Bewustzijn

15 tekenen dat je je meer hebt ontwikkeld dan je beseft

Door redacteur
15 tekenen dat je je meer hebt ontwikkeld dan je beseft

Zit je er even doorheen, voel je je somber of ga je door een moeilijke periode? Lijkt het alsof je vastzit en niet meer groeit? Schijn bedriegt. Ook jij bent waarschijnlijk verder in je ontwikkeling dan je zelf denkt. Brianna Wiest laat je met deze 15 punten zien dat je veel verder bent dan je denkt. Een mooi moment om even rustig te reflecteren op je groei van de afgelopen jaren en je te realiseren dat jouw groei niet heeft stilgestaan.

Het is moeilijk om te zien hoever je al op je pad bent gevorderd terwijl je zo hard bezig bent met het zetten van elke stap. Waarschijnlijk heb je weleens meegemaakt dat iemand je vertelde hoeveel je bent veranderd, maar dat je dat zelf niet doorhad omdat je continu bij jezelf bent. Dat is normaal, maar het gebeurt ook wanneer je je voornamelijk richt op wat je nog wilt doen in plaats van wat je al hebt bereikt. Het is daarom vaak lastig om jezelf het krediet te geven dat je echt hebt verdiend.

Hier zijn een aantal tekenen dat je je al verder hebt ontwikkeld dan je beseft:

1. Je hebt iets in je leven waarvan je ooit dacht dat het onmogelijk zou zijn of op zijn minst een droom die uitkomt. Een overwonnen verslaving, een diploma, een partner, een droombaan…

2. Je vergeet hoeveel je hebt doorstaan, gewoonweg omdat je er niet meer aan denkt. Je verleden lijkt ‘een ander leven’.

3. Je criteria voor je romantische ‘type’ zijn persoonlijkheidskenmerken, geen uiterlijke. Jouw idee van liefde gaat inmiddels verder dan het gevoel dat je krijgt van seksuele aantrekkingskracht.

4. Met je vrienden praat je over meer dan alleen jullie problemen. Je hebt meer interesses dan alleen roddelen. Je ziet namelijk in dat die gesprekken weinig van doen hebben met andere mensen en eigenlijk alleen over jezelf gaan.

5. Het ergste is gebeurd, en weer voorbijgegaan. Je hebt de persoon verloren van wie je dacht dat je niet zonder diegene kon en je bent toch doorgegaan met leven. Je bent je baan kwijtgeraakt en hebt een andere gevonden. Je bent gaan beseffen dat het gevoel van veiligheid niet ligt in absolute zekerheid, maar in je overtuiging dat je door kunt gaan.

6. Je hebt je eigen levensovertuiging gecreëerd of in elk geval je huidige overtuigingen grondig bevraagd. Je houdt niet meer vast aan dingen die je niet aanspreken of die niet zinvol lijken.

7. Je bent selectiever in de mensen met wie je omgaat. Je hecht meer waarde aan je beste vrienden dan aan een groepsgevoel.

8. Je laat wie je bent (je persoonlijkheid, je meningen of zelfs je kleren) niet afhangen van wie je die dag ziet.

9. Je geeft andere mensen niet meer de schuld van jouw problemen. Je bespaart jezelf de lijdensweg van het luidkeels klagen in de ijdele hoop dat het universum het dan wel voor je oplost.

10. Je bent veel van je oude vrienden ontgroeid, maar je kunt nog steeds contact met ze houden en waardering hebben voor de rol die ze in jouw leven hebben gespeeld.

11. Je maakt je niet meer druk over of je erbij hoort. Je hebt er echt geen behoefte meer aan om ‘normaal’ of ‘cool’ te zijn, nu je ziet dat veel van de ‘coole’ mensen van de middelbare school sindsdien niet veel hebben bereikt.

12. Je kunt praten over de problemen in je leven waarvan je dacht dat je er nooit overheen zou komen, en over hoe je daar precies overheen bent gekomen.

13. Je staat vaker even stil om van het leven te genieten in plaats van alleen van doel naar doel te sprinten.

14. Je bent heel sceptisch over dingen ‘die gewoon zo zijn’. Je staat altijd open voor het idee dat er een andere, betere, vriendelijkere en meer verlichte manier van leven zou kunnen zijn en je bent altijd bereid dat tenminste te proberen.

15. Als je je jongere zelf zou vertellen over het leven dat je nu leidt, zou die dat echt niet geloven.

Dit is een fragment uit: 101 essays die je denkwijze zullen veranderen

Boekentip: 101 essays die je denkwijze zullen veranderen

Worstel je weleens met jezelf, relaties of je kijk op het leven? Brianna Wiest helpt je in 101 essays die je denkwijze zullen veranderen op weg in de zoektocht naar jezelf en een nieuw begin. De uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd vormen een kans om je manier van denken te veranderen en persoonlijk te groeien.

Bestel nu jouw exemplaar met gratis verzending of koop het e-book.

bestel nu

Lees ook deze artikelen over groei en ontwikkeling:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?