Bewustzijn

Hoe vind je jouw levensmissie?

Door Marjolein Berendsen
Hoe vind je jouw levensmissie?

Steeds meer mensen houden zich bezig met bewustwording, zinvol leven en persoonlijke ontwikkeling. Als je hieraan werkt, dan kom je gegarandeerd op een punt terecht waarop je jezelf diepgaande vragen stelt. Vragen als ‘wat is mijn levensdoel?’ en ‘wat maakt mij nu echt gelukkig?’ kunnen als doel hebben om het ware geluk te vinden. En dat is iets wat we vanuit onze essentie allemaal willen en vooral ook kunnen hebben.

Leven zonder doel betekent dat je geen resultaten behaalt. Doelloos je ding doen, leven op de automatische piloot en geen voldoening halen uit wat je doet, kan leiden tot allerlei klachten op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Zin geven aan je leven en het hebben van een missie, vanuit je diepste wezen, is dan ook iets waarmee je je gezondheid en geluk naar een hoger niveau tilt. Waarmee je je leven kunt leven zoals jij dat zelf wilt, vanuit je hart en ziel. Maar hoe vind je nu jouw eigen zielsmissie? Met de volgende stappen raak je al een heel eind op weg.

Het ego en het zelf

Om antwoord te krijgen op grote levensvragen, is het belangrijk dat je zelf begrijpt, accepteert en liefhebt. Het onderscheid tussen het ego en het zelf is daarbij essentieel. Je ego is in feite je buitenkant: hoe je je gedraagt op basis van allerlei invloeden en overtuigingen, zodat je bent wie je denkt dat je wilt zijn. Voldoen aan de wensen en eisen van de buitenwereld, door een masker op te zetten en je eigen individuele belangen voorop te stellen. Zo doe je je anders voor dan je in werkelijkheid bent. En wie dat is, dat is het Zelf. Deze innerlijke stem leert je vanuit je essentie te zijn wie je bent: van nature liefdevol, oordeelvrij en zonder voorwaarden. Als je je levenspad gaat bewandelen en daarbij je bewustwording steeds verder ontwikkelt, krijgt je Zelf de overhand en wordt het ego ondergeschikt.

Accepteren, loslaten en omarmen

Op de weg naar het vinden van je zielsmissie, zijn oordeelvrij kunnen zijn en onvoorwaardelijke liefde de basisbeginselen. Leer te accepteren dat je bent wie je bent, met al je goede en minder goede kanten. Door je overtuigingen los te laten, kun je dit bereiken. Je hoeft niet te veranderen, je hoeft alleen maar jezelf lief te hebben. Ideeën dat je niet voldoet, een laag zelfbeeld, angsten en weinig zelfvertrouwen zijn allesbehalve dienend aan je gezondheid en geluk en ze staan het vinden van jouw antwoorden in de weg. In feite is het je ego die daar spreekt en die oordeelt over jou als persoon.

Leef in het nu

Om je zielsmissie te vinden, is het ook belangrijk dat je je realiseert dat het verleden voorbij is, dat de toekomst onvoorspelbaar is en dat je nu leeft. Dus NU kun je het maken. Alles wat je in je verleden hebt meegemaakt, heeft voor een groot deel bepaald hoe je nu leeft. Probeer te leren van je ervaringen en daarbij te beseffen dat je die ervaringen hebt en dat je ze niet bent. Want wat je hebt, kun je laten gaan. Dat geldt ook voor de zorgen die je je maakt over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Je zorgen maken lost niets op; sterker nog, ze kunnen je depressief, lusteloos en uitgeput maken. Als je leert om in het hier en nu te leven, dan zul je voelen dat het ware geluk daar is.

Kijk eens naar deze vlog, waarin Marjolein Berendsen je vertelt hoe je kunt leven in het Nu:

Heb jezelf lief

Jezelf liefhebben is jezelf omarmen, in alles wat je bent. En als je jezelf liefhebt, is het een stuk eenvoudiger om goed voor jezelf te zorgen. Want als je luistert naar je innerlijke stem, dan weet je wat je nodig hebt om gezond en gelukkig te zijn. Hoe verder je in je bewustzijnsontwikkeling komt, hoe meer je over jezelf zult ontdekken. Je leert jezelf op de juiste manier te voeden op elk holistisch niveau. Gezond eten, voldoende beweging en voldoende rust, tijd voor jezelf, informatie opnemen, voldoening halen uit je werk en sociale contacten zijn allemaal voorbeelden van deze voeding. En daarmee kom je steeds dichterbij je essentie, je spiritualiteit.

