Bewustzijn

Energetisch uit balans? Vaak moe? Inzichten uit een Ayurvedische Fall Cleanse

Door Redactielid
Energetisch uit balans? Vaak moe? Inzichten uit een Ayurvedische Fall Cleanse

Voel je je vaak moe zonder aanwijsbare reden? Vind je het lastig om een avond rust te nemen omdat het voelt alsof er altijd iets te doen is? Merk je dat je buik opgezet is alsof je niet kunt loslaten? Anouschka van Wettum van team Inspirerend leven deed een Ayurvedische Fall Cleanse bij Carlotta Ligtenstein en kwam op onverwachte inzichten over loslaten die ze in dit artikel deelt.

Je hoeft niet ziek of burn-out te zijn om te merken dat je minder moe zou willen zijn. Misschien ben jij er net als ik van overtuigd dat je je beter zou kunnen voelen. Alleen weet je niet hoe.

Waarschijnlijk heb je net als ik ook veel geprobeerd: aanpassingen in je routine om langer te slapen, ‘s ochtends yoga te doen, vaker plantaardig eten, misschien zelfs extra vitamines slikken en regelmatig mediteren. Vaak helpt het wel, maar tijdelijk. Alsof je je alleen aan de oppervlakte een beetje lichter voelt.

Ayurvedische Fall Cleanse

Vrij toevallig kwam de Ayurvedische Fall Cleanse van Carlotta Ligtenstein op mijn pad en heel impulsief besloot ik dat dit precies was wat ik nodig had. Me voorbereiden op de herfst (ik heb altijd moeite met het seizoen van vertraging) en extra lief zijn voor mijn lichaam. Het was geen rigoureuze cleanse in die zin dat je gewoon 3 keer per dag goed eet. De cleanse gaat er vanuit dat je lichaam heel goed kan detoxen en loslaten, maar dat je er nu eens 15 dagen helemaal voor je lichaam bent: help je lichaam om de rust en ruimte te krijgen om te doen waar het goed voor is.

Inzicht 1: je lichaam heeft een eigen tempo

Vanaf dag 1 stond ik er al helemaal klaar voor om de opluchting te voelen van het lichamelijke loslaten. Maar het lichaam heeft haar eigen tempo.

De opbouw van deze cleanse is waarschijnlijk niet voor niets 5 dagen voorbereiden, 5 dagen core cleanse, 5 dagen weer afbouwen. Mijn ongeduld herinnerde me aan andere keren dat ik mentaal ergens al helemaal klaar voor of klaar mee was, maar dat mijn lichaam meer tijd nodig had. Denk aan rouw, een gebroken hart, ziekte, een schokkende gebeurtenis, therapie, beginnen met sporten of ontspannen.

Terugkijkend naar hoe ik met situaties om ga, ben ik zelfs trots op mijn “veerkracht” dat ik altijd weer snel door kan en wil werken. Maar naar je lichaam luisteren heeft een eigen tijdpad. Wanneer neem je ooit de tijd om 5 dagen goed te slapen, rustig aan te doen, goed te eten, vanuit je lichaam te leven en extra goed te luisteren naar wat het nodig heeft?

Durf je 5 dagen te nemen voor lichamelijk herstel in een wereld die alles op de minuut lijkt in te plannen?

Inzicht 2: loslaten is een eigen proces

Een cleanse bestaat uit ruimte geven aan je lichaam om los te laten, maar is daarmee ook een mentaal-emotioneel proces. Doordat je de hele dag keuzes maakt met als doel je lichaam voorop zetten, zie je plotseling dat dat niet alleen om beweging en eten gaat. Denk aan op tijd naar bed gaan gewoon omdat je al vroeg moe bent en een keer niet nog iets extra’s doen puur omdat het in de uren kan passen. Minder de behoefte hebben om je telefoon steeds te checken omdat het zo’n onrust geeft. Een keer goed huilen zonder aanwijsbare reden gewoon omdat je nog oud verdriet voelt dat zich aandient.

Ik ging me afvragen hoe vaak ik normaal gesproken mentaal de behoefte heb om door te gaan terwijl mijn lichaam al wil rusten. Hoe ik ooit mijn ideale agenda op de minuut had ingedeeld om “zoveel mogelijk uit het leven te halen”. Dat ik niet kon onthouden wat mensen me vertelden omdat ik geen tijd nam om het te verwerken. En tot slot: hoe ik niet creatief kon zijn zonder te lummelen en een beetje spontaniteit uit te nodigen in mijn leven.

Durven we nog voldoende te zijn zonder tot het uiterste te gaan? Het idee los te laten dat we zoveel meer zouden moeten zijn?

Inzicht 3: neem je wel de tijd om los te laten?

Wanneer ik ongemak ervaar, bijvoorbeeld als ik ziek ben, verdrietig, of moe ben, wil ik dat het liefste binnen 24 uur fixen. Ook zie ik een soort zwart-wit beeld als het om ontspanning en werk draait: óf je bent vrij, óf je werkt. Je kunt de hele week op volle toeren draaien en dan op zaterdag naar de spa haasten voor een dagje ontspanning voordat je op zondag weer een drukke sociale agenda hebt. Ik realiseerde me tijdens de cleanse hoe vreemd het eigenlijk is dat ik nooit eerder 15 dagen van mijn leven achtereen heb gebruikt om op rust te focussen terwijl ik dat wel vaak nodig heb gehad.

Maar wat nou als je tijdens je normale leven een aantal dagen achter elkaar ervoor kiest om je lichaam minder te belasten? Geen suiker, alcohol, koffie, zuivel, vlees. En je hoeft er niet je hele levensstijl voor om te gooien, je hoeft niet voor altijd afscheid te nemen van bijvoorbeeld kaas, maar gewoon iets meer dan 2 weken een beetje opletten. Waarom is dit nooit eerder bij me opgekomen?

Inzicht 4: loslaten is de balans herstellen

Mijn cleanse startte met vreselijke hoofdpijn omdat mijn energie zoals altijd naar mijn hoofd stijgt, in plaats van naar het loslaten in mijn buik. Dat vond ik misschien het grootste inzicht van alles. Ik voel me vaak een wandelend hoofd en energetisch ben ik dat blijkbaar meestal ook. High op mijn opwaartse energie begon ik met denken in plaats van voelen. Wilde ik alles analyseren en beredeneren in plaats van toe te laten wat is en dat observeren.

Zo stuitte ik te midden van al het loslaten op de kern: je bent al goed genoeg. Als je stopt met rennen, kun je jezelf vinden. Je diepe zelf heeft geen stress of haast. Je hoeft geen gat te vullen, en ook geen honger naar liefde te lijden. Je bent al goed genoeg. Adem in, en zucht diep uit en daar is het al. Je hebt alleen een beetje tijd nodig om dat met je hele lichaam blijvend te kunnen voelen.

Benieuwd geworden? Neem contact op met Carlotta: cjrligtenstein@gmail.com

Balans in je leven

Geïnteresseerd in de filosofie achter ayurveda als bron van genezing? Dan is Balans in je leven van Deepak Chopra iets voor jou. Chopra legt uit dat klachten ontstaan door een verstoring van jouw energieën. Wanneer je deze weer in balans brengt zul je je zowel psychisch als lichamelijk beter voelen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Redactielid
Redactielid

Op de redactie van Inspirerend Leven help ik bloggers om hun verhalen tot hun recht te laten komen. Door verhalen te delen en elkaar te inspireren kunnen we de wereld net een beetje mooier maken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?