Bewustzijn

Waarom blijven dezelfde levenslessen terugkomen in je leven?

Door Diana Douma
Waarom blijven dezelfde levenslessen terugkomen in je leven?

Het leven op aarde is één groot proces vol lessen. Vaak kom je gedurende je levenspad dezelfde lessen tegen. Waarom gebeurt dit? In dit artikel moedigt Diana Douma je aan om naar binnen te keren en donkere delen te verwelkomen.

‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je hetzelfde als eerst’

Allemaal gaan we door innerlijke processen heen. Het zijn onze lessen. Soms weten we niet hoe we de issues waar we tegen aanlopen, kunnen verwerken. Het valt ook niet mee om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Als mens vluchten we liever voor die delen in ons die we niet willen zien of die we met moeite kunnen aankijken.

Als je in conflict met jezelf raakt, kom je al snel in je hoofd terecht. Je raakt het contact met je gevoel volledig kwijt. Op deze momenten is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft en niet te hard bent voor jezelf. In onze maatschappij zijn we gewend om altijd maar naar een doel toe te werken, terwijl jijzelf het grootste doel bent!

We zijn geneigd om onszelf en de processen waar we doorheen mogen gaan, snel aan de kant te zetten en ons weer te richten op iets buiten onszelf. Maar buiten onszelf zullen we nooit de verdieping vinden die ons verder helpt in het leven. Buiten jezelf naar vreugde zoeken, is een illusie en zorgt alleen maar voor tijdelijk geluk.

Donkere delen

Ga bij jezelf eens na: waarom vind ik het moeilijk om innerlijke processen aan te gaan? Waar ben ik werkelijk bang voor? En is deze angst wel gegrond? Ga eens écht voelen en voel waarom jij je zo voelt. Als je voelen moeilijk vindt, vraag jezelf dan eens af: waarom sluit ik me af voor mijn gevoel? Ben ik bang om weer echt te voelen? Ben ik bang om depressief te worden? Of ben ik bang voor de heftigheid van mijn ‘negatieve’ gevoelens?

Besef je dat deze gevoelens ook een deel van jou zijn en dat je ze niet weg kunt blijven duwen? Je kunt niet weg stoppen wat al een onderdeel is van jou, want het blijft terugkomen. En hoe langer jij het wegduwt, hoe moeilijker het wordt om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Het valt niet mee om continu bewust te zijn in de processen waar je doorheen gaat. Maar deze gevoelens verdwijnen pas als jij er wat aan doet. Als jij jezelf en die donkere delen in jezelf aangaat en accepteert.

Steeds dezelfde lessen

We hebben allemaal donkere delen – ook ik heb er genoeg. Ik struggle net zo hard met deze lessen, maar ik ga ze wel aan! Natuurlijk zijn er dagen dat ik ze niet aan wil of kan gaan. Dan is mijn emmertje al overvol en zoek ik afleiding. Maar omdat deze lessen blijven terugkomen, kan ik ze niet uit de weg blijven gaan.

We zijn hier om te leren: van onszelf en van het leven. En om te accepteren dat we niet perfect zijn en ook niet gemaakt zijn om perfect te worden. Dat is de grootste illusie op aarde… perfectie! Maar zolang je dat niet inziet, zul je steeds dezelfde processen, dezelfde lessen, dezelfde situaties en dezelfde mensen aantrekken. Ze wijzen jou elke keer weer op jouw pijnstukken, net zolang tot je met ze aan de slag gaat. Het is een vicieuze cirkel.

Jijzelf bepaalt hoe lang je erover wilt doen. Dit zeg ik niet om jou druk op te leggen. Ik wil alleen maar aangeven dat wat je uitstelt uiteindelijk toch wel gaat komen. Jij bent het die je eigen groei stagneert, want het begint altijd bij jezelf. Je houdt jezelf weg bij je eigen geluk.

Je doet het zelf!

Velen van ons zijn gewend om de schuld bij een ander neer te leggen. Maar in werkelijkheid ben jíj het die allerlei situaties in je leven aantrekt om te groeien. Jouw hogere zelf stuurt jou de hele tijd, en jij creëert je eigen werkelijkheid en speelt alles af in je eigen dimensie. Iedereen die een spel speelt in jouw dimensie is een aspect van jou.

Als je een conflict of confrontatie niet durft aan te gaan, betekent dit dat je dat deel van jezelf niet aan wilt gaan. Je vindt de confrontatie met dat stuk in jezelf nog te moeilijk. En dit is niet erg, want er is niets uitdagender dan de confrontatie met jezelf aangaan en erkennen waar je in jouw ogen gefaald hebt. In werkelijkheid faalt er natuurlijk niemand! Om maar weer even terug te komen op de illusies die we zo mooi creëren. Er bestaat geen goed of fout!

Herhalen of ontwikkelen

We kunnen herhalen óf ontwikkelen. Als je ervoor kiest om te herhalen wat je altijd deed, dan kun je verwachten dat je hetzelfde krijgt als voorheen. Maar als je ervoor kiest om te ontwikkelen, dan komt er verandering in je realiteit. Dan ontstaat er groei en kun je werken aan jouw geluk.

Geluk is wel een beetje een valkuil. Want geluk is een staat van zijn en is niet permanent. We hebben momenten van geluk en hoe meer groei je doormaakt, hoe meer van deze momenten je zult ervaren. Maar de leermomenten en de innerlijke processen blijven gewoon doorgaan. Doordat jij jezelf steeds beter begint te begrijpen, weet je er wel steeds makkelijker mee om te gaan.

Het is vallen en opstaan, en zo is het leven ook bedoeld. Ook in relaties met anderen is het belangrijk om te beseffen dat iedereen er is om jou te helpen groeien. Zodra we ons dit realiseren, ontstaat er al groei.

Ben jij bereid om jouw innerlijke processen aan te gaan? Ben jij bereid om angst recht in de ogen te kijken? Durf jij je hart te volgen? Kies jij voor een andere werkelijkheid of blijf je steeds hetzelfde rondje draaien? Alles is goed, het is allemaal jouw keuze. Wat je ook kiest, blijf lief voor jezelf. Richt je op de processen die jij aan wilt gaan, waar jij klaar voor bent. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Jij bent zelf het doel én de weg. Je hoeft niet al ergens te zijn – je bent nu precies waar je moet zijn!

Tip van de redactie: Cursus Zelfinzicht in je ziel

Wil je nog meer inzicht krijgen in jezelf? Dan is de cursus Zelfinzicht in je ziel van Rebecca Campbell misschien iets voor jou. In deze cursus ontdek je waarom jouw ziel op aarde is. Je leert de tekens van het universum kennen en ontdekt de blauwdruk van jouw ziel.

Bestel nu de cursus en ontdek de blauwdruk van je ziel.

bestel nu

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reacties
  1. Anusjka Stenhuys 29 oktober 2020 - 09:12
    Reply

    Beste Mevrmijn naam is Anusjka en graag zou ik met u in contact willen komen 0683643482

  2. Arlette 8 november 2020 - 14:13
    Reply

    Ik ben op zoek hoe ik kan leren healen . Kan je mij daar eventueel bij helpen, kan ik deze boeken eventueel bij jou aankopen? ik heb net mijn e-mail naar jullie doorgemaild. Dank je .

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?