Gezondheid

Moe? Uit balans of ziek? Zo bouw je aan herstel volgens de Chinese geneeskunde

Door Conny Coppen
Moe? Uit balans of ziek? Zo bouw je aan herstel volgens de Chinese geneeskunde

Hoe gaat het met jou? Hoe is het met jouw levenslust, je energie en je inspiratie? Stroomt het? Kriebelt en bubbelt het, zoals in de natuur nu? Of ben je moe, gespannen, ongeïnspireerd? Voel je je vast zitten in alles wat moet en heb je het idee dat meer aan het overleven bent, dan aan het leven?

We moeten zo veel. Er komt zo veel informatie op ons af en er blijft zo weinig ruimte over om op een goede, helende manier samen te zijn met jezelf en de natuur. En het gaat gewoon niet; je kan niet altijd alleen maar produceren, moeten en naar buiten gericht zijn, want dan brandt je op. Je leeft als het ware veel te veel de ‘Yang kwaliteit’ (de zomer, naar buiten gerichte, doelgericht actie) en je komt onvoldoende toe aan rust, bezinning, herstel en opladen (de ‘Yin’, de ‘winter’). Zo raakt je leven uit balans.

Vraag een acupuncturist naar twee wezenlijke kenmerken van gezondheid en ziekte, en hij zal zeggen: “doorstroming en balans”. Twee eenvoudige woorden met vergaande betekenissen.

Balans tussen yin en yang, basis van gezondheid op ieder vlak

In de Chinese geneeskunde en het Taoïsme is het al zeker 5000 jaar een onomstotelijk gegeven dat gezondheid valt of staat met balans; de balans tussen yin en yang. Yin en yang vertegenwoordigen het oerprincipe van het mannelijke en het vrouwelijke.

Wanneer er een dynamische balans tussen de twee oer-polariteiten van het leven is, dan is er gezondheid en welbevinden. Voorwaarde voor gezondheid – op welk vlak dan ook – is dus die balans tussen de tegenpolen. Yin en yang zijn altijd in een dynamische interactie met elkaar. Hun dans is de motor voor groei, beweging en bewustwording.

Grote – of langdurige – disbalans leidt tot ziekte. Of je het nu hebt over ziekte van het lichaam of de geest, over de zuur-base balans in je voeding, de gezondheid van een organisatie of een samenleving of de relatie tussen twee partners. Al die verschillende levensgebieden beïnvloeden elkaar.

Zo zorg je voor herstel en voorkom je veel ellende

Wil jij goed voor jezelf zorgen? Zorg dan dat je af en toe een moment neemt om tot rust en herstel te komen, om je weer te verbinden met jezelf en de natuur; yin-momenten.

Dat kan je zelf doen. Bijvoorbeeld zo:

 • Plan voldoende momenten in waarop je voelt dat je niets hoeft. De leegte-ruimte in je agenda plannen als je belangrijkste afspraak.
 • Bouw op een vaste tijd meditatie-momenten in en houd je daaraan.
 • Boek een retraite, zodat je eens echt diep tot rust en bezinning kan komen.
 • Maak van je huis een oase van rust dankzij deze tips.
 • Of vind rust dankzij deze oefeningen.

Ja… en ik zeg dit ook tegen mezelf, want ik vind het ook niet makkelijk.

“Nog even dit, nog even dat. Maar ik wil het af hebben en nu is de kans. Ik heb geen rust als…” enzovoorts. Ken je dat ook? In essentie is het een keuze. Een keuze die mensen zoals ik telkens opnieuw dienen te maken. De keuze van “first things first.” De keuze om je eigen gezondheid en welzijn voorop te zetten, omdat je dan pas ook echt iets te bieden hebt voor de ander.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reacties
 1. Edith 2 augustus 2019 - 20:51
  Reply

  Wanneer is er nog eens een vijf elementen retraite. MVG Edith Willems

  1. Conny Coppen 30 april 2020 - 16:12
   Reply

   Allo Edith, 17 t/m 22 september is de volgende retraite. Wees welkom! https://www.connycoppen.nl/agenda/agenda-conny-coppen/ MVG Conny Coppen

 2. Pragati Boerstra 20 november 2020 - 08:20
  Reply

  Wanneer is er weer een retraite?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?