Gezondheid

In strijd met je lichaam? Zo heb je je lichaam weer lief!

Door Anita Mulderij
In strijd met je lichaam? Zo heb je je lichaam weer lief!

Veel vrouwen hebben er last van: Dagelijkse strijd met het lichaam. Ze vinden zichzelf dik, niet mooi of haten hun lichaam zelfs. Altijd op dieet zijn, overmatig sporten, niet in de spiegel durven kijken en negatief denken over zichzelf zijn daar gevolgen van. Veel vrouwen zijn het contact met hun lichaam (en ziel) kwijt. Ze leven vanuit hun hoofd, streven ideaalbeelden na en willen aan allerlei verwachtingen voldoen waardoor ze de signalen die hun lichaam ze geeft niet meer horen. Hoe maak je weer verbinding met je lichaam, leer je weer luisteren naar de signalen die het je geeft en ga je er weer liefdevol mee om?

Disconnectie

Misschien herken je je zelf wel in bovenstaande en ga je niet zo liefdevol met je lichaam om. Maar hoe komt het dat we het contact met ons lichaam zijn kwijt geraakt? Dat heeft verschillende redenen:

 • We maken de buitenwereld belangrijker dan onszelf.

We leggen onszelf van alles op. We “moeten” fulltime werken, een bepaalde functie en salaris behalen, we “moeten” voor iedereen klaar staan en zijn altijd bezig met van alles. Hierdoor is er weinig ruimte om contact te maken met jezelf en de verlangens die uit je hart komen.

 • We vergelijken onszelf met ideaalbeelden.

We zien via social media, tv, modebladen en reclames continu perfecte gezichten en lichamen. De ene nog slanker en mooier dan de andere. Van nature willen we er als mensen bij horen en omdat we dat zoveel zien denken we dat dat de norm is en dat we er ook zo uit moeten zien om geaccepteerd te worden.

 • We hebben niet geleerd om naar ons lichaam te luisteren.

Ons lichaam vertelt ons de hele dag hoe het ermee gaat. Maar we hebben niet geleerd er echt naar te luisteren. We eten niet als we honger hebben en een rommelig gevoel ervaren in onze buik, maar als we pauze hebben of als het etenstijd is.

Als we pijn hebben, vragen we ons niet af waar de pijn vandaan komt en wat ons lichaam hiermee wilt vertellen maar we nemen een pijnstiller om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Zo zijn we door de jaren heen steeds meer verwijdert geraakt van wie wij echt zijn en wat ons lichaam ons wilt vertellen.

De intelligentie van het lichaam

Ons lichaam is enorm intelligent. Het geeft precies aan wat je wanneer nodig hebt en het zorgt ervoor dat je alles kunt ervaren. Je voelt door je lichaam, proeft, ruikt en ziet. Je hebt je lichaam nodig om het leven te kunnen ervaren en het is je meest bijzondere “bezit”. Toch zijn er maar weinig mensen die het lichaam op die manier benaderen. In tegendeel zelfs, vaak krijgt het lichaam de schuld van alles.

Lichaamshaat

“Ik zie er niet uit, ik ben dik, ik ben lelijk”, en dat zijn slechts een paar zinnen die ik veel vrouwen regelmatig tegen zichzelf hoor zeggen. En dan hebben we het nog niet over hoe ze tegen zichzelf praten. “Trut, dommerd, zie je wel doe je het weer verkeerd.”

Wat ik veel tegen kom is dat vrouwen zich niet goed voelen over zichzelf omdat ze het contact met zichzelf kwijt zijn en als gevolg daarvan hun lichaam ervan beschuldigen. Het heeft te dikke benen, een bolle buik of te kleine borsten.

Als je niet van jezelf en je lichaam houdt dan is het een logisch gevolg dat je er ook niet goed voor zorgt. Dissociëren van het lijf en doen wat de mind vertelt zijn in dat geval veel makkelijker. Ongezond, te weinig of juist teveel eten komen daardoor vaak voor.

Je komt dan in een negatieve cirkel terecht waar je negatief praat tegen jezelf, slecht voor jezelf zorgt, jezelf waardeloos voelt en je ook nog schuldig voelt over dat je je dat allemaal doet. Dit kan je ontzettend belemmeren op allerlei vlakken in je leven.

In 7 stappen naar meer liefde voor je lichaam

Gelukkig kun je daar uit stappen en in kleine stapjes je perspectief veranderen en weer goed voor jezelf gaan zorgen en van je lichaam houden. Deze stappen helpen je daarbij:

 1. Maak ruimte voor jezelf

De eerste stap is om tijd te maken voor jezelf. Plan elke dag een half uur voor jezelf in en kies wat jij het liefste wil doen. Misschien wil je mediteren, wandelen, dansen, schilderen, in bad of luisteren naar je favoriete muziek. Elke dag minimaal een half uur met jezelf zijn zonder telefoon, zonder mensen om je heen zorgt ervoor dat je weer meer in contact komt met jezelf, je intuïtie en wat jij wilt.

