Home Gezondheid Moe? Uit balans of ziek? Zo bouw je aan herstel volgens de Chinese geneeskunde

Moe? Uit balans of ziek? Zo bouw je aan herstel volgens de Chinese geneeskunde

Door Conny Coppen
moe

Hoe gaat het met jou? Hoe is het met jouw levenslust, je energie en je inspiratie? Stroomt het? Kriebelt en bubbelt het, zoals in de natuur nu? Of ben je moe, gespannen, ongeïnspireerd? Voel je je vast zitten in alles wat moet en heb je het idee dat meer aan het overleven bent, dan aan het leven?

We moeten zo veel. Er komt zo veel informatie op ons af en er blijft zo weinig ruimte over om op een goede, helende manier samen te zijn met jezelf en de natuur. En het gaat gewoon niet; je kan niet altijd alleen maar produceren, moeten en naar buiten gericht zijn, want dan brandt je op. Je leeft als het ware veel te veel de ‘Yang kwaliteit’ (de zomer, naar buiten gerichte, doelgericht actie) en je komt onvoldoende toe aan rust, bezinning, herstel en opladen (de ‘Yin’, de ‘winter’). Zo raakt je leven uit balans.

Vraag een acupuncturist naar twee wezenlijke kenmerken van gezondheid en ziekte, en hij zal zeggen: “doorstroming en balans”. Twee eenvoudige woorden met vergaande betekenissen.

Balans tussen yin en yang, basis van gezondheid op ieder vlak

In de Chinese geneeskunde en het Taoïsme is het al zeker 5000 jaar een onomstotelijk gegeven dat gezondheid valt of staat met balans; de balans tussen yin en yang. Yin en yang vertegenwoordigen het oerprincipe van het mannelijke en het vrouwelijke.

Wanneer er een dynamische balans tussen de twee oer-polariteiten van het leven is, dan is er gezondheid en welbevinden. Voorwaarde voor gezondheid – op welk vlak dan ook – is dus die balans tussen de tegenpolen. Yin en yang zijn altijd in een dynamische interactie met elkaar. Hun dans is de motor voor groei, beweging en bewustwording.

Grote – of langdurige – disbalans leidt tot ziekte. Of je het nu hebt over ziekte van het lichaam of de geest, over de zuur-base balans in je voeding, de gezondheid van een organisatie of een samenleving of de relatie tussen twee partners. Al die verschillende levensgebieden beïnvloeden elkaar.

Zo zorg je voor herstel en voorkom je veel ellende

Wil jij goed voor jezelf zorgen? Zorg dan dat je af en toe een moment neemt om tot rust en herstel te komen, om je weer te verbinden met jezelf en de natuur; yin-momenten.

Dat kan je zelf doen. Bijvoorbeeld zo:

  • Plan voldoende momenten in waarop je voelt dat je niets hoeft. De leegte-ruimte in je agenda plannen als je belangrijkste afspraak.
  • Bouw op een vaste tijd meditatie-momenten in en houd je daaraan. Wanneer je dit lastig vind, kan dit je helpen:
  • Ga een mindfulness- of meditatiecursus volgen zodat je daar hulp bij krijgt.
  • Boek een retraite, zodat je eens echt diep tot rust en bezinning kan komen

Ja.. en ik zeg dit ook tegen mezelf, want ik vind het ook niet makkelijk.

“Nog even dit, nog even dat. Maar ik wil het afhebben en nu is de kans. Ik heb geen rust als…”  enzovoorts. Ken je dat ook? In essentie is het een keuze. Een keuze die mensen zoals ik telkens opnieuw dienen te maken. De keuze van “first things first.” De keuze om je eigen gezondheid en welzijn voorop te zetten, omdat je dan pas ook echt iets te bieden hebt voor de ander.

In de vijf elementen retraites die ik aanbied, kom je niet alleen tot rust in een mooie omgeving. Je krijgt ook een structuur aangereikt waarbinnen je inzicht krijgt in jezelf en hoe je leeft; waar jij jezelf nog dwars zit.

Misschien heb jij dat niet nodig? Ikzelf heb wel echt af en toe zo’n time-out nodig om het weer helder te krijgen. Om opnieuw – nu nog dieper – te besluiten EN te begrijpen dat ik echt goed voor mezelf ga (en moet) zorgen. 

Mijn aanbod hierin:

  1. Vijf Elementen Retraite. Lioba klooster Egmond binnen. Tot 16 juli geldt een vroegboekkorting van € 100,-

Een gelukkig mens telt voor twee.

Goed voor jezelf en je geluk zorgen, dient het geheel!

Hartelijke groet,

Conny Coppen

Boekentip: De Tao van gezondheid

Dit holistische, toegankelijk geschreven boek biedt inzicht in de individuele, maatschappelijke en wereldwijde gezondheid. In De Tao van gezondheid lees je meer over Chinese geneeskunde, seizoenen en  vijf elementen.  Het is echt een aanrader voor iedereen die naar bezieling en heling van lijf en hart zoekt.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99.

Meer lezen van Conny Coppen? Lees ook dit artikel:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

3 reacties

Edith 2 augustus 2019 - 20:51

Wanneer is er nog eens een vijf elementen retraite.
MVG Edith Willems

Reply
Conny Coppen 30 april 2020 - 16:12

Allo Edith, 17 t/m 22 september is de volgende retraite. Wees welkom!
https://www.connycoppen.nl/agenda/agenda-conny-coppen/
MVG Conny Coppen

Reply
Pragati Boerstra 20 november 2020 - 08:20

Wanneer is er weer een retraite?

Reply

Laat een bericht achter