Bewustzijn

Binaural beats: verwen je hersenen met geluidsgolven (voor ontspanning, focus, creativiteit, slaap, genezing)

Door Gastauteur
Binaural beats: verwen je hersenen met geluidsgolven (voor ontspanning, focus, creativiteit, slaap, genezing)

Wil jij je hersenen (en dus jezelf) op een hele simpele manier verwennen? Binaural beats helpen je overschakelen van een gestreste naar een ontspannen staat, om productiever te zijn, bij meditatie en bij veel meer. In dit artikel schrijft Eliane Bernhard, oprichtster van Deep Relax, over binaural beats en welke binaural beats je kunt inzetten voor welke doeleinden.

Wat zijn binaural beats?

Binaural beats zijn auditieve illusies die worden gecreëerd wanneer twee verschillende toonfrequenties afzonderlijk worden afgespeeld: één in je rechter- en één in je linkeroor. De hersenen nemen deze twee tonen waar als een enkele, pulserende beat. Als bijvoorbeeld een toon van 200 Hz in het ene oor wordt afgespeeld en een toon van 210 Hz in het andere, zullen de hersenen een binaurale beat van 10 Hz waarnemen.

Onderzoek heeft aangetoond dat binaural beats de hersengolven kunnen beïnvloeden. Ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder ontspanning, meditatie en focus. Hoewel er meer onderzoek nodig is om het volledige potentieel van binaural beats te ontdekken, bieden ze een veelbelovende methode om hersengolfactiviteit
te veranderen.

Wanneer je bijvoorbeeld wilt overschakelen van een gestreste naar een ontspannen staat, kun je luisteren naar audio die de alfa-hersengolven stimuleert. Het is bewezen dat de hersenen hier sterk op kunnen reageren, waardoor het nog ‘gemakkelijker’ wordt om in een bepaalde gunstige staat, ver voorbij je analytische mind, te komen.

De 5 frequentiepatronen van binaural beats

Er zijn vijf verschillende categorieën in frequentiepatronen. Elke frequentie is gekoppeld aan de verschillende niveaus van hersengolfactiviteit.

• Gammapatroon

Gammagolven hebben de hoogste frequenties van hersenactiviteit in het bereik van 30 – 50 Hz. Gammagolven worden geassocieerd met cognitief functioneren op hoog niveau, zoals perceptie, geheugen en bewustzijn.

• Bètapatroon

Deze frequenties zijn langzamer dan gammagolven (13-30 Hz), maar sneller dan alfagolven. Ze worden geassocieerd met focus, concentratie, alertheid en verbeterd geheugen.

• Alfapatroon

Deze frequenties zijn juist weer langzamer dan bètagolven (8-13 Hz) en worden geassocieerd met ontspanning en een gevoel van welzijn. Luisteren naar binaural beats in de frequentie van alfagolven wordt ook in verband gebracht met stressvermindering en verbeterd leervermogen.

• Thètapatroon

De hersenen produceren thètagolven in stadium 1 van de slaap (4-7 Hz) en tijdens de REM-slaap. Thètagolven worden geassocieerd met verbeterd geheugen, verhoogde creativiteit, meditatie, slaap en dromen.

• Deltapatroon

Deze frequenties zijn het langzaamst (0,5 – 4 Hz). De hersenen produceren deltagolven als je overgaat naar diepere slaapstadia. Deltagolven worden ook in verband gebracht met verminderde ontstekingsreacties, verbeterde genezing en toegang tot het onderbewustzijn.

Bron: Deep relax

Deep Relax

Deep Relax

In Deep Relax laat Eliane Bernhard zien hoe diepe ontspanning verlichting kan bieden bij tal van klachten. Zelf had ze sinds haar zestiende last van chronische pijn en mentale klachten. Niets hielp. Na twintig jaar zoeken vond zij verlichting bij de diepe ontspanning van yoga nidra (slaapyoga). In Deep Relax vertelt zij haar levensverhaal.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?