Gezondheid

Chinese Geneeskunde: wat je gezicht vertelt over jouw gezondheid

Door Jacqueline Rietveld
Chinese Geneeskunde: wat je gezicht vertelt over jouw gezondheid

Jouw gezicht vertelt veel over je gezondheid, zegt Jacqueline Rietveld, deskundige in de Chinese Geneeskunde. Opvallende kenmerken kunnen verraden dat elementen als hout en metaal extra aandacht nodig hebben. “Dunne en stijve lippen kunnen een aanwijzing zijn voor gebrekkige aarde-energie.”

Verminderd functioneren van de ogen is een aanwijzing voor een verstoord hout-element. Zoals bij staar, bij- of verziendheid, te veel of te weinig traanvocht en glaucoom.

De vijf-elementenleer

Gezicht lezen is een manier om meer te weten te komen over de gesteldheid van de vijf elementen in jou. De Chinese Geneeskunde kent de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Ze bepalen onder andere de werking van onze organen en weefsels. Zo vallen de lever en galblaas onder hout en de longen en dikke darm onder metaal. De verschillende onderdelen van je gezicht weerspiegelen welke elementen bij jou extra aandacht nodig hebben om je vitaal te voelen.

Wat zie je in de spiegel?

Wat trekt de aandacht als je naar jouw gezicht kijkt? Of dat van iemand anders? De vorm, kleur of bewegingen? Opvallende kenmerken in het gezicht kunnen een aanwijzing zijn dat een element om aandacht vraagt. Zo’n aspect nodigt uit om te onderzoeken hoe de bij dat element behorende organen functioneren. En of de basisemotie die bij het element hoort, voldoende in balans is. De Chinese elementenleer is een holistische kijkwijze: lichamelijk functioneren en mentaal-emotionele aspecten hangen met elkaar samen. Hieronder lees je welke onderdelen van het gezicht de ingangen vormen tot de vijf elementen.

Element hout: ogen

In de ogen openen zich de lever en galblaas, en dus het element hout. Ook reguliere artsen kijken naar de glans en kleur van het oogwit om eventuele leveraandoeningen uit te sluiten. Maar Chinees gezien zijn ook de grootte, de stand en het functioneren van de ogen indicatoren voor de conditie van de hout-energie. Grote, heldere ogen getuigen bijvoorbeeld van veel hout-energie. Dat kan een kracht zijn in iemands genetische aanleg, maar het kan ook duiden op een overactief hout-element.

Daarom moet ook altijd naar het totaalplaatje worden gekeken: past dit gelaatskenmerk bij de natuurlijke staat van deze persoon? Zo niet, dan mag de kracht van hout wat getemperd worden. Bijvoorbeeld wanneer het leidt tot veel woede (de basisemotie van hout) of verkrampte spieren, die worden aangestuurd door de lever-energie. Ook verminderd functioneren van de ogen is een aanwijzing voor een verstoord hout-element. Zoals bij staar, bij- of verziendheid, te veel of te weinig traanvocht en glaucoom.

Ook al is er medisch gezien niets aan de hand met de lever, de energie van het orgaan kan wel verminderd of zelfs uitgeput zijn. Dat heeft niet alleen invloed op de conditie van de ogen, maar ook op zaken als de spijsvertering, menstruatie, lichamelijke en geestelijke flexibiliteit en het vermogen om beslissingen te nemen.

Element metaal: neus

Je neus zegt iets over jouw metaal-element. De grootte en vorm van de neus zijn een aanwijzing voor een aangeboren sterk of juist gevoelig metaal-element. Ga maar af op je intuïtie: een ronde neus roept waarschijnlijk andere associaties bij je op dan een puntige neus. Is iemands neus opvallend groot? Dan vraagt het metaal-element van nature aandacht.

Metaal-energie controleert de longen, de dikke darm en het vermogen om verdriet te verwerken. Kleine kinderen die regelmatig neusverkouden zijn, hebben ook vaak aanleg voor bronchitis en/of darmproblemen. En dat een van de symptomen van het Covid-19 virus het wegvallen van de reuk is, is niet toevallig: neus en longen zijn met elkaar verbonden.

Element aarde: lippen

Droge lippen, dikke of dunne lippen en de manier waarop lippen bewegen: het zijn allemaal indicatoren voor het Chinese element aarde. Vochtigheid en verdikkingen zijn aanwijzingen voor overvloedig aanwezige aarde-energie bij iemand. Aarde-energie is belangrijk voor de maag, milt, alvleesklier en het vermogen tot compassie en zorg voor anderen. Maar wanneer het aarde-element overheerst, kan dat leiden tot bijvoorbeeld diabetes, obesitas, piekeren en het opofferen van jezelf voor anderen. Dunne en stijve lippen kunnen op hun beurt een aanwijzing zijn voor gebrekkige aarde-energie.

Element vuur: tong

Het hart op de tong hebben. Dit gezegde bestaat niet voor niets. Vraag bij het gezicht lezen maar eens of iemand zijn tong wil uitsteken. De reactie daarop zegt meteen iets over het vuur-element. Vuur gaat over hartzaken, zowel lichamelijk als emotioneel (liefde, vreugde). Steek jij zonder aarzelen je tong volledig naar buiten? Dan ben je waarschijnlijk een openhartig persoon. Je hart staat makkelijk open voor prikkels van buitenaf. Op zich is dat een positieve eigenschap, maar ook hier is de juiste balans noodzakelijk.

Gezond zijn en blijven hangt samen met het kunnen bewaken van je eigen grenzen binnen die openhartigheid, zonder daarin te verstarren. Dat geldt ook op lichamelijk niveau: beperk je stress en ongezonde voeding?

Mensen die niet zo snel het achterste van hun tong laten zien, zijn vaak instinctief zuinig op hun vuur-energie. Het stimuleren van het vuur-element kan dan helpen om meer hart-energie te krijgen en meer levensvreugde te ervaren.

Lees verder: Chinese geneeskunde: dit zegt je tong over jouw gezondheid

Element water: oren

Opvallende oren zijn aanleiding om de conditie van het water-element te onderzoeken. Water is het element waaronder de nieren en de blaas vallen, evenals de basisemotie angst. Oren kunnen opvallen door hun grootte of vorm, maar ook doordat ze niet optimaal functioneren. Iemand met opvallend kleine oren zou van nature weleens minder rijkelijk vloeiend water kunnen hebben dan iemand met grote oren.

Gehoorproblemen, evenwichtsstoornissen, oorontsteking of tinnitus zijn voorbeelden van oorklachten die kunnen wijzen op een disbalans in het water-element. Water-energie zorgt voor innerlijke rust en het lichamelijk vermogen tot overleven en voortplanten.

Gezicht lezen als richtingaanwijzer

Natuurlijk is het niet zo dat alles wat je opvalt bij het gezicht lezen betekent dat er problemen zijn met een bepaald element. Je kunt ook gewoon grote oren of een puntneus hebben zónder dat dit een teken van disbalans is. Gelukkig maar. Bij het gezicht lezen is het van belang om te kijken naar wat je bij iemands totale lichaamsbouw vindt passen en welke gelaatstrekken daarvan afwijken. Het is een mooie richtingaanwijzer om mogelijk onderliggende oorzaken van lichamelijke of psychische klachten te onderzoeken. En om zo nodig een holistische remedie te vinden.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?