Jouw zingeving

Zo komen we bij de volgende stap: het voeden van je spirituele verlangens en behoeftes. Hier ontstaan de grotere thema’s en levensvragen. Eerst voldoe je aan de primaire levensbehoeften als eten, drinken en een dak boven je hoofd, vervolgens vind je veiligheid, sociale contacten, erkenning en waardering en kom je uit bij zelfrealisatie: bewustwording van wie je bent. En daar boven ontstaan de vragen die we in het begin van dit artikel al even benoemden: wat is je missie op deze aarde? De enige die daar antwoord op kan geven, ben je zelf. Je kunt een begin maken door jezelf de volgende vragen te stellen, de antwoorden op te schrijven of er een mood board van te maken. Lees je antwoorden door, stel ze bij, kijk naar je mood board en vul aan en in wat in je opkomt:

 • Waar krijg ik positieve energie van?
 • Wat inspireert me?
 • Wat zijn mijn diepste wensen en dromen?
 • Wat zijn mijn sterke, zwakke, goede en minder goede kanten?
 • Welke wil het sterkst ontwikkelen?
 • Waar ben ik écht goed in?
 • Wat maakt me gelukkig?
 • Welke dingen zou ik doen als ik nog maar kort te leven had?

Met deze podcast op YouTube word je meegenomen op een innerlijke reis naar je diepste verlangens. Super mooi om mee te doen.

Verbinden met je essentie en luisteren naar je innerlijke stem

Luisteren naar je innerlijke stem helpt je bij het vinden van antwoorden en uiteindelijk bij het vinden van je zielsmissie. De uitspraak ‘volg je hart, want dat klopt altijd’ klinkt dan misschien cliché, het zit wel heel dicht bij de waarheid. Om te luisteren naar je hart, is de verbinding met jezelf essentieel. Er zijn talloze manieren om de verbinding met je essentie op te zoeken: mediteren, visualiseren en yoga zijn daar hele goede voorbeelden van. Je zakt weg in je lijf, om te gaan voelen wat daar zit. Je maakt connectie met je gevoel in de stilte van jezelf. Als je die verbinding kunt maken, zul je je intuïtie steeds makkelijker kunnen gaan volgen en steeds dieper bij je essentie blijven. Bij wie je werkelijk bent! In de opleiding tot Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen leer je jezelf kennen vanuit je essentie en zo van jezelf te houden om wie je werkelijk bent.

Wat heb jij nodig om vervulling te vinden?

Zoals gezegd is de enige die het antwoord op jouw vraag wat je zielsmissie is kan geven, jijzelf. Als je écht wilt leven vanuit je hart, dan word je je steeds meer bewust van alles wat echt waardevol is voor jou. Wat je nodig hebt om invulling en vervulling te geven, vind je door te luisteren naar je innerlijke stem. Neem dus vooral tijd voor jezelf. Zoek de stilte op en laat je lichaam, geest en gevoel je vertellen wat jij nodig hebt om gezond en gelukkig te zijn. Stel jezelf steeds weer opnieuw de vragen uit het lijstje hierboven. En doe wat goed voor jou voelt: als je handelt vanuit vertrouwen en liefde, wat is dan de waarde van een oordeel nog?

Heb je behoefte om je te verdiepen in wat je werkelijk nodig hebt om gezond en gelukkig te zijn? Meld je dan aan voor een gratis proefles bij ZoMa Opleidingen. Kies welk thema bij jou past, doe mee via Zoom zolang de coronamaatregelen van kracht zijn of volg de proefles fysiek wanneer ZoMa Opleidingen weer geopend is (naar verwachting in juni). En wie weet wil je ook wel de opleiding tot Holistisch Therapeut gaan volgen, waarmee je vanuit je essentie mensen met een diepgaande hulpvraag kunt begeleiden in hun bewustwordingsproces!

Boek van de levensmissie

Dit is een fragment uit 'Boek van de levensmissie'. Je ziet sommige thema's in je leven steeds terugkeren. Je wordt van bepaalde dingen heel enthousiast. Je wordt steeds instinctief naar bepaalde levensgebieden toegetrokken. Wijst dat ergens op? Een missie wordt altijd in vreugde gedaan, want daar vallen je dienstbaar zijn en je geluk samen. Waar vind jij je schat? Niet op een gebaand pad, dat is het pad van een ander. Durf je buiten de gebaande paden te gaan om je levensmissie te vinden en te vervullen?

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Marjolein Berendsen:

Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reacties
 1. Leonard Hollander 23 juni 2020 - 20:06
  Reply

  Zulke mooie vragen die eigenlijk uit dit artikel komen! Prachtig om levensmissie te stimuleren. En ik vind nog mooier, de vragen die daar bovenop komen. Waar komen we vandaan? Wat doen we hier? Van welk geheel maken we deel uit? Het lijken grote vragen, maar ik zie die vragen van zingeving in de filosofische praktijk steeds meer gesteld door jongeren en millennials. Dat is toch een mooie ontwikkeling;)!

  1. Marjolein Berendsen 25 juni 2020 - 20:34
   Reply

   Dag Leonard, wat een mooie reactie! Ja precies dat! De verdieping in! En dat is ook zo, steeds meer jonge mensen onderzoeken dit ook al voor zichzelf. Heerlijk om dat te zien! Bedankt voor je prachtige reactie!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?