 1. Maak contact met je lichaam

Observeer wat er in je lichaam gebeurt en accepteer dat het er is in plaats van het weg te drukken door een pijnstiller te nemen of het irritant te vinden dat je buikpijn hebt. Ga vanuit daar praten met je lichaam. Stel de vraag: wat wil je me vertellen als je iets voelt in je lichaam wat je opvalt. Verwelkom dat wat er is, leg je handen op de plek en stuur er liefdevolle aandacht heen.

 1. Stop negatief praten tegen jezelf

Heb jij een stemmetje dat negatief praat tegen jezelf en gemene dingen zegt? Merk het op, praat je ook zo tegen je vriendinnen? Dit stemmetje is je saboteur en die weerhoudt jou ervan om lief te zijn voor jezelf en goed voor jezelf te zorgen. Geef het stemmetje een naam, een karakter en merk hem op elke keer dat hij of zij er is. Maar luister niet langer naar wat ie je wijs wilt maken. Hoor wat hij zegt maar maak daarna een keuze vanuit jezelf, vanuit je hart en zeg iets moois of liefs tegen jezelf, iets wat jou kracht geeft. Hoe vaker je dit doet, hoe meer het stemmetje naar de achtergrond zal raken.

 1. Beoefen dankbaarheid

Het lichaam afwijzen, er boos op zijn, het niet mooi vinden of het zelfs haten dat zijn misschien dingen die normaal voor je geworden zijn doordat dat is hoe je hebt geleerd er mee om te gaan. Maar je lichaam doet enorm veel voor je. Het zorgt ervoor dat je elke dag het leven kunt ervaren. Dat je naar je werk kunt, dat je kunt zien, dat je je kinderen kunt knuffelen, dat je de natuur kunt ervaren en ga zo maar door.

Schrijf een aantal dingen op waar jij je lichaam dankbaar voor bent en voel hoe het voelt om die dankbaarheid naar je lichaam uit te spreken. Door meer en meer positief contact te maken met je lichaam zal je perspectief veranderen en de relatie met je lichaam enorm verbeteren.

 1. Eet met aandacht

Maak de tijd om goed voor jezelf te zorgen en je lichaam te voeden met voedzaam eten. Eet zo natuurlijk mogelijk en maak de tijd om te eten. Kies er bewust voor om te gaan eten en ga er voor zitten. Bedank het voedsel, ruik eraan, kauw goed, proef wat je eet en voel wat het met je lichaam doet.

Eten is bedoeld om energie van te krijgen en je goed door te voelen dus als dat niet zo is, onderzoek dan wat je hebt gedaan of gegeten waardoor dat niet zo is en neem die les mee voor een volgende keer.

 1. Stop met jezelf wegen

Je hoeft geen bepaald getalletje te wegen om goed genoeg te zijn. Je hoeft ook niet af te vallen of op dieet te gaan om gelukkig te kunnen zijn. Doe de weegschaal de deur uit, ga goed voor jezelf zorgen en ga voelen. Hoe voel je je als je gezond eet? Wat doet dat met je energie niveau? Wat doet dat met hoe je over jezelf denkt? En wat zijn de verschillen met als je ongezond eet? “Meet” zo hoe je je voelt en test wat je kunt doen om je beter te voelen, de weegschaal heb je daarvoor niet nodig.

 1. Accepteer jezelf

Je bent precies goed zoals je bent en hoewel je misschien jarenlang hebt gedacht dat dat niet zo is, is het tijd om te gaan geloven dat dat wel zo is.

En het is niet erg dat je dat niet in een keer kan maar ga in kleine stapjes. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld hardop affirmaties te zeggen tegen jezelf. “Ik ben goed zoals ik ben, ik hou van mezelf, ik ben trots op mezelf.” Zeg ze niet alleen maar voel ook echt welke emoties daarbij horen. Dus voel door je hele lichaam hoe het voelt om van jezelf te houden en jezelf te accepteren. Oefening baart kunst en je zal zien dat hoe meer je het doet, hoe meer je gaat voelen en geloven hoe het is om van jezelf te houden!

Wat je lichaam vertelt

Wat je lichaam vertelt

Ellen Meredith laat je in haar boek Wat je lichaam vertelt zien hoe lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen. We kunnen te allen tijde een dialoog met onszelf aangaan om erachter te komen hoe het écht met ons gaat. Met behulp van haar energetische tools en technieken leer je de taal van je lichaam en zit je in no-time weer goed in je vel.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reacties
 1. Margit 28 september 2019 - 18:01
  Reply

  We hebben niet geleerd om naar ons lichaam te luisteren, mooi omschreven & herkenbaar. Zo'n mooie weg om steeds meer naar je lichaam te luisteren en meer liefde te ontwikkelen. Zodat je lichaam mag fluisteren en niet hoeft te schreeuwen om aandacht.... Mooi stuk!

 2. Anita Mulderij 30 september 2019 - 11:55
  Reply

  Dank je wel Margit, fijn om te horen dat het resoneert. Mooi wat je schrijft: zodat je lichaam mag fluisteren en niet hoeft te schreeuwen om aandacht, zo is het precies!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?