Bewustzijn

Van oude pijn naar vreugde: hoe jij je levensverhaal kunt veranderen

Door Alberto Villoldo
Van oude pijn naar vreugde: hoe jij je levensverhaal kunt veranderen

Zeg eens eerlijk: welk verhaal vertel jij over jezelf? Ben je slachtoffer van het leven óf een held die tegenslagen overleefde en ervan leerde? Sjamaan en bestsellerauteur Alberto Villoldo nodigt jou in dit artikel uit om je tragische verhaal te veranderen. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt…

Je bent het product van de verhalen die jij jezelf over je leven vertelt.

Hoe verhalen ons vormen

Als landen en individuen zijn wij het product van de verhalen die we onszelf vertellen over onze afkomst, onze jeugd, ons leven en onze ontmoetingen met de dood. In onze persoonlijke verhalen kunnen we ons gekwetst voelen door afwijzing. We hebben allemaal het verlies van een geliefde meegemaakt en gevoelens ervaren van alleen gelaten worden en voor onszelf moeten zorgen.

Van slachtoffer naar held

Als we onszelf als slachtoffer zien in dit soort tragische vertellingen, dan kunnen we die pijn of dat verlies als een excuus gebruiken om niet creatief te zijn. Of als excuus om niet ons best te doen in ons huwelijk of ons gezin. Maar als we verlies, verslagenheid, verlating, afwijzing en falen kunnen overleven. En in plaats daarvan belangrijke lessen uit die intieme ontmoetingen met het lot trekken, dan transformeren onze verhalen naar epossen vol grote heldendaden. Waarin we zelf de hoofdrol spelen.

Oefening voor jou: schrijf een sprookje

Voor deze oefening heb je een pen en papier nodig. Schrijf een sprookje van één pagina dat begint met ‘Er was eens…’. Laat het over een prins of prinses gaan, een mannelijke of vrouwelijke krijger en een draak. Sta het verhaal toe zich te ontvouwen en toe te nemen in complexiteit, terwijl je er andere personages en avonturen in verweeft. Als je dit kinderachtig vindt klinken, sta jezelf dan even toe om kinderachtig te zijn.

Later vandaag of morgen kies je iemand uit die jou kan helpen om het belang van dit sprookje te begrijpen. Lees je verhaal hardop voor aan een vriend(in) of je partner en kijk of je er bepaalde thema’s uit kunt halen. Welk genre is het: avontuur, romantiek, drama of een zoektocht naar liefde of rijkdommen? Wie is de hoofdpersoon: de prinses, de draak, de krijger of een ander personage?

Diepe overtuigingen komen aan het licht

Verander nu de vorm waarin het verhaal is geschreven van verleden tijd naar de tegenwoordige tijd. En schrijf alle handelingen van de hoofdpersoon aan jezelf toe. Zo kun je bijvoorbeeld de zin ‘En toen liet de koning de prinses achter, terwijl haar kasteel werd bestormd’ veranderen in: ‘En toen liet de koning mij achter, terwijl mijn kasteel werd bestormd’.

Zie hoe de toon en het belang van het verhaal dan veranderen. Dit onthult enkele overtuigingen die diep in de primitieve neurale netwerken van je brein gebrand zijn. Herschrijf nu je verhaal en maak van je personage een held of heldin die op reis gaat, op zoek naar betekenis. Verander bijvoorbeeld de ‘prinses die achtergelaten wordt door haar familie, terwijl haar kasteel aangevallen wordt’ naar: ‘een moedige jonkvrouw die haar hart volgt om de wereld te verkennen en haar doel in het leven, haar reden van bestaan, te ontdekken, ondanks alle tegenspoed waarmee ze te maken kreeg’.

Waardevolle levenslessen

Als jij je persoonlijke verhaal aan het herschrijven bent, ontdek je misschien dat de scheiding van je ouders niet een verhaal van verlating is, maar een kans om vroeg in je leven veerkracht en moed aan te leren. Of dat het feit dat je niet getrouwd bent, niet betekent dat je gefaald hebt in de liefde. Maar dat het een kans is om je zorgzaamheid en generositeit naar anderen te ontwikkelen. En dat je overweldigd voelen door het leven een kans is om je trots aan de kant te zetten en nederigheid te beoefenen.

Lees dan je herschreven verhaal als de gelijkenis die het is. Identificeer jezelf met de lessen en gaven die je ervaart in je levensverhalen – en in je eigen leven. En onthoud terwijl je leest, dat je prefrontale cortex nieuwe paadjes in je neurale netwerken aanlegt voor vreugde, innerlijke rust en verlichting.

De hoeders van de aarde

De hoeders van de aarde

Wil je weten hoe je met de vier waarnemingsniveau aan de slag kunt gaan? Lees de inzichten van de medicijnmannen en -vrouwen van Amerika. Ze leren je hoe je trauma’s uit het verleden van je kunt afschudden, hoe je angst en boosheid kunt loslaten om in genade te leven, hoe je je eigen lot kunt helen en meer. Verdiep je met Villoldo in deze thema’s op weg naar spirituele groei. We kunnen lichtwezens worden

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Alberto Villoldo:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Alberto Villoldo
Alberto Villoldo

Alberto Villoldo is psycholoog en medisch antropoloog en deed diepgaand onderzoek naar de geneespraktijken van sjamanen in de Amazone en de Andes. Zijn kennis geeft hij onder meer door in zijn opleidingsinstituut The Four Winds in Chili.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?