Hooggevoeligheid

HSP & overprikkeling: zo maak jij van je (hoog)gevoeligheid een talent

Door Wendy Gillissen
HSP & overprikkeling: zo maak jij van je (hoog)gevoeligheid een talent

Je bent (hoog)sensitief, raakt snel overprikkeld en voelt je vaak uitgeput. Gaat dit over jou? Psycholoog Wendy Gillissen laat in dit artikel zien dat je gevoeligheid géén probleem, maar een talent is. Als je maar weet hoe je ermee moet omgaan! “Het is belangrijk dat je als volwassene leert om dit waardevolle instrument voor je te laten werken.”

Het probleem is niet je gevoeligheid, maar hoe je ermee omgaat. Dat wordt ons op school en in de maatschappij niet geleerd.

Een waardevol zintuig

“Het lukt me maar niet om me af te sluiten.’’
“Na een verjaardag ben ik doodop.’’
“Ik neem het verdriet en de boosheid van iedereen om me heen over.’’

Ik krijg veel mensen in mijn praktijk die worstelen met hun hoogsensitiviteit, gevoeligheid en het openstaan voor energieën en gevoelens van anderen. Als jongvolwassene kreeg ik zelf te horen: “Je moet je beter afsluiten. Visualiseer een kristal of ondoordringbare bubbel van licht om je heen.” Maar wanneer jij je gevoeligheid afsluit, zet je een belangrijk zintuig uit. Het is alsof iemand met supergoed zicht geblinddoekt de wereld ingaat.

Leren omgaan met hooggevoeligheid

Je gevoeligheid is een zintuig, een instrument, het is een deel van jou. Sterker nog: in vorige levens heb je er waarschijnlijk hard aan gewerkt om zo ver te komen en zo zuiver te kunnen afstemmen. Het probleem is niet je gevoeligheid, maar hoe je ermee omgaat. En dat wordt ons op school en in de maatschappij niet geleerd. Ook ouders hebben deze kennis vaak niet. Dus moeten we als volwassene alsnog leren om dit waardevolle instrument voor ons te laten werken. Deze 2 tips helpen jou hierbij.

• Zie hooggevoeligheid als een talent

Wanneer jij je gevoeligheid als een talent in plaats van een probleem ziet, maak je al een draai in bewustwording. Dan verzet jij je niet langer tegen jezelf. Dan werk je met de stroom mee – en niet meer ertegenin.

• Maak het juiste onderscheid

Waar het bij de gevoeligheid voor de energieën en emoties van anderen om gaat: leer het juiste onderscheid maken. Van je verzetten tegen wat is, word je alleen maar moe en wanhopig. Maar wanneer jij met je gevoeligheid meewerkt en leert onderscheiden wat van jou is en wat niet, kom je in een positie van autonomie en kracht. Dan kun je kiezen.

Dat leer je niet in een middagje. Het is een proces. Dit hebben we op school niet geleerd, dus word niet boos op jezelf als dit proces jaren duurt. Het gaat met vallen en opstaan, zoals bij het leren van elke belangrijke vaardigheid.

Inchecken bij jezelf: hoe voel ik me nu?

De basis is dat je goed bekend bent met je eigen energie. Je eigen zelf. Je ‘base line’. Als je ’s morgens haastig de deur uitrent zónder eerst goed bij jezelf te hebben ingecheckt, weet je niet waar je staat en hoe jij je voelt. Dan word je dus makkelijker overspoeld door energieën van anderen en is het lastiger om te weten van wie welke emotie nou is.

Maar wanneer je even de tijd neemt om te aarden, bewust aanwezig te zijn in je lijf en vervolgens af te stemmen op wie jij bent, ga je heel anders de deur uit. Hoe voel ik me? Wat heb ik nodig? Wat zijn mijn doelen en wensen voor de dag? Wat wil ik manifesteren?

Dan heb je ingecheckt bij jezelf. Je weet wat jij nodig hebt of wilt en bent je bewust van wat je wilt ervaren of manifesteren in de wereld. Dan heb je jezelf energetisch goed ‘aangekleed’. Je gaat toch ook niet zonder jas de deur uit als het koud is?

Hoe kun je omgaan met opgepikte emoties?

Vervolgens heb je drie keuzes in het omgaan met opgepikte emoties en energieën. Welke kies je?

1. Nietsdoen met opgepikte gevoelens

Wanneer jij je eigen ‘base line’ kent en ervoor kiest je bewust te zijn van je gevoeligheid voor energie, merk je het meteen wanneer je iets overneemt van een ander. Je voelt opeens een brok in je keel of een knijpen in je hart. Of je ervaart boosheid zonder aanwijsbare reden. Grote kans dat je iets van een ander hebt opgepikt.

Het eerste wat je je kunt realiseren is: ah, dit is kennelijk niet van mij. En het tweede: omdat ik het voel, betekent het nog niet dat ik er verantwoordelijk voor ben. Je hebt dus het recht om dat gevoel ook weer los te laten en er niets mee te doen. Gewoon constateren: oh, deze persoon is verdrietig. En loslaten.

2. In actie komen

Je kunt er ook voor kiezen om er wél iets mee te doen. Bijvoorbeeld als het gevoel van verdriet dat je opeens ervaart van een vriend(in) of collega is. Omdat je hebt ingecheckt bij jezelf, weet je dat het niet van jou is. Je kunt zeggen: “Mag ik je wat vragen? Ik voel opeens verdriet. Gaat het wel met je?” Natuurlijk aangepast aan de mate van vertrouwelijkheid waarmee jullie met elkaar omgaan en de situatie. Vragen naar diep verdriet doe je het liefst niet bij een vage kennis of tijdens een vergadering.

3. Het liefdevol laten

Je hebt tot slot de optie om het gewoon te laten. Of je houdt die vriend of collega wat meer in het vizier voor het geval hij inderdaad zijn gevoelens met jou wil delen of iets nodig heeft. Zonder woorden kun je laten weten dat je er voor hem bent, bijvoorbeeld met een glimlach, een blik, een energetisch ‘ik ben er voor je’.

Een kans om te groeien

Grote gebaren zijn niet nodig, want iedereen is zich op een bepaald niveau bewust van de ander en waar die staat. Anderen weten jou echt wel te vinden als ze hulp nodig hebben. En het is ook een les en een eigen verantwoordelijkheid: je bewust worden van je eigen behoeften en erom leren vragen als je iets nodig hebt.

Zo is het voor iedereen een kans op groei en bewustwording. Voor jou als hoogsensitief persoon (HSP’er) is het een kans om jezelf krachtiger neer te zetten. Om bewust te kiezen wat jij met je gevoeligheid doet. Voor anderen is het een kans om zich bewust te worden van hun eigen gevoelens en behoeften en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Je kunt gevoelens uiten of om hulp vragen. Zo groeit iedereen in bewustzijn. Een win-winsituatie dus!

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Imi Lo helpt je met (Te) veel voelen als emotioneel intens, gevoelig en begaafd persoon je weg in het leven te vinden. Je leert om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Wendy Gillissen
Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?