Burn-out

Balans vinden tussen mannelijke (yang) en vrouwelijke (yin) energie bij burn-out

Door Mieke Lannoey
Balans vinden tussen mannelijke (yang) en vrouwelijke (yin) energie bij burn-out

Een evenwicht tussen mannelijke energie (ook wel ‘yang’ genoemd) en vrouwelijke energie (ook wel ‘yin’ genoemd) zorgt voor de vibratie van eenheid in jezelf. Wanneer deze twee energieën met elkaar in harmonie zijn, dienen ze zowel jouw leven als jouw groeiproces. In dit artikel legt Mieke Lannoey uit hoe deze systemen in harmonie kunnen leven, hoe zij dit proces heeft ervaren en wat het effect kan zijn van deze harmonie. Want:

Een evenwichtige maatschappij begint met evenwicht in onszelf.

Burn-out

In het verhaal van een burn-out zorgt het doorslaan in de mannelijke energie ervoor dat mensen in een burn-out belanden (of erin hervallen). En het doorslaan in de vrouwelijke energie, die nodig is om te kunnen herstellen, dat mensen niet meer kunnen meedraaien in het systeem en arbeidsongeschikt raken.

Bore-out

In het verhaal van bore-out zou je verwachten dat het doorslaan in vrouwelijke energie aan de basis ligt. ‘Verveling op het werk’ wordt immers als grootste oorzaak van het ontstaan van een bore-out gezien. De link die dan helaas vaak wordt gelegd is dat het om luie, niet-gemotiveerde en weinig ambitieuze mensen gaat. Niets is echter minder waar.

Laat mij even verduidelijken wat er juist wordt bedoeld met verveling op het werk:

  • Werken onder je niveau.
  • Intellectuele verveling.
  • Drang naar meer.
  • Te weinig uitdaging (bijvoorbeeld bij routinematig werk).
  • De mogelijkheden waarover je beschikt niet (ten volle) kunnen benutten.
  • Ideeën hebben waar je niets mee kunt/mag doen.
  • Te weinig verantwoordelijkheden krijgen.
  • Door toegenomen kennis en ervaring uit je baan groeien.

De persoon moet hierdoor constant op de rem gaan staan en rijdt daardoor als het ware zijn eigen motor stuk.

Uit evenwicht

Het is een belangrijk aandachtspunt om na een burn-out niet volledig door te slaan in de vrouwelijke energie. Dat heb ik zelf ook ondervonden. Waar ik voor mijn burn-out de neiging had om door te gaan tot ik erbij neerviel, vertoon ik nu eerder de neiging om door te slaan in passiviteit. Ik dien dan ook regelmatig naar buitengerichte activiteiten op mijn agenda te zetten. Die mij aanzetten tot actie en mij in beweging brengen.

In balans

‘Balans’ en ‘grenzen’ blijven de magische sleutelwoorden bij burn-out-gevoelige mensen. Balans vinden tussen yin en yang kan op heel wat levensterreinen bescherming kan bieden, zoals op financieel, professioneel en relationeel vlak. Beide energievormen dienen elkaar gezonde grenzen aan te reiken om in evenwicht te kunnen blijven.

Als er geen grenzen aangereikt worden aan de mannelijke energie, verliest deze zich helemaal in de eisen van de buitenwereld. Als er geen grenzen worden aangereikt aan de vrouwelijke energie, gaat deze helemaal op in de innerlijke gevoels- en belevingswereld. Zoals eb even hard nodig is als vloed, inademen even hard nodig is als uitademen, zo houden ook inspanning en ontspanning elkaar in balans.

Maatschappij

Ook voor onze maatschappij zou een evenwicht tussen yin en yang dus veel kunnen betekenen. Hoofd, hart en buik zouden met elkaar verbonden worden. Waardoor beslissingen niet enkel op ratio en logica gebaseerd zouden worden, maar ook op intuïtie en inspiratie. We zouden door ons eigen ritme te leren kennen en respecteren, onze tijd en agenda er beter op kunnen afstemmen. Waardoor we tot meer efficiëntie en dus tot betere resultaten komen.

Ondersteuning van systemen en structuren zouden ervoor zorgen dat er meer tijd overblijft om met vrienden of in de natuur te spenderen. Al naargelang je persoonlijke behoeften. We zouden geloven dat wat we graag doen ook hetgeen is waarmee we een inkomen kunnen verdienen. Waardoor de wereld van geld en materie verenigbaar wordt met de wereld van ziel en Spirit. Vastberadenheid en discipline zouden ervoor zorgen dat je creatieve dromen(zoals het schrijven van een boek of het openen van een creatief atelier) effectief het levenslicht zouden krijgen te zien.

Door je tijdens dit proces te durven overgeven aan de opgebouwde energie, ervaar je synchroniciteit en flow. Hierdoor wordt je project in plaats van een serieuze opgave een speelse ontdekkingsreis, waarin het onderweg zijn belangrijker is dan de bestemming. Het strategisch denken vanuit verbinding met het grotere geheel zou ervoor zorgen dat er voor iedereen genoeg is en er ook voor toekomstige generaties een gezonde planeet overblijft. Je vertrouwen in het leven zou ervoor zorgen dat je het bekende terrein wat vaker durft verruilen voor spontaniteit en avontuur. Waardoor je verwondering over het leven alleen maar toeneemt.

Positieve impact

Kun je je voorstellen welke impact dit zou hebben op onze samenleving als geheel, op de economie, de natuur, de gezondheidszorg…? Een evenwichtige maatschappij begint met evenwicht in onszelf.

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude

Dit artikel is een fragment uit het Nooit meer de oude van Mieke Lannoey. Dit boek leert je over de balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie en de ontluiking van het vrouwelijk bewustzijn in onze maatschappij. Mieke gelooft dat de post-burn-out generatie aan de basis ligt van een nieuwe maatschappij.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Meer lezen over dit onderwerp?

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?