Bewustzijn

Jezelf openstellen

Door Diana Douma
Jezelf openstellen

Jezelf openstellen: hoe doe je dat ook alweer? Zelf heb ik momenten dat ik erg goed in mijn vel zit en denk dat ik er wel ben. Dan gebeurt er iets wat mij toch weer helemaal van mijn stuk brengt en ik mezelf weer een beetje kwijtraak. Iets waar ik voornamelijk vaak mee struggle is dat ik het moeilijk vind om continu bij mezelf te blijven. Ik zit binnen no-time in iemand anders zijn energie en de verhalen beginnen zich weer af te spelen in mijn hoofd. Vervolgens zit je in een zelfgemaakt drama en vraag je je af wat het moment was waarin je jezelf weer kwijt bent geraakt, waardoor je je weer afsluit.

Ik denk dat dit emoties zijn waar iedereen wel mee worstelt, het blijft continu een spel tussen bewust blijven van de stappen die je neemt en lessen die je krijgt. De lessen van het leven vallen niet altijd mee en het is ook allemaal niet zo makkelijk als het soms lijkt. Maar je wordt er uiteindelijk wel beter in. Je zal voor jezelf een weg moeten vinden die bij jou past en voor jou werkt. We kunnen echt niet altijd op een bepaald niveau blijven, hoe graag we het ook willen. Want om het hoekje staat alweer een volgende les te wachten, die je misschien wel weer van je stuk brengt.

Comfortzone

Door deze lessen en ervaringen die je in het leven hebt gehad, ben je misschien wel meer opmerkzaam, behoedzaam, beschermend geworden. Meerdere malen op je bek gaan, betekent vaak ook dat je muurtje weer dikker wordt uit angst om gekwetst te worden of te falen.

Openstellen is toch wel een cruciaal puntje in het leven, want jezelf open stellen voor het leven en de lessen zorgt alleen maar voor meer flow. Uit een automatisme val je al snel terug in je bescherming of overlevingsmechanisme, die je alleen maar weer terugwerpt in angst. Maar wat brengt angst je nou werkelijk? Heeft het voor mooie ervaringen en lessen gezorgd of heeft het je veilig in je comfortzone gehouden? Ben je wel bereid om met beide benen weer in het leven te staan en open te staan voor al het moois wat het leven te bieden hebt, of val je toch weer liever terug in je oude rol?

Het is niet zo makkelijk als ik zeg, ik weet het als geen ander, gezien ik dezelfde lessen in het leven krijg. Maar het is wel een puntje op de agenda om aan te werken. Je leert alleen maar door het te doen en echt te leven.

Het leven door de ogen van een kind

Zie bijvoorbeeld het leven eens als een kind die in de eerste jaren komt kijken en alles vol verwondering in zich opneemt. Zonder oordeel, want het komt pas net kijken. Kijken door de ogen van een kind kan zo mooi zijn, want ze zien geen gevaar en het leven is een grote speeltuin. Naarmate ze opgroeien en leren hoe het leven is met vallen en opstaan, hoe meer ze de verwondering kwijt kunnen raken uit angst om weer te vallen. Want die valpartijen kunnen hard aankomen en dit zal tot in de volwassenheid doorgaan. Niet iedereen is zo veerkrachtig en het muurtje bouwt zich door de jaren heen op, totdat de comfortzone groter wordt en er nog maar weinig echt geleefd wordt vanuit het hart en men meer in angst blijft hangen.

Geniet

Belangrijkste punt om weer te genieten van het leven en alles wat het leven te bieden heeft, is dat je weer leert te spelen en open te stellen. Zie het leven als een grote poppenkast en jij hebt de touwtjes in handen. Ga weer dingen uit proberen en kijk wat je leuk vindt. Ga weer op stap met vrienden of lekker uit eten. Als je daar geen geld voor hebt, kan je ook lekker gaan wandelen en ergens een bakkie koffie drinken bij vrienden en samen leuke dingen doen. Filmpje kijken of leuke gesprekken voeren. Persoonlijk word ik al heel gelukkig van mijn vrienden. Soms doen we even een wandeling en praten we over het leven en de lessen en krijgen we daardoor ook inzichten. We wandelen dan lekker door het bos en over het strand met aan het einde een lekker bakkie koffie met gebak.

Dit soort kleine momenten maken mij heel gelukkig. Omdat de gesprekken voor mij heel waardevol zijn. Ik hou van de diepgang en om over van alles en nog wat te kunnen praten, daar leer ik van en helpt mij ontwikkelen en de dingen in het leven anders te zien. Daardoor lukt het me ook om me meer open te stellen voor de dingen die op mijn pad komen.

Leef

Ga de dingen weer doen die je helpen het leven te leven. Durf je open te stellen voor de dingen en mensen die weer op je pad komen. Alleen dan zal er magie in je leven verschijnen en alleen dan kan je liefde weer laten stromen. Iets waar we allemaal heel erg naar verlangen toch? Het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn, alleen zijn wij het vaak die het soms te moeilijk maken. Ga weer leven en genieten omdat je het waard bent. Ga alles weer door de ogen van een herboren kind zien. Het leven kan zo leuk zijn, als jij het wil en toelaat! Als jij je openstelt en dat muurtje van opgebouwde angst en bescherming durft los te laten. Het leven zal je belonen met de moed die je durft te tonen. Liefde voor het leven, een ander en vooral voor jezelf!

Love D

Zonder masker

Zonder masker

Welke rol speel jij en wie gaat er schuil achter jouw masker? Steeds meer mensen hebben het verlangen om uit dit keurslijf te stappen. Wanneer je niet langer een rol speelt, leer je je echte verhaal kennen. Don Miguel Ruiz geeft je in deze masterclass inzicht in de rollen die je speelt in verschillende situaties en voor verschillende mensen, hoe je uit deze rollen kunt stappen en je authenticiteit kunt terugwinnen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reactie
  1. Ronald 21 oktober 2018 - 15:48
    Reply

    Goed en bekend verhaal, ik worstel er ook mee. Het verhaal heeft mij aan het denken gezet en probeer weer door de ogen van een baby te gaan kijken. Al is dit niet makkelijk.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?