Hooggevoeligheid

De bestemming van je ziel vinden, hoe doe je dat?

Door Lusanne Hogeweg
De bestemming van je ziel vinden, hoe doe je dat?

De weg van waar je nu bent, in een baan die het misschien niet meer voor je is, naar werk dat veel beter bij je past, is geen korte rechte lijn. Je volgt niet een stappenplan waarmee je recht op je doel afgaat. Zo werkt het niet voor gevoelige mensen die hun ziele-missie willen leven. Hoe kun je dan wel gaan doen waar je weer blij van wordt en energie van krijgt?

Het goede nieuws is, het kan. Maar, dit proces heeft tijd nodig. Je moet eerst weten wat jouw talent is. Je kunt twijfel en angst tegenkomen die je moet zien te overwinnen. Wat als je niet weet wat je wilt en je denkt: ‘Help, ik sta op een kruispunt. Welke kant moet ik op?’ Het kan nodig zijn om de hulp van een coach in te schakelen. Die je kan leren om geduld te hebben en met de stroom mee te bewegen. Die je kan helpen om niet toe te geven aan de neiging af te haken als dingen tegenzitten. Allemaal niet makkelijk. Maar wel dé manier om jouw bestemming te bereiken.

Even stil staan of eerst burn-out raken

Alleen al beseffen dat het zo niet langer gaat en besluiten iets anders te gaan doen, is al een hele stap. Soms moeten mensen eerst burn-out raken, voordat ze op dit punt komen. Tot die tijd ga je maar door en probeer je vol te houden. Begrijpelijk, want je weet wat je hebt en als je dat loslaat, wat dan?

Dicht doen van de huidige deur is eng. Want die andere deur is nog gesloten. Zeggen ‘dit wil ik niet meer’ heeft tot gevolg dat je je begeeft op onbekend terrein. Dat kan voelen als in een leegte komen en het vergt dus moed. Voelen dat het oude echt geen optie meer is, helpt bij het nemen van die beslissing en het zetten van die stap.

De bestemming van je ziel ontdekken is niet iets waar je recht op af kunt gaan, het is eerder iets wat zich ontvouwt

Je zielsbestemming vind je stap voor stap

Je weet niet altijd van te voren wat er gaat gebeuren, hoe mensen zullen reageren als je iets zegt. Je weet nu alleen dat jij zo niet verder kunt. Dat is dan je vertrekpunt, en misschien ook je belangrijkste houvast. Zet een stap, en kijk wat er gebeurt. En afhankelijk van de reacties, zet jij je volgende stap. Wel met in je achterhoofd een idee van wat jij wel en niet wilt.

Daarom is het belangrijk om steeds even stil te staan, en te voelen. Wat doet een situatie met je? Het kan zijn dat je eerst uit balans raakt. Je voelt misschien onzekerheid of je het wel kan. En dan herneem je jezelf. Je doorleeft je emoties en vindt je centrum. En vindt houvast. Dan ga je weer verder. Welke stap is er te zetten? Wat wil ik? Wat voel ik?

De regie over je leven nemen

Als je zo op weg gaat, steeds een stap zet die op dat moment aan de orde is en goed voelt, dan ontdek je gaandeweg je kracht. Je versterkt je zelfvertrouwen, want je merkt ‘dit kan ik’. Dat geeft een gevoel van persoonlijke macht. Niet macht over een ander, maar regie over je eigen leven. Zo ontwikkel je leiderschap.

Ook hierbij kan het nuttig zijn om hulp te hebben van een (loopbaan) coach, iemand waar je vertrouwen in hebt en die vanuit kennis en ervaring met je meedenkt. Zoek een coach die jou kan volgen, vanuit eigen ervaring. Zeker als je diep bent gegaan of specifieke ervaringen hebt gehad, is het fijn om te kunnen sparren met iemand die begrijpt waar je doorheen gaat.

Maak het niet te groot

De oriëntatie op ander werk kan een tijdje duren. Mijn advies is, maak het niet te groot. Dat je je een doel stelt waarvan je niet weet hoe je er ooit moet komen. Dat is overweldigend en roept angst op. Houd het daarom klein. Waar sta je nu, en wat kan een volgende stap zijn? Ga zo stapje voor stapje voorwaarts.

