Gezondheid

Holistisch voeden: zo doe je dat

Door Marjolein Berendsen
Holistisch voeden: zo doe je dat

Een gezond lichaam, dan denk je al snel aan gezond eten en bewegen. En dat is helemaal niet verkeerd, want je fysieke lichaam heeft goede voeding nodig om gezond te kunnen functioneren. Maar realiseer je je, dat je ook je gedachten, je wensen, je gevoelens en behoeftes voedt? Dat je met de juiste voeding voor elk afzonderlijk niveau je lichaam als geheel in balans kunt brengen? Holistische voeding is veel meer dan wat je eet en drinkt: het is alles wat je opneemt vanuit jezelf en je omgeving.

Evenwichtig leven

Jezelf holistisch voeden is dus iets wat je eigenlijk onbewust al doet. Het is alleen de vraag welke voeding echt nodig is. Wil je volledig gezond zijn in een lichaam dat in balans is? Dan is het tijd voor bewust voeden, waarbij je alles wat je binnenkrijgt onder de loep neemt. Bewust voeden van je holistische niveaus resulteert in een evenwichtig leven en daarmee in gezondheid en geluk.

Vijf niveaus

Een holistische benadering van je lichaam gaat uit van vijf niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Al deze niveaus hangen met elkaar samen; is er een probleem op één van deze niveaus, dan is dat vaak op één of meer van de andere niveaus merkbaar. Een eenvoudig voorbeeld: je eet gezond en je gaat regelmatig sporten. Toch voel je je niet happy. Je hebt vaak last van een stijve nek en je gedachten zeggen je dat je niet genoeg doet voor anderen. Ook raak je sneller geïrriteerd en ben je vaak moe.

Je kunt dan lichamelijk nog zo gezond zijn, maar tegelijkertijd mentaal of emotioneel niet goed in je vel zitten. Is het stress die je pijnlijke nek veroorzaakt, en een gebrek aan zelfvertrouwen dat zorgt dat je negatieve gedachtes hebt? De energie die je geeft aan je omgeving die ervoor zorgt dat je moe wordt en daardoor sneller geïrriteerd?

Holistische voeding

Welke voeding hoort nu bij welk niveau? Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Fysiek: eten, drinken, beweging, sport, slaap
Mentaal: gedachtes, kennis, communicatie, informatie, social media
Emotioneel: liefde, empathie, knuffels, troost, gevoelens
Energetisch: positieve en negatieve energie, rust, ontspanning, beweging, voldoening
Spiritueel: antwoord op grote levensvragen als ‘welke verlangens heb ik en hoe maak ik ze waar? Wat is mijn levensdoel?’

Hoe dan?

Wil je jezelf op een bewuste wijze holistisch voeden, dan is het inzetten van je intuïtie stap 1. Verbinding maken met je innerlijk en daarnaar luisteren is essentieel. Want alles wat je intuïtie je vertelt, is betrouwbaar en puur. Alle soorten voeding zoals hierboven benoemd, kun je beïnvloeden. Je kunt leren welke voeding goed is voor je, op welk moment. En ook wat je niet nodig hebt en op welke manier je ze al dan niet toelaat.

Als je gevoel je zegt dat je die nieuwsberichten op social media nu echt niet nodig hebt, lees ze dan ook niet. En als je vanuit je hart voelt dat sommige mensen je negatieve energie geven, omring je dan niet met deze mensen. Als je wilt ontdekken wat jouw missie is op de wereld, verdiep je dan in waar jij werkelijk behoefte aan hebt. Is dat een opleiding om jezelf te ontwikkelen? Doen! Of is dat het helpen van minderbedeelden? Laat je dan niet tegenhouden door negatieve gedachtes of onzekerheid. Als jouw intuïtie je vertelt dat het goed is, dan kun je daar 100% op vertrouwen. Wanneer deze zegt dat je nu echt even pas op de plaats moet maken om tijd aan alleen jezelf te besteden, dan is nu het moment om voor jezelf te gaan zorgen.

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Marjolein Berendsen:

 

Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?