappen die naar dit proces leidt en kunt niets doen om te ontwaken. Maar wanneer je zelf het ontwakingsproces niet in gang kunt zetten, hoe kan het dan het belangrijkste doel van je leven zijn? Dit komt doordat alleen het eerste ontwaken, de eerste glimp van bewustzijn zonder denken, plaats vindt zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Wanneer dit eenmaal gebeurd is, dan is het onomkeerbaar. Wel kan het door het ego vertraagd worden.

Bewust zijn

Voor sommige mensen begint het ontwaken wanneer ze zich opeens bewust worden van het soort gedachten dat ze gewoonlijk denken. Het gaat hierbij vooral om hardnekkige negatieve gedachten waarmee ze zich misschien al hun hele leven identificeren. Opeens ontstaat er een bewust zijn dat het denken ziet zonder er deel van uit te maken. Misschien vraag je je af wat dan de relatie tussen bewust zijn en denken is. Bewust zijn is de ruimte waarin het denken bestaat wanneer die ruimte bewust is geworden van zichzelf.

Je openstellen voor het opkomende bewustzijn

Met de eerste stap van het ontwakingsproces komt de verantwoordelijkheid. Je kunt proberen door te gaan alsof er niets gebeurd is, maar je kunt ook de betekenis begrijpen en het ontluiken van bewust zijn erkennen als het belangrijkste dat er met je kan gebeuren. Wanneer je het tweede doet, wordt jezelf openstellen voor het opkomende bewustzijn en het licht ervan in de wereld brengen het hoofddoel van je leven.

Lees meer over het proces van ontwaken volgens Eckhart Tolle in dit artikel.

De kracht van het NU

De kracht van het NU

Eckhart Tolle nodigt je uit om je ware zelf te ontdekken en je identificatie met je onechte zelf, je ego, te laten varen in De Kracht van het Nu. Zo verlos je jezelf van psychische pijn. Alles gebeurt in het Nu en alles vinden we in het Nu. Als we ons hiervan bewust worden, vinden we schoonheid, liefde, geluk, creativiteit, innerlijke vrede en bovenal ons ware zelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

Deel dit artikel online
Eckhart Tolle
Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de meest invloedrijke spirituele leraren van onze tijd. Hij is de auteur van verschillende bestsellers waarvan The Power of Now de bekendste is. In 2001 verscheen dit boek onder de titel van De kracht van het Nu bij AnkhHermes. Net als zijn andere boeken kent De kracht van het Nu vele herdrukken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?