Home Bewustzijn Ontwaken: ons innerlijke doel volgens Eckhart Tolle

Ontwaken: ons innerlijke doel volgens Eckhart Tolle

Door redacteur
ontwaken

Wat is het doel van ons leven? Het is een vraag waar veel mensen zich mee bezighouden. Het belangrijkste doel van ons leven is een innerlijk doel. Het heeft niet te maken met wat je doet, maar met wat je bent. Het heeft dus te maken met je bewustzijnstoestand, met Zijn. Dit innerlijke doel is te ontwaken. Ontwaken is het doel van de mensheid. Het is de basis voor echt succes. Maar wat betekent ontwaken eigenlijk?

Wat is ontwaken?

Ontwaken is een verandering in het bewustzijn waarbij denken en gewaarwording uiteengaan. Vaak is het geen gebeurtenis, maar een proces dat mensen ondergaan. In plaats van te verdwalen in je gedachten moet je jezelf, als je wakker bent, herkennen als het bewust zijn erachter. Dit zorgt ervoor dat het denken niet langer een zelfbedienende autonome activiteit is die je bezit en de leiding over je leven op zich neemt. In plaats daarvan wordt het verstand de dienaar van bewust zijn.

Het begin van het ontwakingsproces

Je kunt het begin van het ontwakingsproces niet laten gebeuren. Je kunt jezelf er niet op voorbereiden. Er is geen duidelijke opeenvolging van stappen die naar dit proces leidt en kunt niets doen om te ontwaken. Maar wanneer je zelf het ontwakingsproces niet in gang kunt zetten, hoe kan het dan het belangrijkste doel van je leven zijn? Dit komt doordat alleen het eerste ontwaken, de eerste glimp van bewustzijn zonder denken, plaats vindt zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Wanneer dit eenmaal gebeurd is, dan is het onomkeerbaar. Wel kan het door het ego vertraagd worden.

Bewust zijn

Voor sommige mensen begint het ontwaken wanneer ze zich opeens bewust worden van het soort gedachten dat ze gewoonlijk denken. Het gaat hierbij vooral om hardnekkige negatieve gedachten waarmee ze zich misschien al hun hele leven identificeren. Opeens ontstaat er een bewust zijn dat het denken ziet zonder er deel van uit te maken. Misschien vraag je je af wat dan de relatie tussen bewust zijn en denken is. Bewust zijn is de ruimte waarin het denken bestaat wanneer die ruimte bewust is geworden van zichzelf.

Je openstellen voor het opkomende bewustzijn

Met de eerste stap van het ontwakingsproces komt de verantwoordelijkheid. Je kunt proberen door te gaan alsof er niets gebeurd is, maar je kunt ook de betekenis begrijpen en het ontluiken van bewust zijn erkennen als het belangrijkste dat er met je kan gebeuren. Wanneer je het tweede doet, wordt jezelf openstellen voor het opkomende bewustzijn en het licht ervan in de wereld brengen het hoofddoel van je leven.

Boekentip: Een nieuwe aarde

een nieuwe aardeIn Een nieuwe aarde vertelt Eckhart Tolle dat als we ons ego durven loslaten en collectief de sprong wagen naar een ander en zuiver bewustzijn, we dan transformeren naar een nieuwe samenleving waarin geluk de boventoon voert. Gebaseerd op de inzichten uit De kracht van het Nu wijst Eckhart Tolle ons de weg naar het nieuwe spirituele tijdperk.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50

Lees ook deze artikelen:

Laat een bericht achter