Het proces kan zich in meerdere fasen voltrekken. Je ervaart pas of bepaald werk bij je past door het in de praktijk uit te proberen. Dat kan ook als hobby, of als vrijwilliger. Daar is niets mis mee, integendeel, je komt steeds dichter bij wat het beste bij je past. Want je leert ervan.

Ook het doorbreken van energie-vretende patronen is soms een enorme worsteling, een weg van vallen en opstaan. Dat wil niet zeggen dat je leven stilstaat of dat je niet verder komt. Je ontdekt steeds een nieuw aspect van jezelf en komt dichter bij wat jou ten diepste drijft.

De weg is eerder circulair dan lineair

We hebben de neiging het te zien als een lineaire weg, je formuleert een doel en stippelt een route uit, recht op je doel af. Maar gaat het in het leven echt zo? Welnee, alle planningen ten spijt, het loopt altijd anders. Het is eerder een circulaire weg, waarbij je steeds goed voelt en een stap zet. En van te voren niet precies weet waar je uitkomt.

De lineaire weg

De circulaire weg

Je denkt misschien dat je in kringetjes ronddraait. Maar het is als een spiraal, je komt steeds dieper in jezelf. Ik ben de weg gaan zien als een proces van jezelf opnieuw uitvinden. Het is als een pas op de plaats maken, of een stap naar achteren zetten, om vervolgens een grote sprong voorwaarts te maken. Naar een toekomst die je eerder niet voor mogelijk hield

Je nieuwe toekomst, de bestemming van je ziel

De weg naar de toekomst die op jou wacht, verloopt via stap voor stap ontdekken, je oude patronen loslaten en goed voelen. Je kunt af en toe een glimp opvangen van deze toekomst en dan zet je weer een stap om het nieuwe ook echt mogelijk te maken. Zo kom je verder, op een organische wijze.

Het mooie van een pas op de plaats maken, is dat je even kunt uitrusten. Het voordeel van een stap terug doen, is dat je overzicht krijgt. Op de situatie, of op je leven. Met elke stap die je zet, kom je dichter bij het werk dat echt bij je past. Bij het wezenlijke. Daar waar je wezen moet, jouw bestemming.

Drie tips om de bestemming van je ziel te vinden

 1. Neem de tijd voor dit belangrijke proces. Maak af en toe een pas op de plaats en kijk naar je acties, je emoties en je gedachten. Word je bewust van je angst en doorleef deze. Doorbreek oude neigingen van te snel willen gaan of juist afhaken. Onderzoek je echte verlangens en neem ze serieus. Laat los wat je niet meer wilt en niet bij je past.
 2. Zet een stap vooruit als het goed voelt. Voelt het niet goed? Het lichaam heeft altijd gelijk en weet heel goed wat er aan de hand is en wat je nodig hebt. Dus luister naar de signalen van je lichaam. Let op je energieniveau. Word je ergens heel moe van? Doorgaan in iets dat niet bij je past, kan veel energie kosten. Denken dat je moet, of dat je niet goed genoeg bent, ook.
 3. Leer te vertrouwen op jezelf en op de weg. Op je gevoel en op je vermogen om met een situatie om te gaan. Vind je het te eng en durf je niet? Sta dan even stil en kijk welke kleine stap je met een gerust hart wél kunt zetten. Deze weg van eerst voelen en dan doen, werkt. Houd vol en ga door. Net zo lang tot je voelt, ja dit is het!

© Lusanne Hogeweg

Ontdek je innerlijke wijsheid

Ontdek je innerlijke wijsheid

 • Sta je aan het begin van een persoonlijke transformatie en wil je weten welk pad je gaat bewandelen?
 • Met dit online werkboek luister je naar de stem van je ziel en creëer je een heldere visie voor de nieuwe tijd die komt.
 • Rebecca Campbell leert je vertrouwen op je innerlijke wijsheid.
Bekijk deze cursus
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Lusanne Hogeweg
Lusanne Hogeweg

Lusanne Hogeweg schrijft over hooggevoeligheid, burn-out en je missie leven. Ze is auteur van de boeken "De belofte van burn-out' en 'Van voldoen naar voldoening'. Ze heeft een re-integratiebureau voor hoogsensitieve personen die na een burn-out werk zoeken waar ze weer energie van krijgen, zie vialusanne.nl.

Reactie
 1. David 27 juni 2020 - 11:38
  Reply

  Mooi artikel! De boekentrilogie “De Zielsgeliefde” van Marian Fack sluit hier perfect bij aan. Een leestip

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?