Gezondheid

Chinese geneeskunde: dit zegt je tong over jouw gezondheid

Door Lisa Ensing
Chinese geneeskunde: dit zegt je tong over jouw gezondheid

Hoe je tong eruitziet kan veel vertellen over jouw gezondheid. De tong is namelijk een spiegel van de inwendige organen volgens Chinese geneeskunde. In dit artikel lees je waarom jouw tong veel zegt over je gezondheid, waar de verschillende organen vertegenwoordigd zijn op je tong én wat verschillende tongkleuren zeggen over de gezondheid van je lichaam.

De tong is een gevoelige indicator voor inwendige veranderingen en daarom onmisbaar voor het onderscheiden van disharmoniepatronen.

Tongdiagnostiek is ontzettend belangrijk in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Jouw tong is namelijk een spiegel van je inwendige organen. Alle meridianen en hun verbindende kanalen zijn ermee verbonden.

De tong als indicator voor inwendige veranderingen

De tong is een gevoelige indicator voor inwendige veranderingen. Hierdoor kan je tong je veel vertellen over disharmoniepatronen (ofwel ziekten) in je lichaam. Vanuit holistisch-biologisch standpunt kan elk deel van het lichaam veel vertellen over het totale organisme. De tong is volgens de Chinese geneeskunde echter het meest geschikt om wat te vertellen over je algemene gezondheid. Andere voorbeelden zijn je voetzolen (voetreflex) en je oren. Ook in deze lichaamsdelen wordt de gezondheid van je lichaam weerspiegeld en kunnen verschillende ziekten therapeutisch beïnvloed worden.

De organen op de tong

Als je je tong beoordeelt, kijk je naar de kleur, de grootte, de vorm, de beweeglijkheid en de aanslag. Alle organen zijn op de tong vertegenwoordigd (zie afbeelding). Het hart is bijvoorbeeld vertegenwoordigde op de punt van de tong. Wanneer de tongpunt erg rood is, kan dat een aanwijzing zijn voor de diagnose ‘hitte in het hart’.

Tongdiagnose: je tong beoordelen

Je tong kan je dus veel vertellen over de verschillende organen in je lichaam. Je kunt je eigen tong beoordelen door het te bestuderen in de spiegel.

Wat is een gezonde tong?

De tong van een gezond mens ziet er zo uit:

  • De structuur is zacht en veerkrachtig.
  • De kleur licht roodachtig.
  • Het is enigszins vochtig en vertoont een witachtige aanslag die niet dik, maar ook niet te dun is.

Tongdiagnose: wat is er aan de hand?

Ziet jouw tong er anders uit dan de bovenstaande beschreven punten? Dan kan het zijn dat je tong je iets wil vertellen over je gezondheid. Dit zijn de meest voorkomende tongdiagnosen:

Lees meer over de verschillende soorten tongkleuren, indicatoren van disbalans én de oplossingen voor de verschillende problemen in het boek Traditionele Chinese geneeskunde.

Bron: Traditionele Chinese geneeskunde.

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde

Wil je meer leren over de traditionele Chinese geneeskunde? Dan is Traditionele Chinese geneeskunde jouw ultieme gids. Dit boek is een onmisbare inleiding in deze geneeskunde voor zowel de geïnteresseerde leek als de arts, natuurgenezer en therapeut.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer over Chinese geneeskunde:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?