Burn-out

Bijna burn-out? Denk aan voeding voor je ziel

Door Marjolein Dubbers
Bijna burn-out? Denk aan voeding voor je ziel

Heb jij weinig energie om op te staan? Voel je je al een langere tijd niet fit of zelfs helemaal uitgeput? Heb je regelmatig last van depressieve klachten en/of voedselallergieën? Dan kan het zijn dat je burn-out bent. Marjolein Dubbers legt je in dit artikel uit dat voeding voor je lichaam en je brein heel belangrijk zijn, maar vergeet het ondergeschoven kindje niet: voeding voor je ziel.

Voeding voor je lichaam; de beste start bij een burn-out

Bij een burn-out ligt mijn eerste focus grotendeels op voeding. Daar schrijf ik veel over en het is de kern van mijn boek. Volgens mij is voeding het beste startpunt voor een keerpunt in een uitgeblust leven. We worden zo ongelooflijk misleid én verleid als het gaat om onze voeding. 80% van wat in de supermarkt ligt noem ik geen voeding maar vulling of zelfs vervuiling. Het zijn bewerkte producten die volop chemische stofjes bevatten die ons lichaam niet herkent als voedsel.

Zodra het binnenkomt wordt er alarm geslagen en ons lichaam werkt zich drie slagen in de rondte om al die stofjes weer veilig af te voeren voordat ze schade aan kunnen richten. Dat afvoeren kost veel energie. Hoe kan een lichaam zich topfit voelen als het geen voedingsstoffen krijgt maar wel steeds in staat van paraatheid moet zijn? Mijn eerste advies aan uitgebluste vrouwen is om eens kritisch te kijken naar wat ze eten.

Voeding voor je brein: ook je hersenen vernieuwen zich

Er komt steeds meer onderzoek dat aantoont dat we met onze voeding grote invloed hebben op onze gezondheid en vitaliteit. Het is dus niet vreemd dat er ook steeds meer onderzoek komt dat een grote relatie laat zien tussen “hersenziektes” zoals dementie en depressies en onze voeding. Hoe we ons voelen wordt voor een groot deel bepaald in onze darmen. Daarbij is er nog meer goed nieuws: onze hersenen zelf zijn plastisch: ze kunnen zich vernieuwen. Vroeger dachten we dat hersencellen afstierven en er geen nieuwe werden aangemaakt. Nu weten we dat dit niet zo is; onze hersenen maken tot op hoge leeftijd nieuwe hersencellen aan. Daar hebben ze echter wel gezonde voeding voor nodig.

Voeding voor je ziel: het ondergeschoven kindje

Ik ga een boude uitspraak doen: wij zijn een generatie vrouwen die niet meer weten wat echte ontspanning is. We hebben bijna allemaal (te) veel ballen om in de lucht te houden. We zijn de eerste generatie vrouwen die het huishouden en kinderen combineren met buitenshuis werken en als de kinderen op eigen benen staan begint de zorg voor onze ouders.

We moeten continu nieuwe dingen leren om bij te blijven; technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarbij leven we in een tijd waarin het heel normaal lijkt om veel leuke dingen te doen (doen anderen toch ook allemaal?) en er daarbij ook nog eens perfect uit te zien. Het leven van de meesten van ons zit propvol. We proberen alles voor iedereen te zijn. We leven ons leven alsof we topsporters zijn. Waar laden we onze batterij op?

Veel vrouwen bedrijven topsport

Laat me je dit vertellen: topsporters leveren topprestaties omdat ze allereerst iets doen waar ze veel passie voor hebben. Ze hebben plezier in hetgeen ze doen; ze beleven er vreugde aan. Dat kan ook niet anders want topsport bedrijven betekent dat je heel veel andere dingen niet kunt doen. Soms staat een sociaal leven op een laag pitje, vaak is een baan erbij onmogelijk en voor hobby’s is meestal geen tijd. Als je niet heel veel plezier haalt uit je sport dan hou je het niet vol.

Het normale leven is voor veel vrouwen tegenwoordig ook topsport bedrijven. Wat eraan ontbreekt is de passie, de vreugde. Ik noem dit ook wel voeding voor de ziel.

Voeding voor je ziel: wat voedt jou?

Als je zeker weet dat je zo gezond en gevarieerd mogelijk eet en je blijft je veel te moe voelen, vraag je dan eens af of je je ziel wel voldoende voeding geeft. Waarmee voedt je je ziel? Simpel; met alles wat jou vreugde geeft. Maar let op: vreugde is iets anders dan plezier, deze twee lijken op elkaar maar zijn toch iets anders. Plezier is iets dat van buitenaf komt; het kan plezierig zijn om met een vriendin te winkelen, met je partner naar de film te gaan of in een cabrio rond te rijden als de zon schijnt. Plezier krijgen we vaak als we dingen doen. Lachen is heerlijk en gezond maar is een teken van plezier. Vreugde is een gevoel dat komt van binnenuit. Vreugde komt uit zijn, niet uit doen.

Waar gaat jouw hart van zingen?

Vreugde noem ik ook wel mijn “helemaal-niets-meer-te-wensen-momentjes”. Zo’n moment waarop alles klopt. Het zijn vaak de stille, rustige momenten. Ik voel dan een diepe tevredenheid met mezelf en alles om me heen. Vaak ook maken ze een gevoel van dankbaarheid bij me los. Het zijn de momenten waarop ik me letterlijk zielsgelukkig voel: mijn ziel voelt zich gevoed en is gelukkig.

Het overkomt me soms als ik in alle rust geniet van een kop koffie met een zelfgemaakte chocoladefudge op mijn balkon in de zon, maar soms ook als ik hardloop in een zomerse regenbui, een strandwandeling maak of als ik iemand die me dierbaar is met een grote glimlach op zijn/haar gezicht en open armen naar me toe zie lopen. Ik krijg het soms als ik in een concertzaal luister naar prachtige muziek, soms als ik zelf piano speel en soms als ik een ander blij maak met een onverwachte bos bloemen.

Het zit hem vaak in kleine dingen. Je zielsgelukkig voelen zijn onverwachte cadeautjes die je krijgt maar als je weet op welke momenten de kans groot is dat jouw hart gaat zingen, dan kan je dat organiseren. Dat noem ik voeding voor je ziel. Waar gaat jouw hart van zingen? Let hier de komende week eens op, wees je er bewust van en maak er meer tijd voor.

Tot slot: topsporters lassen veel rustperiodes in!

Vreugde voelen we vaak op de momenten dat we rust nemen. Heb jij geen tijd voor rustmomenten? Let dan nu op: in het bekende managementboek Altijd Scherp ontdekten de auteurs dat topsporters veel betere prestaties leverden als ze veel vaker rustmomenten namen! Zowel binnen een spannende wedstrijd als in de loop van een trainingsjaar. Rust bleek het meest onderschatte aspect voor het leveren van topprestaties!

Energie in ons lichaam is niet onuitputtelijk; er zit een einde aan. Na een periode van activiteit moet je lichaam de belangrijke grondstoffen voor energie weer aanvullen. Ons menselijk lichaam heeft een ritme; we leven in cycli van 90 tot 120 minuten. Als je topprestaties wilt leveren, las dan na 90 tot 120 minuten druk bezig zijn een momentje rust in. Gebruik deze momenten om je ziel te voeden. Het zou me verbazen als je hiermee je energie niet op een hoger plan krijgt. Probeer het eens en o ja, het recept van mijn favoriete chocoladefudges vind je hier 🙂

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?