Bewustzijn

Chinese geneeskunde: wat doet hitte met je lichaam? + tips om af te koelen

Door Jitske Dijkstra
Chinese geneeskunde: wat doet hitte met je lichaam? + tips om af te koelen

Hitte kan enorm overprikkelen en je ongemakkelijk of zelfs onwel laten voelen. Hoe komt het dat we de hitte niet altijd goed kunnen verdragen en hoe zorgen we ervoor dat we kunnen afkoelen? Jitkse Dijkstra vertelt er in dit artikel meer over.

Zwakte in het vuur- en waterelement zorgt voor allerlei klachten.

Disbalans tijdens de hitte van warme dagen

De komende dagen stijgt het kwik boven de 30 graden. De zon, oftewel het vuurelement in volle glorie! Nu is het vaak zo dat we wel van een lekkere, warme, aangename temperatuur houden, maar zodra het te heet wordt, kunnen we ons ronduit ongemakkelijk of zelfs onwel voelen. Ons lichaam slaagt er niet in om goed af te koelen en dat geeft allerlei nare klachten en sensaties. Als het te lang heet is buiten, stijgt de spanning in de atmosfeer en wachten we hartstochtelijk op een afkoelende regen of onweersbui van het waterelement zodat de lucht geklaard is en we weer opgelucht kunnen ademhalen.

In de natuur houden de elementen elkaar perfect in evenwicht maar wij als mens hebben er nogal eens moeite mee om de balans te vinden in ons zelf. Dit uit zich op verschillende manieren via disbalans in onze energie. Zwakte in het vuur- en waterelement zorgt voor allerlei klachten.

Zweten

De een gedijt in de hitte en de ander heeft er afschuw van. Als buiten de temperatuur stijgt hebben we, net als in de natuur, het waterelement in onszelf nodig om af te koelen en de temperatuur op een normaal niveau te houden. Het vermogen om goed te kunnen zweten is hierbij bepalend, want als je goed kunt zweten koel je af. Kun je niet goed zweten dan raak je oververhit en voel je je onwel. De luchtvochtigheid buiten doet hierbij ook nog een duit in het zakje. Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te heter het voelt en des te moeilijker het is om af te koelen. Naast het waterelement hebben we ook de hulp nodig van een speciale vuur meridiaan: de 3-voudige verwarmer.

De 3-voudige verwarmer

De 3-voudige verwarmer is een bijzondere meridiaan/energiebaan binnen het vuurelement die ons helpt om ons lichaam te verwarmen op 3 fronten:

1. Het bovenlichaam (borst) voor de bloedsomloop en de ademhaling (hart, dunne darm, longen en dikke darm)
2. Het midden van het lichaam voor de spijsvertering (maag, milt, lever en galblaas)
3. De onderbuik voor de uitscheidingsorganen (blaas en nieren)

Deze 3-voudige verwarmer stimuleert en levert de energie voor al deze processen en fungeert daarnaast als “thermostaat” van het lichaam. Hij helpt om de temperatuur in het lichaam te reguleren en min of meer constant te houden. Vermoeidheid, overbelasting en te weinig ontspanning tasten de energie van het waterelement aan. De nieren zijn onze energetische “spaarpotten”: ons lichaam haalt daar reserves vandaan als de normale voorraad energie op is. De bijnieren gaan adrenaline en cortisol aanmaken (stresshormonen) om jou door te laten gaan.

De energetische spaarrekening

Ik vergelijk het vaak met de lopende rekening op je bank. Daar staat het geld dat je aanspreekt voor je dagelijkse uitgaven en verplichtingen. Daarnaast heb je nog een spaarrekening: een appeltje voor de dorst. Als je niet genoeg geld op je lopende rekening hebt ga je het van je spaarrekening halen. Maar deze spaarrekening moet natuurlijk ook weer aangevuld worden want anders “droogt alles op” of “verdampt” je kapitaal.

Met onze lijfelijke energie is het precies zo. Als we niet op tijd bijtanken, rusten en opladen dan droogt onze waterenergie op. De nieren raken vermoeid. Je krijgt last van je rug, droge mond, stinkende adem, koude onderbuik, kramp in je kuiten en je voelt je voortdurend overprikkeld en gespannen. Je komt niet tot rust en ontspanning. Je lichaam gaat de reserves aanspreken, want de energie moet ergens vandaan komen. Deze gaat hij halen van je energetische spaarrekening: de 3-voudige verwarmer. Deze meridiaan gaat de tekorten in je lichaam opvullen met vuurenergie zodat de processen die daar moeten gebeuren (spijsvertering, ademhaling, bloedsomloop etc.) door kunnen gaan. Maar ook de 3-voudige verwarmer raakt op een gegeven moment uitgeput en leeg. Je herkent de leegte in de 3-voudige verwarmer als volgt:

– je voelt je afwisselend heel koud of juist heel warm
– je lichaam heeft moeite om de temperatuur constant te houden
– je krijgt last van je nek (eenzijdig) en/of last van je bovenarmen
– je bent moe
– je hebt een energiedip ‘s avonds tussen 19.00 en 23.00 uur (slapen na het avondeten)

Naast deze klachten heb je ook klachten in het water element, zoals onrust, niet kunnen slapen, kramp en overmatige gevoelens van angst.

Signaal van het lichaam

Als de 3-voudige verwarmer uitgeput is ervaar je vaak ook het ongemak en het onwel voelen tijdens hoge temperaturen. Dit is een belangrijk signaal van het lichaam. Wanneer de 3-voudige verwarmer namelijk uitgeput is, zit je heel dicht bij een oververmoeidheid, uitputting en burn-out. Je reserves zijn op en je gaat door op doorzettingsvermogen en wilskracht. Zorg ervoor dat je dit patroon herkent en dat je op tijd ingrijpt. Neem je rust, begrens jezelf en laad jezelf op. Laat dingen los die niet nodig zijn. Onderzoek waarom je doet wat je doet.

Opladen

Je laadt het snelst op door dingen te doen die je echt leuk vindt en die “van harte” gaan. Dingen die jouw hart voeden (vuurelement). Slaap is het allerbeste medicijn (voor alles), omdat met diepe slaap je lichaam goed oplaadt en herstelprocessen plaatsvinden. Behandel jezelf als je telefoon: die laad je op tijd op, zodat ie weer helemaal groen is. Doe dat met jezelf ook, voorkom dat je rood komt te staan, want rood staan komt je energetisch duur te staan.

Als het kwik stijgt, zorg dan dat je heel veel water drinkt, je rustig houdt en lekker ontspant. Vermijd grote lichamelijke inspanning. Je hebt tijdens dit rustmoment perfect de tijd om te reflecteren: wat heb jij nodig om je zwakste elementen te versterken? Het veranderen van je denkpatroon en je overtuigingen onder de loep nemen leidt tot andere keuzes. En andere keuzes leiden tot andere patronen en andere energie.

Niet gewoon “zoals het is”

Niet tegen de hitte kunnen is dus niet “gewoon zoals het is”, maar het is het gevolg van disbalans binnen je elementenergie. Het kan veranderen, ten positieve, wants niets blijft zoals het is.

Jitske Dijkstra is klassiek Shiatsu therapeut, docent Shiatsu Therapie en is gespecialiseerd in de 5 Elementen filosofie en meridiaan-leer. Kijk voor meer informatie op de website.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?