Gezondheid

Klachten van gewrichten en pezen gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Door Conny Coppen
Klachten van gewrichten en pezen gezien vanuit de Chinese Geneeskunde

Als je veel last van hebt van je pezen of gewrichten, baal je. Je bent beperkt in je beweging, het is pijnlijk en niet altijd even makkelijk te behandelen. Waar komt het door? Komt het door vochtige kou? Verkeerde voeding? Is het genetisch? Stress? Welke andere factoren spelen mee? En wat kan je er zelf aan doen? In dit artikel laat Conny Coppen zien wat gewrichtsklachten met je ziel en je levenspad te maken kunnen hebben en wat je er op een dieper niveau aan kan doen.

Als het hout-element gezond is, dan is er flexibiliteit en veerkracht in je zenuwstelsel en je bewegingen.

Energie blokkade

Ooit deze uitdrukking wel eens gehoord: “Ik zit in een keurslijf”? In het Engels zeggen ze “To fit the mold” oftewel: in een hokje moeten passen. En weet je hoe dat voelt? Ken je dat gevoel dat je vast zit, dat je van alles moet wat helemaal niet bij je past? Niet fijn, zal je zeggen. Het is frustrerend, pijnlijk, het maakt je boos en opstandig. En als dat er dan ook niet mag zijn, of wanneer ‘je uiten’ alles alleen maar erger maakt, dan houd je het binnen. En dan? Wat gebeurt er dan met die energie, denk je?

Juist ja: die blokkeert, die gaat vast zitten. Ze stagneert en verzuurt je lichaam en je leven. Je energie (jij) kan niet vrij stromen. Dat is pijnlijk. Diep pijnlijk en frustrerend eigenlijk, want het leven WIL stromen. En wel precies zo zoals het voor jou bedoeld is.

Verzuring en stagnatie

Boosheid, frustratie en stagnatie hebben de neiging om het hout-element te belasten. Het hout-element is in de Chinese geneeskunde geassocieerd met het seizoen de lente. Dat is het seizoen waarin het leven zich wil ontvouwen zoals het bedoeld is te zijn. Als dat niet gaat – om wat voor reden dan ook – dan zal de stagnatie primair het hout-element verstoren. En dat betekent onder andere: verstoring van de de organen lever en galblaas en de spieren en gewrichten. Die horen namelijk bij het hout-element.

En dan zeggen we wel eens : ‘je (het) vergalt mijn leven’ of: het verzuurt mijn leven, het verziekt mijn leven en zo zijn er nog wel wat varianten, naast dat keurslijf dat ik al genoemd heb. Zo zie je ook in de spreektaal de verbanden tussen gewrichtsklachten en stagnatie van de flow in je leven. Verzuring en stagnatie zijn in de natuurgeneeskunde ook bekende oorzaken van gewrichtsklachten. Dat ligt dus niet alleen aan wat je eet. Op een fundamentelere laag, betreft het dus ook wat je emotioneel ‘binnen krijgt’ en te verteren hebt.

Karakteristieke symptomen die horen bij een verstoord hout-element

 • Je energie is wisselend: Het ene moment barst je van de energie en dan weer ben je zo moe dat het bijna depressief voelt.
 • Pijn: Ook met pijnen is het wisselend: dan is het heel erg en precies als je dan bij de dokter zit, is het weg. Dan zit het hier en dan daar. Krampen, stijfheid en gewrichtspijnen zijn vooral met het hout element geassocieerd.
 • Emoties: Je kan zo maar ineens ontploffen, boos zijn, of je houdt juist alle gevoelens ‘eronder’ waardoor je depressief bent. Het kan ook zijn dat je gevoelens een manisch karakter hebben: een periode waarin je alles positief en helder ziet; je hebt er zin in en gaat er voor en dan weer een periode waarin alles zwart en somber is.
 • Uitingen: Boeren en zuchten worden in de Chinese geneeskunde gezien als ontladingen vanuit het hout element. Irritatie en boosheid. Kort lontje.

Als je naast je gewrichtsklachten ook nog een aantal van de bovengenoemde andere symptomen van het hout-element zijn bij jezelf herkent, dan is het tijd om eens goed te gaan kijken naar hoe je je leven anders kan gaan inrichten.

Het hout-element in balans brengen

Wat kan je doen om in elk geval af en toe even helemaal los te gaan, plezier te hebben, je passie vorm te geven? Hoe kan je jezelf weer wat speelruimte geven? Waar is het ondeugende kind in jou dat vrijelijk dingen uitprobeert, lol heeft en op die manier leert?

Qua voeding kan je denken aan ontgiftende, ontzurende voeding en voeding die de lever ondersteunt en ontlast. Ontlasten betekent: geen alcohol, geen vette gefrituurde spijzen, matig met koffie en suikers. Dit kan je ondersteunen: bittere smaken, knolgewassen, artisjok en anderen.

Een gezond hout-element

Als het hout-element gezond is, dan is er flexibiliteit en veerkracht in je zenuwstelsel en je bewegingen. Er is speelsheid, helderheid in denken, voelen en groeien. Iemand met een gezonde lever-galblaas energie is bescheiden, vriendelijk en vergevingsgezind, opgeruimd en lichtvoetig. De goede manager, politicus of jurist heeft een gezonde lever-galblaas energie; een harmonieus hout-element. Vaak zijn dit prettige mensen om mee om te gaan. Ze hebben veel daadkracht, kunnen snel beslissen en goed samenwerken. Er is een natuurlijke helderheid van geest en intelligentie.

Fysiek gezien zullen spieren en gewrichten soepel en veerkrachtig zijn. Je kunt snel in actie komen en daarna weer ontspannen. Giftige gevoelens en giftige stoffen zullen effectief worden uitgescheiden waardoor het lichaam gezond kan blijven.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen Conny Coppen:

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reacties
 1. patrick vaasen 7 december 2019 - 22:20
  Reply

  Alsof je tegen mij persoonlijk spreekt !! Echt bizar , ik wil echt graag met je in contact komen.

  1. Conny Coppen 8 december 2019 - 14:10
   Reply

   Wat fijn dat je er wat aan hebt Patrick.. Omdat ik me wil gaan richten op schrijven, bouw ik op het moment mijn praktijk af en kan ik geen mensen meer aannemen. Op mijn website (www.connycoppen.nl/contact) vind je mensen naar wie ik kan verwijzen.

  2. Rens 12 februari 2020 - 23:03
   Reply

   Ja hier net zo. Echt bizar kloppend. Dat stuk van mn gewrichten is er de laatste 2 jaar bijgekomen ik ben nu 35.. Kort pas in aanraking gekomen met accupunctuur daar werd me verteld ook een teveel aam water te hebben..

 2. Jessica 28 april 2020 - 11:17
  Reply

  Na een eerder artikel gelezen te hebben, heb ik je boek besteld, wat ik al vlot mocht ontvangen. Zééér verhelderend en fijn om te lezen. Dank je Conny, ik ga er mee aan de slag.

 3. mevr Ronny Bosch 11 juli 2020 - 20:34
  Reply

  Dank je Conny ....eindelijk iets gelezen wat mij duidelijk is geworden .. ..al jaren loop ik met pijnlijke gewrichten en pezen... artrose, artritis...ect maar wat er in de diepere lagen van mijn ziel is gebeurd ..ja dat is nu een stukje duidelijker...ga ermee aan de slag...

 4. Talitha 13 juli 2020 - 10:48
  Reply

  Beste Conny, Wat een mooi en leesbaar stuk. Ik heb zelf vier jaar Chinese geneeskunde gestudeerd en zie deze klachten vaak in mijn Acupunctuur praktijk. Dit somt duidelijk op hoe deze mensen zich voelen en hoe ik het uitleg aan hen. Vaak is het een enorme eye-opener dat meerdere klachten die voorheen niets met elkaar te maken hebben, nu op zijn plek vallen. Ik zal jullie site blijven volgen, mocht je andersom contact met mij willen is dat ook welkom. Met lieve groet Talitha

 5. Betsy Devlieghere 3 februari 2021 - 05:22
  Reply

  Weet je iemand in België west Vlaanderen die Energetische massages geeft? Om de blokkades weg te verhelpen

 6. Tom ten Thij 9 april 2024 - 19:06
  Reply

  Geweldig!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?